$
מט"ח וסחורות

אפטר שוק: הנפט מזנק אל מעל ל-50 דולר לחבית

לאחר יומיים של הערכה מחודשת - שוק הסחורות והמטבעות העולמי מציג תגובה מעודכנת להסכם עם איראן ולדוח התעסוקה שהפתיע לרעה. בשוק המקומי הדולר נסחר תמורת 3.93 שקלים

מיקי גרינפלד 12:0806.04.15

השווקים הבינלאומיים פתחו היום (ב') את שוק המטבעות והסחורות, תחת צלם של שני אירועי מפתח שנרשמו בסוף השבוע: ההסכם עם איראן (על השלכותיו על השווקים הבינלאומיים, ובאופן ספציפי על שוקי הנפט העולמיים), ודו"ח התעסוקה החלש (המשליך על ציפיות השוק למועד העלאת הריבית על ידי הפד). 

 

שני האירועים באו לידי ביטוי בשישי באופן מיידי בשוק המטבעות - באמצעות פגעה חזקה בשוויו של הדולר, ועלייה חזקה של הנפט. הדולר ירד ב- 1.3% מול היורו וחזר לרמה של 1.10 דולר ליורו. היום, המגמה משתנה. הדולר מתייצב ב-1.1 דולר ליורו והנפט חוזר להתחזק אל מעל ל-50 דולר לחבית. בה בעת, הזהב ממשיך בקו העליות: בשעות הבוקר מטפס החוזה על הזהב ב-1.8% ונסחר ברמה של 1,217 דולר לאונקיה. היום לא יקבע שער יציג לדולר בשל חג הפסחא בחו"ל.

 

מעמדו של המטבע האמריקאי בשוק החליפין העולמי קשור באופן הדוק לרמת הריבית בארה"ב (ריבית גבוה תומכת בהתחזקות ולהיפך), ובאותו אופן, לציפיות הריבית במדינה: ככל שהמועד המצופה להעלאת ריבית מתרחק, התגובה באה לידי ביטוי בירידת המטבע. במקביל, ישנו גם קשר עקיף בין מחירי הנפט לדולר - בחודשים האחרונים יש קורולציה חזקה בין דולר חזק לירידה במחירי הנפט. הזהב, הנתפס כמקלט בטוח בתקופה של תנודתיות, מושפע בעקיפין מהאירועים.  

 

שוקי הסחורות היו סגורים ביום שישי (יום שישי הטוב), אך במסחר האלקטורני הגיבו מחירי הנפט בנפילות חדות לידיעה על ההסכם עם איראן, על רקע ההנחות בשוק כי הסרת הסנקציות תוביל לעלייה משמעותית בתפוקת הנפט האיראנית - והגדלת ההיצע העולמי תוריד מחדש את המחירים. על רקע דוח התעסוקה, בשוק האלקטורני של הזהב עברה הסחורה באופן מיידי לעליות של למעלה מ-1%.

 

ביומיים האחרונים יוצאים דיווחים מגורמים שונים, המעריכים כי יידרשו חודשים לפני שאיראן תצליח להגדיל משמעותית את תפוקת הנפט שלה. "אנחנו לא מצפים כי הסכם יוביל להשפעה מכרעת על שוקי הנפט לפני 2016", כתב בעניין זה אדם לונגסון (Adam Longson), ראש מחלקת מחקר נפט במורגן סטנלי.  

 

 צילום: בלומברג

 

האנליסטית קירה ברכט (Kira Brecht) כתבה שלמעשה, לטיימינג של העלאת הריבית בארה"ב אינה רלבנטית להשקעה בזהב, בשיקולים של טווח ארוך. עם זאת, לדבריה, יש גורמים רבים שמשפיעים בטווח הקצר על שער הסחורה. "במצב הפגיע של שוק המניות, חששות לכמות הרזרבות של הסחורה, וציפיות לביקוש גדול בקרוב בשוק האסייתי, מציבות את הזהב בעיני משקיעים רבים כסחורה זולה יחסית, מול מה שעשוי להתרחש בהמשך", כתבה ברכט.

 

הדולר בינתיים מתייצב בעולם - ונסחר הבוקר מול הין, היורו, ואינדקס המטבעות העיקריים ללא שינוי מהותי. ואולם, בשוק המקומי שלנו, שלא פעל ביום שישי, ערב חג הפסח, עדיין לא באה לידי ביטוי הירידה החזקה שנרשמה בדולר בעולם ביום שישי האחרון. כך נוצר מעין פער ארביטראז' בשוק המקומי שלנו, לעומת מה שקורא בשוק העולמי.

 

התוצאה היא שבמסחר הרציף בדולר שקל נרשמת ירידה של 0.8% למטבע האמריקאי מול הישראלי, עד לרמה של 3.92 דולר לשקל. היום לא ייקבע שער יציג בשקל בגלל הפסחא, כך שנדרשת עוד יממה נוספת לפני שההשפעה תירשם בשער היציג. היורו הרציף עולה ב-0.8% ונסחר ברמה של 4.34 שקלים.

 

  צילום: רויטרס

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x