בלעדי לכלכליסט
הבורסה בודקת: הגדלת אחזקות הציבור כתנאי להכללה במדדים
במטרה לעודד סחירות, שוקלת הנהלתה להעלות ליותר מ־25% את שיעור אחזקות הציבור במניות של חברה המבקשת להיכנס למאגר שמתוכו נבחרות החברות למדדים השונים
הבורסה לניירות ערך בניהולו של יוסי ביינארט בוחנת אפשרות להקשיח את תנאי הסף להכללתה של חברה במאגר המניות שלה — כרטיס כניסה הכרחי למדדי הבורסה. ל"כלכליסט" נודע כי הנהלת הבורסה שוקלת להגדיל את אחזקות הציבור (ההון הצף), שמהווה כיום תנאי כניסה למאגר, לשיעור הגבוה מ־25%, במטרה לעודד את הסחירות בבורסה.
- הפרטת הבורסה קורמת עור וגידים: ביינארט פותח את הסכמי שכר העובדים
- הבורסה יבשה, המשכורת רוויות
- עלות השכר ההממוצעת ב-2014 בבורסה בתל אביב: 50 אלף שקל
לבעלי חברות יש אינטרס להגדיל את ההון הצף, כדי להיכלל במדדי הבורסה וליהנות מביקושים מצד תעודות הסל העוקבות אחרי אותם מדדים, ומכניסה של משקיעים מחו"ל, המתמקדים בדרך כלל בישראל רק בהשקעה במדדים.
המהלך שנבחן עלה ממסקנות ועדת בן חורין — הוועדה להגברת הנזילות בבורסת תל אביב שיזם יו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר — שפורסמו באפריל 2014. הוועדה הוקמה לאחר שנים שבהן חלו ירידות במחזורי המסחר בבורסה, והיא הפכה לפחות ופחות רלבנטית בעיני משקיעים מהארץ ומחו"ל. אחת ההמלצות עסקה בהון הצף, תוך המלצה לבורסה לחתור להגדלת הכמות הצפה של מניות החברות.
בדו"ח הוועדה צוין כי במקרים רבים נוצרת בחברה שמנפיקה מניות בבורסה ציפייה לכך שהרישום ייצר סחירות גבוהה במניה. אלא שבפועל הסחירות מושפעת גם מגורמים שאינם בשליטתה. עם זאת, בדרך כלל, כך לפי מסקנות הוועדה, לחברה יש מידה לא מבוטלת של השפעה על הביטוח למניותיה ועל הסחירות בהן. דו"ח הוועדה מתאר כיצד חברות בורסאיות ברחבי העולם תומכות בסחירות ניירות הערך שלהן, מתוך הכרה שהגברת מעורבותן, לצד שקיפות ואמינות ההנהלה, מספקות ערך משמעותי לחברה — ערך המתבטא בשווי השוק של המניה ובמחזורי המסחר.
מהבורסה נמסר בתגובה: "בהמשך להמלצות ועדת בן חורין, הבורסה בוחנת תדיר דרכים שונות לשיפור וגיוון המדדים. הנושא נמצא בשלבים ראשוניים של בחינת הנושא".