$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בכיר בחברת ביטוח גדולה: "פורטיסימו החטיפה סטירת לחי למוסדיים"

מוסדיים ישראליים גדולים, ובראשם מגדל וכלל, יחרימו את הגיוס לקרן הרביעית שהגבילה אותם להשקעה עד 15 מיליון דולר לכל גוף

גולן חזני 06:5709.03.15

עימות בין קרן פורטיסימו לגופים המוסדיים הגדולים בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי מרבית המוסדיים הגדולים, בראשם חברות הביטוח מגדל וכלל, אינם מתכוונים להשקיע בקרן הרביעית שמגייסת פורטיסימו בניהולו של יובל כהן.

 

 

הרקע: הגבלה מפתיעה שהטילה פורטיסימו על היקף ההשקעה המקסימלי של הגופים הישראליים. ל"כלכליסט" נודע כי הקרן הודיעה לגופים המוסדיים כי היא מפחיתה את הסכום שאותו הם יכולים להשקיע להיקף של 15–10 מיליון דולר כל אחד, סכומים זניחים עבור גופים כמו מגדל, הראל, כלל והפניקס. פורטיסימו גם החליטה שרק 100 מתוך 400 מיליון הדולרים שהיא מגייסת, יגויסו בישראל, ו־300 מיליון הדולרים הנותרים יגויסו מגופים זרים.

 

אנחנו בנינו את הקרן

עוד נודע כי פורטיסימו מתכוונת לגבות דמי ניהול גבוהים מהמקובל בקרב גופים ישראליים עבור הצלחה - 25% לעומת 20% בקרנות השונות, כולל קרן פימי. העלאת דמי ההצלחה תקשה על המוסדיים שמוגבלים כיום לגביית כפל דמי ניהול של 0.25% בקרנות השקעה.

 

הגופים המוסדיים הגדולים - חברות הביטוח ובתי השקעות פסגות ומיטב - ביקשו להשקיע בקרן 60–50 מיליון דולר כל אחד, ובשל ההודעה על ההגבלה רובם החליטו שלא להשקיע בקרן. חלקם במחאה וחלקם בשל העובדה שמדובר בסכום זניח. "יובל כהן שכח שאנחנו בנינו אותו בקרנות הראשונות, ועכשיו פונה החוצה. אנחנו המומים. זו סטירת לחי בפרצוף של המוסדיים הישראליים שליוו את הקרנות הישראליות, ואין ספק שיהיו לה תוצאות בעתיד", אמר בכיר מאוד באגף השקעות של חברת ביטוח גדולה.

 

החלטתה של פורטיסימו להגביל את המוסדיים הישראליים התקבלה על רקע ביקושים גבוהים, שעברו על פי הערכות את היקף מיליארד הדולרים, שהוזרמו לקרן על ידי גופים מוסדיים וקרנות פנסיה זרים, בעיקר מארה"ב. כהן יכול היה להגדיל את סכום הגיוס, אבל לדברי מקורבים לפורטיסימו, העדיף שלא לנהוג כך כדי שלא להגיע למצב של חיפוש בכוח אחר השקעות כדי לממש את הסכום שבקרן.

 

בנוסף, כהן החליט ככל הנראה להעניק לקרן אוריינטציה גלובלית מתוך מחשבה גם על הגיוסים הבאים, וכך אפשר לכל הזרים שביקשו להשתתף, אפשרות להשקיע.

 

הביקושים שהוזרמו מחו"ל הגיעו ככל הנראה על רקע ההצלחה של הקרן בהשקעה בסודהסטרים, שהיא ההשקעה הבולטת של הקרן עד היום. ב־2007 השקיעה פורטיסימו ביצרנית המשקאות המוגזים שהיתה נתונה אז בקשיים כ־10 מיליון דולר, ולאחר מימושים יצאה ממנה עם כ־200 מיליון דולר, תשואה של פי 20 על ההשקעה.

 

השקעה זו היתה אחת הסיבות להחזר המרשים של הקרן הראשונה שגייסה 80 מיליון דולר ב־2004: תשואה פנימית (IRR) של כ־42% לשנה, ובסך הכל פי שישה על ההשקעה הכוללת של הקרן. ב־2008 גייסה פורטיסימו 150 מיליון דולר לקרן השנייה, ולפני כשנתיים היא השלימה את הגיוס לקרן השלישית שלה, בהיקף של 265 מיליון דולר, ובה החליט כהן דווקא לנצל את ביקושי היתר ולהגדיל הגיוס ב־15 מיליון דולר. בקרן זו היוו מוסדות פיננסיים בארה"ב ואירופה כ־40% מהמשקיעים, והיא כבר השקיעה קרוב ל־70% מהסכום שגייסה.

 

יובל כהן, מייסד ומנכ"ל פורטיסימו. "תוספת של 5% בדמי הניהול, כנהוג בקרנות עם ביצועים מצטיינים" יובל כהן, מייסד ומנכ"ל פורטיסימו. "תוספת של 5% בדמי הניהול, כנהוג בקרנות עם ביצועים מצטיינים"

 

לצד כהן מייסדי הקרן הם שמוליק בראשי, אלי בלט, מרק לזניק, יוחאי הכהן ויואב היינמן. בין ההשקעות האחרות של פורטיסימו, לצד ההשקעה בסודהסטרים, ניתן למנות גם את ההשקעה בחברת התוכנה קדנט (Cadent) שנמכרה ב־2011 תמורת 190 מיליון דולר ובהחזרה של פי 3 על הכסף לפורטיסימו. השקעות בולטות נוספות נעשו בטלרד, AOD, נור מקרופרינטרס, פניציה, סטאר הום מבית קומברס טכנולוג'י, סולקון וחברת הדפוס לטקסטיל קורנית דיגיטל שעומדת להנפיק בנאסד"ק. עד כה, כמעט כל הקרנות הישראליות שגייסו הון העניקו למוסדיים ולגופי הפנסיה אפשרות להשקיע את הסכום שביקשו. בנוסף, הקרנות הן אלה שחיזרו אחרי הגופים הישראליים.

 

התוספת בדמי הניהול

 

מפורטיסימו נמסר בתגובה: "הקרן גאה בכך שהניבה למשקיעים הישראלים, בצורה עקבית ולאורך השנים, תשואות גבוהות במיוחד. עקב ביקושים עודפים לקרן החדשה מוצע למשקיעים הקיימים, הן הישראלים והן הזרים, להמשיך ולהשקיע סכומים הדומים לסכום השקעתם בעבר, כשבמקביל צפויים להצטרף משקיעים זרים מהמובילים בעולם. דמי ההצלחה בקרן החדשה נשארים זהים לאלה שהיו בקרנות הקודמות, עם תוספת של 5% לגבי תשואה שהינה מעל פי שלושה מסכום ההשקעה, כנהוג בקרנות עם ביצועים מצטיינים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x