היקף רכישות הדולרים המדויק של בנק ישראל בחודש אפריל: 615 מיליון דולר
זאת בניגוד לסכום קטן בהרבה - 165 מיליון דולר, שעליו דיווח בנק ישראל בדו"ח יתרות המט"ח החודשי. ממה נובע הפער?
היקף רכישות הדולרים שביצע בנק ישראל בפועל בחודש שעבר במטרה להחליש את השקל היה גדול בהרבה מהסכום שעליו דיווח הבנק בסוף השבוע שעבר. סך הרכישות החודשיות הסתכם ב-615 מיליון דולר, ולא ב-165 מיליון דולר שעליו דיווח בנק ישראל בדו"ח יתרות המט"ח החודשי. הפער בין שני הדיווחים נובע מרכישות דולרים גדולות יחסית שביצע בנק ישראל בשני ימי המסחר האחרונים של אפריל, שנרשמו בספרי הבנק רק החודש ולכן הן יבואו לידי ביטוי רק בנתוני יתרות המט"ח שיפורסמו בתחילת החודש הבא.
- האוצר רוצה לקחת מבנק ישראל את הפיקוח על סולקי האשראי
- מתחילת השנה קנה כבר בנק ישראל יותר מ-2 מיליארד דולר
- פלוג וכחלון סיימו פגישה ראשונה: תוקם ועדה לקידום התחרות באשראי
הנתון המעודכן מגדיל את רכישות הדולרים שביצע בנק ישראל בארבעת החודשים הראשונים של השנה לסכום מצטבר של כ-2.5 מיליארד דולר, וזאת בנוסף לסכום הגדול במיוחד של יותר מ-7 מיליארד דולר שרכש בנק ישראל בשנה שעברה. הבנק מבצע את רכישות הדולרים הגדולות באמצעות שני מסלולי פעולה מקבילים: המסלול לקיזוז השפעת הגז הטבעי על שער החליפין, וההתערבות הרגילה שלו במסחר במטבע חוץ שנועדה לדבריו למנוע "תנועות חריגות בשער החליפין אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים".
אולם גם רכישות הדולרים המוגברות שמבצע בנק ישראל השנה לא ממש מסייעות לו להחליש את השקל מול המטבעות החשובים בעולם: מתחילת השנה נחלש שער סל המטבעות ("שער החליפין האפקטיבי") מול השקל ב- 3.8%.