$
המזרח התיכון

הערכות: בתוך שנה תוכל איראן להפוך למעצמת נפט

לאיראן יידרש עוד זמן עד שתוכל להגדיל את קצב תפוקת הנפט לאחר ההסרה הצפויה של הסנקציות. אנליסט: "זה לא שאתה מפעיל מתג ומפיק יותר נפט". ואולם, שחרור מאגרי הנפט שלה עלול להביא לצניחה במחירי החבית ולמשבר בשוק האנרגיה

שירות כלכליסט 23:0404.04.15

הסיום המוצלח של השיחות בין שש המעצמות לאיראן בעיר לוזאן שבשוויץ בשבוע שחלף, שאמורות להביא להסרה הדרגתית של הסנקציות מעל הכלכלה האיראנית, ככל הנראה לא ישפיע באופן מיידי על שוק הנפט הגלובלי, אף כי קיים גם תסריט אחר.

 

ראשית, ההסכמות בין איראן למעצמות נמצאות בשלב התחלתי ושברירי ולא בהכרח יבשילו להסכם קבע ביוני הקרוב, שאמור לגרום להסרת הסנקציות. שנית, גם אם יוסרו הסנקציות, ובעיקר אלה האוסרות על מדינות האיחוד האירופי לרכוש נפט וגז מאיראן, יידרשו למדינה האסלאמית עוד חודשים ארוכים עד שתוכל להפוך לשחקנית מרכזית במגרש האנרגיה.

 

המטרה: הגדלת היצוא

 

על פי נתונים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, ב־2010 ייצאה איראן כ־2.3 מיליון חביות נפט ביום. ב־2012, כתוצאה מהחרפת הסנקציות של מדינות המערב, הפסיקה איראן את יצוא הנפט לארה"ב ובריטניה, וב־2013 גם את היצוא למדינות האיחוד האירופי. סגירת השווקים הללו בפני איראן הביאה לכך שיצוא הנפט שלה נחתך בחצי והיום היא מייצאת כ־1.2 מיליון חביות ביום, מרביתן לסין, הודו, יפן, דרום קוריאה וטורקיה.

 

 

חזרתה של איראן ליצוא בכמויות של שנת 2010 עלולה למוטט את מחירי הנפט בעולם, שממילא חוו צניחה של יותר מ־60% מאז קיץ 2014. על רקע החשש הזה, ביום חמישי ירדו מחירי הנפט בכ־5% עם היוודע דבר ההסכם.

 

לאיראן העתודה הרביעית בגודלה בעולם של נפט גולמי, עם יותר מ־157 מיליארד חביות.

 

נשיא איראן, חסאן רוחאני, השתתף בשנה שעברה בכינוס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, וקרא לחברות מערביות לחזור ולהשקיע באיראן ובעיקר במגזר האנרגיה שלה. מאז השתת הסנקציות, איראן משתמשת בחברות סיניות והודיות לטובת פיתוח והפעלת בארות הנפט שלה. ואולם, איראן הביעה את חוסר שביעות רצונה מתפקודן, וטענה כי ניתן לייעל את תהליך ההפקה. כעת, האיראנים מקווים כי יצליחו להחליף את חברות הנפט האסייתיות באלה האירופיות ואף האמריקאיות.

 

בארות הנפט הצטמצמו

 

ואולם, הסיכוי שאיראן תצליח להכפיל את קצב ייצור הנפט שלה באופן מהיר, כדי לעמוד בדרישה של צרכניות מהמערב, שואף לאפס.

 

נשיא איראן חסן רוחאני (מימין) ושר הנפט ביג'אן זנג'נה בשדה גז ונפט בדרום איראן לפני חודש. מחכים לחברות מערביות נשיא איראן חסן רוחאני (מימין) ושר הנפט ביג'אן זנג'נה בשדה גז ונפט בדרום איראן לפני חודש. מחכים לחברות מערביות צילום: אי פי איי

 

"רוצים לדעת כמה חביות תייצר איראן מעל לכמות שהיא ייצרה עד היום, בשבוע הבא? אפס!", שואל ומשיב מייקל לוי, מומחה לענייני אנרגיה במועצה ליחסי חוץ — מכון מחקר לא ממשלתי שעוסק במחקרים בתחום היחסים הבינלאומיים — בראיון לעיתון "הניו יורק טיימס". במקביל הוא מסייג את דבריו, ואומר כי בטווח הארוך ההסכם בהחלט עשוי להגביר את קצב יצוא הנפט מאיראן "באופן ניכר".

 

לפי ג'ייסון בורדוף, מנהל מכון המחקר לענייני מדיניות אנרגיה באוניברסיטת קולומביה, מאז 2012 השביתה איראן בארות נפט רבים וצמצמה את השקעתה בפיתוח ובהכשרת מקורות נפט נוספים. "זה לא שאתה פשוט נכנס, מפעיל את המתג, ומתחיל לשאוב נפט מבאר שהשבתת", מסביר בורדוף. יידרשו עוד חודשים ארוכים עד שאיראן תוכל להגדיל את תפוקת הנפט שלה, לדבריו.

 

להערכת בורדוף, תאריך היעד המוקדם ביותר לחזרתה של איראן למקום מרכזי בשוק האנרגיה הוא תחילת 2016.

 

עם זאת, ליצואניות הנפט הגדולות כמו רוסיה, סעודיה וכווית יש בכל זאת סיבה לדאגה. איראן מייצאת את מרבית הנפט שלה דרך איים זעירים במפרץ הפרסי השייכים לה. על פי הערכות, היא מחזיקה במאגרים תת־קרקעיים באיים הללו נפט בהיקף של 38 מיליון חביות.

 

מאגרי נפט צפים

 

לצד מאגריה ביבשה, איראן גם משתמשת במכליות נפט כמאגרים צפים. על פי הערכות של חברת הספנות הבריטית אי. איי. גיבסון שיפ ברוקרס, איראן מאחסנת 35 מיליון חביות נפט במכליות אלה.

 

"למכליות האיראניות אין ממילא שימוש", אומר ראלף לשצ'ינסקי, חוקר בחברת הספנות האיטלקית בנקרו קוסטה, בראיון לעיתון "הוול סטריט ג'ורנל". בשל הגבלות של המערב בתחום השיוט והביטוח, המכליות הללו אינן יכולות לצאת מהמעגן.

 

אם איראן תחליט לעשות שימוש מיידי במאגרים הללו, היא עלולה להביא לקריסה של מחירי הנפט בעולם ולמשבר עמוק בתעשיית האנרגיה העולמית.

 

בהינתן המשבר הכלכלי החמור שהיא שרויה בו בעקבות שנים של סנקציות משתקות, היא עשויה בהחלט להתפתות לכך, למרות ההשלכות החמורות. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x