$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רשות ני"ע פנתה לבנקים לעצירת הפדיונות בכספיות

ברשות ביקשו מהיועצים בבנקים לבחון המלצה להמתין עם מכירת הקרנות הכספיות עד לעליית האינפלציה, שתוריד את עלויות מס רווחי ההון

רחלי בינדמן 08:2010.03.15

רשות ני"ע מנסה לעצור את שטף הפדיונות בקרנות הנאמנות הכספיות: ל"כלכליסט" נודע כי גורמים ברשות פנו לראשי מערך הייעוץ הפיננסי בבנקים כדי שיבדקו האם היועצים בבנקים הביאו בחשבון היבטי מיסוי כשהמליצו ללקוחותיהם למכור את הקרנות הכספיות שברשותם.

 

ברקע להמלצה זו של היועצים בבנקים ניצבת החלטת נגידת בנק ישראל קרנית פלוג מלפני שבועיים להוריד את הריבית במשק לשפל חסר תקדים של 0.1%, שהפכה את ההשקעה בהן ללא אטרקטיבית.

 

מנתוני בית ההשקעות מיטב דש עולה כי מתוך 3.7 מיליארד שקל שנפדו מהקרנות הכספיות בשבוע שעבר, 1.7 מיליארד שקל הופנו לקרנות נאמנות אחרות, בעלות פוטנציאל תשואה גבוה וסיכון גבוהים יותר. 2 מיליארד השקלים הנוספים חזרו ככל הנראה ברובם לפיקדון הבנקאי.

 

כאן נכנסה לתמונה רשות ני"ע. כל עוד הלקוח מעוניין בהגדלת הסיכון כדי להגדיל את פוטנציאל התשואה, ספק אם ביכולתה להתערב. אך אם הלקוח מופנה לפיקדון הבנקאי עולה השאלה — האם עדיפה קרן כספית או עדיף פיקדון בבנק.

 

למי שכבר החזיק קרן כספית, כלל לא בטוח שעדיף לעבור לפיקדון. זאת משום שמכירת הקרן הכספית יוצרת לו אירוע מס. כיום משלמים החוסכים בקרנות הכספיות מס של 25% על הרווחים הריאליים שלהם. מכיוון שהאינפלציה היום עומדת על שיעורים אפסיים, לקוח שפודה היום את הקרן הכספית ישלם מס כמעט על כל הרווח שהפיק. כך, למשל, לקוח שעשה תשואה ריאלית של 1% בשנה ישלם 0.25% כמס רווחי הון.

 

אלא שלהערכת אנליסטים, מדדי המחירים ישובו לעלות בחודשים הקרובים, ולקוח שימתין עם פדיון הקרן ירשום אז רווחים ריאליים נמוכים יותר (בשקלול האינפלציה), ולפיכך פחות מס. אם ממילא הלקוח לא מחפש השקעה מניבה ומסוכנת יותר דוגמת אג"ח קונצרניות ומניות, אלא החלופה שלו היא הפיקדון בבנק — ספק אם נכון עבורו למכור דווקא כעת את הקרן הכספית שברשותו.

 

לכן מבקשים ברשות לוודא כי היועצים בבנקים מביאים בחשבון את שיקולי המס ואת טעמי הסיכון של הלקוח בעת ההמלצה למכירת הקרן.

 

קרנית פלוג. ריבית בשפל קרנית פלוג. ריבית בשפל צילום: יהודה עשור

 

הקרנות הכספיות מהוות חלופה לפיקדון בבנק בהסתמך על ניצול היתרון לגודל כדי להשקיע בפיקדונות בנקאיים גדולים (ג'מבו) ולהשיג ריביות גבוהות. יתרון זה בלט בתקופות של ריביות גבוהות, שבהן הבנקים שמרו לעצמם נתח מהריבית והעניקו למפקידים ריביות נמוכות. אלא שבסביבת ריבית אפסית, היתרון מתגמד.

 

התשואה השנתית שיכולות קרנות כספיות לייצר למשקיעים היא 0.1%–0.2% בשנה לכל היותר. זו אמנם גבוהה מפיקדון בנקאי, אך בשקלול דמי הניהול שגובות הקרנות — התשואה למשקיעים בקרנות הכספיות היא אפסית.

 

רשות ני"ע היא שיצרה לפני כשש שנים את הקרנות הכספיות, במטרה להתניע תחרות על שוק הפיקדונות בבנקים ולעודד את הבנקים להציע ריביות גבוהות יותר לציבור המפקידים. ברשות לא מעוניינים שתעשייה זו תעמוד לפני מכירת חיסול, ורוצים שהרלבנטיות שלה תישמר כשהריביות במשק ישובו ויעלו. באחרונה אף חשף "כלכליסט" כי יו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר פנה לאיגוד הבנקים בבקשה כי הבנקים יורידו מיוזמתם את עמלת ההפצה שהם גובים ממנהלי קרנות הנאמנות בגין הפצת הקרנות הכספיות לציבור במטרה לאפשר למנהלי הקרנות להפחית את דמי הניהול בכספיות ולשמר את הלקוחות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x