$
שווקי חו"ל

ההשקעה בלומניס השתלמה לקרן ויולה, אך לציבור פחות

מכירת חברת המכשור הרפואי ל־XIO ב־510 מיליון דולר תניב לקבוצת ויולה 183 מיליון דולר ולעופר הייטק 122 מיליון דולר. מאז ההנפקה בנאסד"ק בפברואר בשנה שעברה, לומניס לא הצליחה להכות את המדד

גולן חזני 08:1121.06.15

אחרי שני נסיונות מכירה כושלים, חברת המכשור הרופאי לומניס תחליף ידיים. ביום חמישי האחרון הודיעה לומניס כי קרן ההשקעות XIO תרכוש אותה תמורת 510 מיליון דולר. "כלכליסט" חשף לפני כחודש את המו"מ בין השתיים. ניסיון המכירה הראשון נדחה בשל הצעות נמוכות, וגם בפעם השניה המחיר המבוקש לא התקבל והחברה העדיפה להנפיק.  

העסקה נסגרה ב־14 דולר למניה, פרמיה של 16% על מחירה של לומניס בנאסד"ק ערב המכירה. קבוצת ויולה, שהראל בית און, יו"ר לומניס, משמש כמנהל שותף בה יחד עם שלמה דברת ואבי זאבי, תקבל עבור 36% ממניות החברה 183 מיליון דולר, עופר הייטק, של אודי אנג'ל ועידן עופר, תקבל עבור 24% ממניות החברה 122 מיליון דולר. מדובר על תשואה של 140% עבור השתיים על ההשקעות ב־2006 וב־2009.

 

לומניס נמחקה מבורסת נאסד"ק ב־2006 בעקבות אי־סדרים חשבונאיים, ניפוח הכנסות והפסדים כבדים. לאחר מחיקתה מהמסחר נרכשה השליטה בלומניס בידי ויולה ועופר הייטק תמורת 120 מיליון דולר. ב־2009 ביצעה גייסה לומניס 15 מיליון דולר מבעלי המניות הקיימים לצד גורמים נוספים. "אני מאד שמח", אמר בית און ל"כלכליסט", "כשהגיעה הצעה כזו — שכולה במזומן, עם התשואה המדוברת, החלטנו ללכת על העסקה".

 

"מקווה שההנהלה תישאר בישראל"

הסיבוב הראשון של החברה בנאסד"ק הסתיים במפח נפש למשקיעים, שכן החברה נמחקה מהנאסד"ק ב־2006. לאחר כ-8 שנים כחברה פרטית, לומניס שוב הונפקה בנאסד"ק, בפברואר 2014. גם הפעם ההנפקה עדיין לא רווחית עבור הציבור: החברה הונפקה לפי שווי של 470 מיליון דולר, מאז הנפקת לומניס עלה מדד נאסד"ק בכ־20%, בעוד שמניית לומניס רשמה ירידות שערים.

 

למעשה רק בסוף השבוע האחרון, על רקע הדיווחים למכירת החברה, רשמה מניית לומניס עליות שהביאו אותה לעליית מצטבר של כ־10% מאז ההנפקה ולשווי של 494 מיליון דולר. כך שעבור עופר הייטק וקרן ויולה מדובר באקזיט, אך עבור ציבור המשקיעים שקנה בהנפקה מדובר על השקעה שהניבה תשואת חסר ביחס לשוק או חברות מקבילות.

 

לומניס, שמנוהלת היום על ידי ציפי עוזר ערמון, פועלת בשלושה תחומים: אסתטיקה, ניתוחים כירורגיים, ניתוחי עיניים. שני תחומים אחרים, הדנטלי והוטרינרי, נסגרו עם הרכישה. החברה מעסיקה 1,000 עובדים, כאשר 400 מהם בישראל. ההערכות הן שמרכז הפיתוח של החברה ביקנעם לא ייסגר, עם זאת, בהסכם אין מחויבות כלשהי להשארת ההנהלה או הפעילות בישראל. "אני מקווה שההנהלה תישאר והעובדים ינצלו את הרכישה להמשך פריחה של החברה", אמר בית און.

 

"XIO רוצים להאיץ את פעילות לומניס בסין"

בXIO, שמנהלת כ־3 מיליארד דולר אותם גייסה ממשקיעים סינים, נמצאים ארבעה שותפים: יוצאי קרנות ההשקעה הגדולות בעולם. קרסטן גאייר הגרמני מקרן פרמירה המשמש כראש החטיבה האירופית, האיטלקי ג'וזף פצ'יני, לשעבר בכיר בבלאקרוק, ושני השותפים הסינים, מרפי צ'יאו, לשעבר בכיר בחברה הממשלתית הסינית CICC, ואת'ן לי, לשעבר בכירה באולימפוס סין.

 

הקבוצה, שמתמודדת גם על רכישת כלל ביטוח, ממוקדת בשוק הסיני, שבו לומינס פעילה. "XIO מחפשים עסקים במערב שיכולים להתפתח במזרח משמעותית, וללומניס נוכחות בולטת בסין, אוסטרליה, הודו ויפן, והם רואים בזה משהו שניתן להאיץ משמעותית. נושא השירותים הרפואיים תופס תאוצה בסין לאור התבגרות האוכלוסיה והעלייה במעמד הביניים שדורש שירותים רפואיים ברמה גבוהה", אמר בית און.

 

עד היום ביצעה הקרן רכישה של חברה אחת בלבד, חברת דשנים גרמנית. הקשר של הקרן נוצר עם בנק ההשקעות גולדמן זאקס שמלווה את לומניס לאורך השנים ומיוצג בארץ על ידי שראל אלדור, מנכ"ל גולדמן ישראל.

 

את הקרן ייצגו בעסקה עוה"ד דוני טולדנו ושרית מוסיוף ממשרד צלרמאיר־פילוסוף ואילו את לומניס ייצגו דן שמגר ואריאל עמינצח ממשרד מיתר. 

 

הראל בית און יו"ר לומניס הראל בית און יו"ר לומניס צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x