הסינים לא מפחדים: מתקנים כלכלה על חשבון הורדת הצמיחה לרמת שפל
ראש ממשלת סין הודיע היום על הורדת תחזית הצמיחה השנתית ל-7%, הנמוכה ביותר מזה 15 שנה. קרדיט סוויס: "מהלכי הרפורמות חיונים לכלכלת סין בטווח הארוך, אף שהם פוגעים במומנטום של הצמיחה בטווח הקצר"
סין הורידה את תחזית הצמיחה לסביבת 7%, הרמה הנמוכה ביותר מזה 15 שנה. הפעם האחרונה שבה הוצבה תחזית בשיעור דומה היתה בשנת 1999. את ההודעה על התחזית המעודכנת מסר ראש ממשלת סין בעצמו, לי קאצ'יאנג (Li Keqiang), בנאום "דוח העבודה והתעסוקה" הפותח את האירוע הפוליטי והחקיקתי החשוב ביותר בסין, הכינוס השנתי של מפלגת העם. זהו נאום התעסוקה השני של לי מאז החל לכהן כראש ממשלה, בסוף 2013.
- סין מנסה לעודד את הצמיחה: הורידה את הריבית ב-0.25% ל-5.35%
- איך השתנה מוקד הכוח הכלכלי בשוק המניות הגלובלי ב-115 השנים האחרונות?
- התרחבות בסין וקיצוץ בעלויות ייצור החזירו את פיז'ו לרווח
בשנה שעברה הציב ראש הממשלה תחזית שנתית לצמיחה של 7.5%, ובפועל נרשמה במדינה בסיכום שנתי צמיחה של 7.4%. בשווקים צפו כי סין תצא השנה בתחזית נמוכה יותר, וההערכות נעו בסביבה של 7%, על רקע חולשה בביקושים בחזית הפנימית והמשך החולשה בכלכלה העולמית – במקביל לרפורמות נרחבות שיוזם השלטון, בהנהגת נשיא סין שי ג'ינגפינג (Xi Jinping) ולצדו ראש הממשלה לי, בניסיון לבער את השחיתות ולצמצם את הפעילות הפיננסית הבלתי מפוקחת שליוותה את שנות הצמיחה האחרונות.
על פי הודעה רשמית שיצאה מהממשל בפתיחת ההתכנסות, ראש במהלך השנה הקרובה תמשיך ההנהגה הכלכלית במדיניות פיסקאלית אקטיבית לעידוד הצמיחה, ובמקביל, במסגרת מדיניות מוניטארית שקולה, יישמר שער הין ברמה סבירה ומאוזנת, תוך שימוש גמיש במדיניות הריבית. "השמירה על קצב צמיחה יציב היא אתגר לא פשוט. הפעילות בתחום ההשקעות חלשה, מספר הענפים החדשים שבהם מתפתחת פעילות צרכנית מוגברת מוגבל, ובשלב זה אין סימנים להתרחבות הפעילות הכלכלית בשווקים הבינלאומיים", אמר ראש הממשלה הסיני בנאומו.
"הכלכלה הסינית נמצאת בתקופת מעבר והממשל מחוייב לביצוע רפורמות ולמהלך כולל של ביעור השחיתות. מהלכים אלה חיוניים לסין בטווח הארוך, אף שהם פוגעים במומנטום של הצמיחה בטווח הקצר", אמר טאו דונג (Tao Dong), הכלכלן הראשי באסיה (ללא יפן) בחטיבת קרדיט סוויס בהונג קונג. בעניין ההשלכות של הרפורמות אמר ג'ים אוניל (Jim O’Neill), לשעבר יו"ר חטיבת ניהול נכסים בגולדמן זאקס, כי "יעד הצמיחה משקף הכרה במציאות, ובחירה של הממשל להעדיף את האיכות על הכמות".
מול יעד הצמיחה שהציב ראש הממשלה הסיני עומדת תחזית קרן המטבע הבינלאומית לצמיחה של 6.8% בסין השנה, ותחזית מקבילה של הבנק העולמי העומדת על 7.1%. גם בטווח זה נותרת סין המדינה הצומחת ביותר מבין 20 הכלכלות המובילות בעולם.
במסגרת המדיניות הפיסקאלית המרחיבה הוצג יעד האינפלציה על 3% והגירעון המתוכנן בתקציב השנתי הורחבה לרמה של 2.3%. תקציב הביטחון יועלה ב-10.1%, ויכלול בין השאר רכישת צוללות ונושאות מטוסים חדשות. בשנה שעברה עמד תקציב הביטחון הסיני המתוכנן על כ-132 מיליארד דולר (שנייה ברשימה לאחר ארה"ב, שבשנה הקרובה צפוי תקציב הביטחון שלה לעמוד על לפחות 550 מיליארד דולר).
עוד במסגרת התקציב, תוכנית להשקעה של 1.6 טריליון יואן (255 מיליארד דולר) בתשתיות, מחצית הסכום בתשתיות רכבות והמחצית השנייה פרויקטים של תשתיות מים. בכל הקשור לשיפור סביבתי הודיע ראש מממשלת סין כי הממשל הציב יעד של הורדת 3.1% באנרגיה המזהמת. בשנת 2014 עמד היעד על 3.9% והגיע בפועל ל-4.8%.