$
בורסת ת"א

בשנה הבאה ענף הביטוח עוד יתגעגע להפרשות של 2015

תקנות סולבנסי 2 החדשות יאלצו את חברות הביטוח לרתק הון לפי רמת הסיכון בהתחייבות הביטוחית. ההשלכות: פחות דיבידנד ופחות אטרקטיביות לרוכשים. הנפגעות העיקריות יהיו מגדל, כלל, הפניקס, הראל ומנורה מבטחים

רחלי בינדמן 07:4902.06.15

האתגר הגדול של ענף הביטוח בשנה החולפת היה התמודדות עם סביבת הריבית היורדת. ברבעון הראשון של 2015 נאלצו חמש חברות הביטוח הגדולות במשק להפריש יחד סכום עתק של 2.7 מיליארד שקל לטובת הגדלת עתודות הביטוח העומדות כנגד ההתחייבויות למבוטחים. סכום זה מצטרף ל־1.5 מיליארד שקל שהן הפרישו ב־2014 כולה. אך נראה כי גל ההפרשות הגדול מאחוריהן, כיוון שתוואי הריבית חסרת הסיכון במשק (ריבית ארוכת טווח) התחיל לשנות כיוון כלפי מעלה, ולפיכך לא מן הנמנע כי ברבעונים הקרובים יוכלו חברות הביטוח לשחרר חלק מההפרשות חזרה לשורת הרווח.

 

אולם, דו"חות הרבעון הראשון השנה חושפים לראשונה את האתגר הדרמטי הבא של חברות הביטוח — יישום התקינה החשבונאית האירופית סולבנסי 2 (Solvency), שצפויה לחייב אותן להגדיל באופן משמעותי את עתודות ההון שהן נדרשות להקצות כהבטחה ליכולתן לעמוד בכל עת בהתחייבויותיהן. הוראות אלה אמורות להיכנס לתוקף מהדו"חות הכספיים השנתיים ל־2016.

 

 

באפריל שלחה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר מכתב לחברות הביטוח ודרשה מהן לבצע סימולציית יישום מיידי של ההוראות החדשות ואופן השפעתן על מצב ההון של החברה. על החברות להגיש את ממצאיהן למפקחת עד אוגוסט הקרוב.

 

מגדל, חברת ביטוחי החיים הגדולה בישראל, התייחסה באופן המפורט ביותר לסוגיה תוך הצגת האזהרה הבאה: "היעדר היערכות מתאימה עלול להביא לחוסר משמעותי ביותר בהון, בהיקף של מיליארדי שקלים בודדים, ככל שיוחל משטר הסולבנסי במתכונתו הנוכחית". כלל ביטוח ציינה בדו"חות כי "ככל שהוראות המשטר החדש של הסולבנסי יתקבלו כהוראה מחייבת, צפוי שיביאו לירידה מהותית ביחס שבין ההון הקיים להון הנדרש של כלל ביטוח". עוד נכתב כי "בהיעדר היערכות מתאימה, יכול אף שיביאו לירידה בשיעור שעדיין לא ניתן להעריך אם הוא מהותי, מתחת ליחס ההון הכלכלי הנדרש". הראל, מנורה מבטחיםו הפניקס שמרו על ניסוח לאקוני ביחס לסוגיה.

מה דעתך על מניית מגדל ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

פחות הון פנוי לחלוקה לבעלי המניות

ההוראות החדשות עשויות להשליך גם על האטרקטיביות של חברות הביטוח שנמצאות היום בהליכי מכירה אפשריים, כמו כלל והפניקס. כל רוכש מבין, מצד אחד, את פוטנציאל הרווח האדיר שמציעות חברות הביטוח, ומצד שני את הקושי ליהנות מהרווחים הללו בתקופה שבה הרגולציה מחייבת להפריש חלק לא מבוטל מהרווחים לטובת חיזוק עתודות הון. במילים אחרות, בעלי השליטה בחברות הביטוח צריכים להבין כי משיכת הדיבידנדים תרד משמעותית עם יישום ההוראה החדשה, שכן חלק לא מבוטל מהרווח צפוי להיות מרותק לכריות ההון, שאותן אי אפשר לחלק לבעלי המניות. יתרה מכך, הגדלת ההון יכולה להיות משמעותית עד כדי כך, שחברות הביטוח ייאלצו לשקול שינויים בתמהיל הפעילות שלהן, תוך הקטנת חשיפה לפעילויות בסיכון גבוה, שמחייבות ריתוק הון גבוה יותר — דבר שעלול להשפיע גם על רמת הרווחיות שלהן.

 

החברות כבר ביצעו תרגיל סימולציה ב־2012

אז מהן בדיוק הוראות הסולבנסי, ומדוע השפעתן על חברות הביטוח כה דרמטית? עד היום נדרשו חברות הביטוח לרתק הון למול ההתחייבויות הביטוחיות על בסיס חשבונאי, ללא הבחנה בין רמות הסיכון של הפעילויות השונות. הוראות הסולבנסי משקללות את ההון המרותק על פי רמות הסיכון של כל פעילות: ככל שהפעילות של חברת הביטוח מסוכנת יותר, כך נדרש ריתוק הון משמעותי יותר.

 

ביולי 2014 פרסם אגף שוק ההון באוצר תוצאות של תרגיל ראשוני, שביצעו חברות הביטוח במהלך 2012 על השלכות ההוראות החדשות. לפי הממצאים הללו, היחס בין ההון הקיים של חמש חברות הביטוח הגדולות לבין ההון שיידרש מהן אחרי יישום ההוראות החדשות יקטן מ־127% ל־102%. דווקא ארבע חברות הביטוח הבינוניות ייהנו מההוראות החדשות, שכן היחס בין ההון הקיים שלהן להון הנדרש יגדל מ־119% ל־178%, ולכאורה הן יוכלו לשחרר עודפי הון לשורת הרווח. הסיבה לכך היא שחברות בינוניות פחות חשופות לסיכונים שנושאים דרישות הון גבוהות.

 

אגף שוק ההון קבע את שיעור הסיכון של כל התחייבות ואת חלקה בגובה ההון שהחברה תצטרך לרתק:

 

סיכון הנכות — 25%: מהתרגיל של אגף שוק ההון עלה כי הסיכון הגדול ביותר שאליו חשופות חברות הביטוח הגדולות הוא סיכון הנכות, במסגרת ביטוחי הבריאות, המהווה רבע מכלל הסיכונים של החברות הגדולות. הסיכון הוא שמבוטחים רבים יהיו זכאים לדמי נכות לאורן זמן, מה שעתיד לגרור תשלומים כבדים מצד חברות הביטוח.

 

סיכון הביטולים בביטוחי חיים — 13%: תרחיש ביטולים בביטוחי חיים בודק מה יקרה להכנסות חברת הביטוח במצב שבו 50% מהמבוטחים בביטוחי החיים מבטלים את הפוליסות שלהם. לחברות הביטוח יש הוצאות גבוהות בשלב ההצטרפות של המבוטח, בעיקר תשלומי עמלות לסוכני הביטוח. ההכנסות העתידיות מפרמיות אמורות לפצות על ההוצאות הללו, אבל ביטול מוקדם של הפוליסה עלול לפגוע ביכולת הזו.

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: עמית שעל

 

סיכון הריבית — 11%: בדיוק אותו סיכון שהתממש ברבעונים האחרונים, ושבמסגרתו נדרשו חברות הביטוח להגדיל דרמטית את עתודות הביטוח שלהן. מדובר בחשיפה שנוצרת מתיק ביטוח החיים הישן, שבו מתחייבת החברה להשיג למבוטח תשואה של 4.6% בשנה. לשם כך מחזיקות החברות תיק שחלקו מושקע באג"ח מיועדות שמנפיקה מדינת ישראל עם תשואה מובטחת, וחלקו מושקע בשוק החופשי. סביבת ריבית הנמוכה מקשה על יכולת החברה לייצר למבוטחים את התשואה המובטחת, ולכן הן עלולות למצוא את עצמן משלימות אותה מכיסן.

 

סיכון חשיפה למניות — 11%: חברות הביטוח משקיעות את כספי החיסכון בשוק ההון. החשיפה לסיכון כתוצאה מהשקעה במניות יכולה להגיע הן מתיק הביטוח הישן (פוליסות שהונפקו עד 1992) והן מתיק ביטוחי המנהלים המשתתף ברווחים (1992–2003), שבהם חברת הביטוח שותפה ברווחי ההשקעה ודמי הניהול מהווים 15% מהתשואה הריאלית. במצב של ירידות בשוק המניות יש פגיעה בדמי הניהול. יש חשש שחברת הביטוח תקטין את החשיפה למניות בתיקי החוסכים, כדי להקטין את דרישות ההון שלה, גם אם חשיפה מנייתית נראת לה מוצדקת. אך כספי המבוטחים מנוהלים בנאמנות, ולפיכך חובה על חברת הביטוח לדאוג בראש ובראשונה לאינטרס שלהם.

 

חברות הביטוח הגדולות שחשופות לסיכונים בתחום ביטוחי הבריאות הן הראל, כלל והפניקס, ובתחום ביטוחי החיים מגדל ואחריה כלל ביטוח.

 

סיכון אריכות חיים — 9%: חברות הביטוח שמחזיקות בפוליסות ביטוחי מנהלים עם מקדם קצבה מובטח, המגן על קצבת הפנסיה של החוסך במצב של התארכות בתוחלת החיים, חשופות לסיכון במקרה שתוחלת החיים תעלה מעבר לצפוי באופן שלא תומחר כיאות בידי חברת הביטוח.

 

החברות עלולות לשנות את תמהיל הפעילות שלהן

לאור יישום הוראות הסולבנסי, עשויות חברות הביטוח לשנות את תמהיל הפעילות שלהן במטרה להקטין את היקף ההון שיידרשו לרתק. כך, למשל, תחום ביטוחי הבריאות יהפוך לעתיר דרישות הון, מה שעלול לגרום לחברות הביטוח לצאת או להקטין את פעילותן בו. בנוסף, עשויות ההוראות החדשות לפגוע בשיקול הדעת של מנהלי ההשקעות בבחירת אפיקי ההשקעה, בניסיון להקטין חשיפה לסיכוני שוק. לפיכך יהיה לאגף שוק ההון באוצר אתגר לוודא שהם דואגים בכל עת לטובת העמיתים, ולא לאינטרסים הצרים של בעלי חברת הביטוח.

 

אם סלינגר לא תרכך את יישום ההוראות ותפעיל אותן באופן הדרגתי, צפויות חברות הביטוח הגדולות לעבור בשנתיים הקרובות זעזועים לא קטנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x