בלעדי לכלכליסט
האחים נקש במשא ומתן לרכישת השליטה בכלכלית ירושלים
האחים, שפועלים בעיקר בנדל"ן בארה"ב, מנהלים מגעים לרכישת המניות המשועבדות לבנק לאומי (40%) בחברה של אליעזר פישמן תמורת 600 מיליון שקל. במקביל, לאומי בוחן מכירת המניות באמצעות מכרז
משפחת נקש מנהלת מגעים מול בנק לאומי לרכישת השליטה בחברת כלכלית ירושלים. ל"כלכליסט" נודע כי המשפחה, הפעילה בתחום הנדל"ן בארה"ב, מבקשת לרכוש את מניות לאומי (40%) בכלכלית תמורת כ־600 מיליון שקל ותשלום נוסף בעתיד. המגעים מתנהלים על ידי המחלקה לאשראים מיוחדים של לאומי. בבנק, שקיבל פניות נוספות מגופים שמעוניינים לרכוש את המניות, טרם החליטו אם למכור את המניות בהליך רגיל, כאשר נבחנת גם אפשרות להוציא את המניות למכרז שבו יימכרו למרבה במחיר.
- האחים נקש רוכשים מלון יוקרה במיאמי - תמורת 90 מיליון דולר
- אמקור של שלומי פוגל והאחים נקש פועלת לגיוס אג"ח פרטי
- אלקטרה חיסלה השקעתה במגדל אלקטרה: מכרה 25% לאחים נקש ב-302 מ' ש'
לפישמן חוב של 1.5 מיליארד שקל ללאומי
חובו של אליעזר פישמן, בעל השליטה בכלכלית ירושלים, לבנק לאומי עומד על 1.5 מיליארד שקל ותמורתו משועבדות לבנק 40% ממניות כלכלית. פישמן מחזיק ב־27% נוספים ממניות כלכלית ירושלים, שאינן משועבדות ללאומי. 33% הנותרים מוחזקים על ידי הציבור. רכישה של 40% מספיקה למשפחת נקש כדי לקבל את השליטה בחברה. לפי ההסכם של פישמן ללאומי, הבנק, בניהולה של רקפת רוסק־עמינח, חייב לקבל את הסכמתו של פישמן לזהות הרכוש. פישמן עדיין לא מסר התייחסות לגבי המו"מ מול נקש.
לפני כחצי שנה ניהל בני שטיינמץ מגעים מול הבנק לרכישת המניות. פישמן, שמכהן כיו"ר כלכלית, הביע נכונות לבצע את העסקה אחרי שהגיע להבנות עם שטיינמץ לגבי הישארותו בשותפות בניהול החברה. אולם שטיינמץ לא הצליח להגיע להבנות מול לאומי על מתווה המכירה ולגשר על פערי המחיר והמגעים הופסקו.
האחים ג'ו, רפי ואבי נקש החלו את פעילותם בארה"ב בתחום האופנה כשעמדו בראש אימפריית הג'ינסים ג'ורדאש. בהמשך הם התרחבו לעסקי הנדל"ן, בעיקר בארה"ב שבה מתגוררים האחים. עסקי הנדל"ן מהווים כיום את עיקר הפעילות של הקבוצה. בישראל מחזיקה הקבוצה בבעלות על חברת התעופה ארקיע ובשותפות עם משפחת פוגל בחברת הנדל"ן אמפא. לפני כשנתיים חברו האחים נקש לנוחי דנקנר לקבוצה שניסתה לרכוש את השליטה באי.די.בי במסגרת הסדר החוב של החברה. חלקם בקבוצה עמד על כ־300 מיליון שקל מתוך הצעה של כמיליארד שקל. הקבוצה לא הצליחה לזכות בשליטה לאחר שאדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה התאחדו להצעה משותפת וקיבלו את החברה.
ב־2013 רכשו האחים נקש מבנק לאומי את הבניין של הבנק בניו יורק תמורת 100 מיליון דולר.
פישמן צריך למכור נכסים כדי לעמוד בנטל החובות
חובותיו האישיים של פישמן מגיעים ליותר מ־4 מיליארד שקל לבנק לאומי, בנק הפועלים, בנק מזרחי טפחות ובנק אגוד. כדי לעמוד בהחזר החוב פישמן מחויב לממש נכסים. כיום הוא מנהל מו"מ למכירת חברת הדלק טן למשפחת נוימן תמורת 250 מיליון שקל — אם כי בעקבות בדיקות הנאותות שערכו, מבקשים הרוכשים הנחה של 50 מיליון שקל במחיר. פישמן מכר לאחרונה את אחזקות בחברת תשתיות סלולר בברזיל לקרן בלקסטון תמורת 300 מיליון דולר.
לכלכלית ירושלים יש פעילות נדל"ן במזרח אירופה. ברוסיה היא פועלת באמצעות החברה־הבת מירלנד, שמצויה בהליך הסדר חוב; באוקראינה, בלארוס וליטא היא פועלת באמצעות החברה־הבת סוויטלנד.
ההידרדרות בקבוצה של פישמן החלה בעקבות המשבר ברוסיה והיחלשות הרובל הרוסי ברבעון האחרון של 2014. כלכלית ירושלים נסחרת כיום בשווי 1.1 מיליארד שקל, 45% מתחת להונה העצמי, שעומד על 2 מיליארד שקל, נכון לסיום הרבעון הראשון. היקף המאזן של החברה עומד על 20 מיליארד שקל. עד מרץ 2017 אמורה כלכלית לפרוע 1.5 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח ולבנקים. האג"ח של כלכלית ירושלים נסחרות בתשואה לפדיון של 3.8%-10.5%.