$
שווקי חו"ל

"יוון? זה רק תחילת הבעיות המסוכנות שיש בגוש היורו"

כך טוען מוחמד אל עריאן על השבוע הדרמטי של גוש היורו בצל המשבר עם יוון. פסגות: "אירופה לא רוצה לקחת את הסיכון שיוון תצא מהגוש ותתחיל תהליך דומינו של התפוררות הגוש כולו". לאומי: "ההשפעה של המשבר תגיע בעיקר בשוק המט"ח והאג"ח"

שי סלינס וליטל סמט 15:5428.06.15

"מעבר להיותה המדינה הראשונה שעוזבת את גוש היורו, יוון בסכנה להפוך למדינה כושלת - תוצאה שתייצג איום רב ממדי על שאר אירופה", כך טוען מוחמד אל עריאן גורו ההשקעות של 'אליאנץ' ולשעבר בקרן פימקו על המשבר החריף ביותר בגוש היורו מאז הקמתו. 

 

 

אל עריאן מגדיר את יוון כאחד משלושת האיומים המרכזיים החגים מעל אירופה, ביחד עם המעורבות הרוסית בקונפליקט הצבאי במזרח אוקראינה והתחזקות המפלגות הפופוליסטיות המתנגדות למספר מצומצם של נושאים כמו הגירה או צנע. "מפלגת סיריזה שעלתה לשלטון ביוון בסוף ינואר היא דוגמה לתופעה הזו", אומר אליאן. "השילוב בין שלושת הגורמים האלה יוצר "סופה מושלמת", אך בשלב זה הסופה היוונית נושבת בעוצמה הגבוהה ביותר".

 

עם זאת, הוא מזהיר כי בעוד שההתמקדות על יוון בשלב זה מובנת, קובעי המדיניות צריכים להתייחס גם לשני האיומים הנוספים. יתרה מכך, החשש הגדול ביותר הוא כי שלושתם יתאחדו לכדי איום הרסני אחד גדול. לפיכך, אל עריאן קורא למנהיגי אירופה לפעול כבר עכשיו כדי למזער את הסיכונים, לפני שיגלו שאין להם מחסה מהסופה.

  

 

דראכמה דראכמה

 

השבוע הדרמטי של גוש היורו מאז היווסדו

בגוש היורו מתכוננים לאחד השבועות הדרמטיים מאז היווסדו - לאחר שהפרלמנט היווני אישר הלילה את קיום משאל העם, ב-5 ביולי, על הצעת הנושים להאריך את תוכנית החילוץ תמורת ביצוע רפורמות. תוכנית החילוץ של יוון תסתיים ב-30 ביוני, ואתמול דחו מדינות היורו את בקשת המדינה להאריכה בכמה שבועות בהם ניתן יהיה להמשיך במו"מ עם הנושים - קרן המטבע, הבנק האירופי המרכזי והנציבות האירופית. במקביל, על יוון להחזיר לקרן המטבע 1.7 מיליארד דולר במועד זה.

  

דודי קטש, מנכ"ל קרנות הנאמנות בתמיר פישמן מתייחס למשבר וטוען כי ההערכות הן שהיוונים יחזרו לדראכמה כמטבע מקומי וכי שער הדראכמה יירד באופן משמעותי מול  היורו. "במידה ואכן יוון תצא מגוש היורו המהלך יהיה חזק ועוצמתי כמעט בכל העולם, אולם ירידות אלו יפתחו פתח להזדמנויות חדשות בשוק המניות האירופי. השפעת יציאת יוון מהגוש תשפיע בטווח הזמן הקצר ואילו בהסתכלות ארוכה יותר הפגיעה במשקים אחרים באירופה תלך ותפחת. לכן נראה לנו שאירופה תמשיך ותהיה אטרקטיבית לאחר הזעזוע שהיא תחווה, במידה ויוון תצא מהגוש".

 

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות, מתייחס לאווירה ברחוב היווני. "היוונים לא ממש מחכים לתוצאות המשאל ומגבירים את הלחץ על הבנקים. לפי הדיווחים, כשליש מהכספומטים ביוון כבר ריקים מכסף וכנראה שעד מחר בבוקר, ללא הזרמת נזילות נוספת מצד הבנק האירופי המרכזי חלק מהבנקים לא יוכלו להיפתח לעסקים".

 

גרינפלד מסביר את המלכוד של הבנק המרכזי של אירופה: "אם העם היווני יצביע נגד התוכנית אז כל הלחץ עובר לאירופים. מצד אחד אם הם יתקפלו בפני היוונים הם גם יעודדו את הפורטוגלים, הספרדים, האיטלקים והצרפתים להפסיק עם תהליכי הצנע הכואבים ולחזור לנהל מדיניות פיסקלית לא אחראית. מצד שני הם ממש לא רוצים לקחת את הסיכון שיוון תצא מהגוש ותתחיל תהליך דומינו של התפוררות הגוש כולו".

 

 

יוון. שבוע קריטי בגוש היורו יוון. שבוע קריטי בגוש היורו צילום: בלומברג

 

"ההשפעה של המשבר תגיע בעיקר בשוק המט"ח והאג"ח"

איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות "יצירות" אומרת כי הבחירה העומדת בפני תושבי יוון הינה בחירה מהסוג של Lose-Lose Situation (המכונה גם No-Win Situation). "מדובר במצב שבו לא משנה מה הבחירה – יוון מפסידה. שכן היוונים יצטרכו לבחור בין האפשרות להישאר בגוש היורו, דבר שיאלץ אותם לקבל את התכתיבים של הטרויקה וכנגזרת מכך לסבול בטווח הקצר, תוך שהסיכויים לשיפור בטווח הארוך יותר נראים מעטים מאי פעם, לבין האפשרות לצאת מגוש היורו, בחירה שתגרור משבר כלכלי-חברתי חמור במדינה וסביר להניח גם משבר פוליטי".

 

"קיימת ביקורת רבה על הטרויקה, על כי העמידה את יוון בסיטואציה כה קשה, אלא שנושי יוון מוכנים להפקיר אותה בשביל לשמור על גוש היורו. ויש שיאמרו כי זו היתה המטרה של הטרויקה – לגרום לאחד מהשניים – להתקפלות של מפלגת סיריזה אל מול דרישות גוש היורו (עם או בלי תמיכת הציבור היווני) או להוביל לנפילתה של מפלגת סיריזה כמסר לשאר המדינות, בתקווה לעלייתה לשלטון של מפלגה פחות קיצונית, איתה יוכלו להגיע להסכם".

 

דודי רזניק, מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון סבור שעדיין קיים סיכוי לפתרון המשבר, במידה ואחד מהשניים יקרה: או שקרן המטבע תסכים לדחות את פירעון ההלוואה של יוון או במידה ובסופו של דבר תושג פשרה כלשהי בין ממשלת יוון לגוש היורו. בכל מקרה, כנראה שמחר כשייפתח המסחר בעולם להתפתחויות הללו תהיה משמעות בעיקר בשוקי המט"ח והאג"ח בגוש היורו, וגם בשוקי המניות - בעיקר ביוון אך גם בגוש היורו בכללותו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x