בלעדי לכלכליסט
פריימדיה מדרא"פ מציעה 140 מיליון שקל תמורת זאפ
קבוצת המדיה, בבעלות וויליאם קירש, עדיין רחוקה ב־10 מיליון שקל מהמחיר שדורשים המוסדיים המנהלים את זאפ במסגרת הסדר החוב. הממונה על הגבלים הטיל מגבלות על הצעת קבוצת אקסל שפרינגר מגרמניה, אך קרן אייפקס עדיין בתמונה
תאגיד המדיה הדרום אפריקאי פריימדיה (Primedia) הגיש הצעה של 140 מיליון שקל לרכישת זאפ גרופ, כך נודע ל"כלכליסט". ההצעה היא הגבוהה ביותר עד כה, אם כי היא נופלת מדרישת המוסדיים המנהלים את המכירה של זאפ. גופים אלה, המיוצגים בידי חטיבות ההשקעה של חברות הביטוח מנורה וכלל, דורשים 150 מיליון שקל בעבור החברה.
קבוצת אקסל שפרינגר הגרמנית התרחקה מהרכישה, ככל הנראה בשל מגבלות שהטיל עליה הממונה על הגבלים, דייויד גילה, בשל אחזקתה באתר יד 2. גורם נוסף שהתעניין בחברה ונמצא עדיין בתמונה היא קרן אייפקס בניהולה של זהבית כהן.
- "זאפ מתכננת להיכנס לשוק המזון בזמן הקרוב"
- ניר למפרט מנכ״ל זאפ ב- 9 השנים האחרונות עוזב את הקבוצה
- זאפ: רווח נקי של 2.8 מיליון שקל ברבעון השלישי 2014
פריימדיה נמצאת בבעלות אנשי העסקים היהודים וויליאם קירש ובנו איזי. איזי קירש הקים את רדיו תל אביב ומחזיק ב־50% ממניות התחנה. בנוסף מחזיקה החברה בבעלות מלאה על תחנת הרדיו המשדרת מרמאללה. ב־2008 רכשה החברה את חברת שילוט החוצות כנען תמורת 3 מיליון דולר, והודיעה כי ההשקעה מתבצעת משיקולים של "אהבת ישראל".
שווייה של פריימדיה עומד על יותר ממיליארד דולר, והתאגיד כולל כ־70 חברות ומעסיק 4,000 עובדים — בעיקר בדרום אפריקה. החברה מחזיקה בתחנות רדיו ועוסקת בשילוט חוצות ופרסום על גבי אוטובוסים, בנקודות מכירה, בנמלי תעופה בבתי קולנוע ועוד.
ג'ייסון גליק, נציג חברת פריימדיה בישראל, מנהל את המו"מ מול זאפ, שמאז עזיבת המנכ"ל ניר למפרט לניהול החברה הבורסאית ח.מר מנוהלת בידי סיגל שרוני. זאפ (לשעבר דפי זהב) כוללת 20 אתרים, ובראשם אתר השוואת המחירים זאפ. מכירת החברה מידי הגופים המוסדיים המחזיקים בה מאז הסדר החוב שבוצע ב־2010 נדחתה כמה פעמים בשנה האחרונה.
בשל מבנה הון בעייתי נקלעה דפי זהב לקשיים ב־2009, כשלא הצליחה לעמוד בחוב של 353 מיליון שקל לבעלי האג"ח שלה, ובחוב של 160 מיליון שקל לבנק הפועלים. החוב נגרם מההשתלטות הממונפת של קרן מרקסטון על החברה ב־2004 לפי שווי של 110 מיליון דולר. ב־2007 מכרה מרקסטון את דפי זהב תמורת 123 מיליון דולר לקרן האוסטרלית בבקוק אנד בראון, שקרסה ב־2008 לאחר תחילת המשבר הגלובלי. ללא בעל שליטה דומיננטי, נאלץ המנכ"ל לשעבר למפרט להוביל הסדר חוב, שנחתם באוקטובר 2010. הבעלות בחברה התחלקה בהתאם לחובותיה לגופים המוסדיים.
זאפ רושמת שיפור עקבי בתוצאותיה. החברה סיימה את 2014 עם רווח נקי של 13.7 מיליון שקל. הכנסות החברה ב־2014 צמחו ב־5.2% והסתכמו ב־201 מיליון שקל, מתוכם 52 מיליון שקל ברבעון האחרון. ה־EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) עלה ב־17.1% לרמה של 46.5 מיליון שקל. החוב הבנקאי של החברה ירד בשנה החולפת והסתכם ב־92 מיליון שקל - רמה זהה לחוב שנרשם בסוף הרבעון השלישי. כיו"ר זאפ מכהן יעקב אלינב.