ראיון כלכליסט
יצחק פטרבורג: "הקופקסון הגנרי אולי אפילו מקל על טבע"
פטרבורג מסכם חצי שנה בתפקיד יו"ר ספינת הדגל הישראלית טבע. הוא בטוח שרכישת מיילן טובה לשני הצדדים ומקווה שהמתחרה האמריקאית תבין זאת ותגיע לשולחן הדיונים. לגבי ההתבטאויות הלוחמניות של יו"ר מיילן, רוברט קורי, הוא אומר: "אנחנו לא ניגרר לסגנון הזה". ופקיעת הפטנט על הקופקסון? "לפעמים החשש שמשהו יקרה הוא יותר גרוע מכל דבר שמתממש", הוא אומר
"אני יודע איך רופא חושב, ואיך מנהל בית חולים חושב, ואיך מנהל חברת ביטוח חושב", אומר יו"רטבעיצחק פטרבורג (64), שמונה לתפקידו בנובמבר האחרון. פטרבורג נכנס לתפקיד אחרי כהונה בת חמש שנים כמנכ"ל קופת חולים כללית ושנתיים כמנכ"ל סלקום, ואחרי שכיהן בעבר כדירקטור בטבע.
- ויגודמן: "אם בעלי המניות של מיילן יתמכו בעסקת פריגו - ניסוג מרכישת מיילן"
- ויגודמן: "הממשלה צריכה לעודד את הסטארט-אפים גם מעבר לשלב מרכזי פיתוח"
- טבע זימנה מפגש בהול עם מוסדיים ישראליים
קודמו בתפקיד בטבע, פיליפ פרוסט, השאיר לפטרבורג אדמה חרוכה, שכן רבים ראו בו אחראי למינויו של ג'רמי לוין, המנכ"ל שקדם לארז ויגודמן והודח מתפקידו. אך על האדמה החרוכה הזו הצליחו פטרבורג וארז ויגודמן, המנכ"ל שהחליף את לוין, לזרוע זרעים חדשים בדמות הגרסה החדשה של הקופקסון שמנעה לפחות בינתיים את הירידה בהכנסות בעקבות אובדן הפטנטים על התרופה. השניים גם הקטינו את הוצאות התפעול של טבע במיליארדי דולרים והחלו לתכנן את עתידה החדש של החברה באמצעות מסע רכישות שהחל בקניית אוספקס תמורת 3.5 מיליארד דולר ועשוי להגיע לשיא ברכישת מיילן ב־43 מיליארד דולר.
ומה אתה יכול להגיד על רכישת מיילן?
"קודם כל זה מעניין. בחודשים מאז שנכנסתי לתפקידי יש קופקסון גנרי, מיילן ואוספקס. במיילן אני לא אכנס לתהליכים. טבע יודעת מה היא רוצה. אנחנו מאוד ממושמעים גם בדרך שבה אנו פועלים ובוודאי שהיינו שמחים אם מיילן היתה מבינה מה שאנחנו אומרים - שהעסקה הזו טובה לבעלי המניות של טבע ולבעלי המניות של מיילן - והם היו באים לשולחן. אנחנו מקווים שעם הזמן הם יבינו ויגיעו. פרט לכך, אנחנו בדרך מאוד מסודרת ואין לי מה להוסיף. צפינו כל תרחיש, אין פה הפתעות. הדירקטוריון מיושר באופן מלא עם ההנהלה, והתנועה היא אחודה. טבע יודעת מה היא רוצה".
אתה מאמין שתצליחו לבסוף לסגור את העסקה?
"אני בדרך כלל לא עושה דברים שאני לא מאמין בהם. אנחנו חושבים שיש דרך להשלים את העסקה ופועלים בדיוק לפיה. אנחנו לא מופתעים משום דבר. המהלך לא פשוט, ואנחנו מקווים שהוא יתמצה בזה שהצד השני יבין שעדיף להגיע לשולחן לשיחה ידידותית על משהו שהוא טוב לשתי החברות".
ההתבטאות של יו"ר מיילן רוברט קורי על טבע, כשקרא לה חברה מזגזגת עם אסטרטגיה בעייתית שנמצאת על סף צוק פטנטים עם הקופקסון, היתה חריגה. מה הרגשת כשקראת את המכתבים שהוא שיגר?
"זה עולם עסקי בסופו של דבר. אנחנו מסתכלים על זה כעל עסק, לא כעל נושא רגשי. אנחנו לא ניגרר לסגנון הזה".
לפני שנתיים נטען כנגד טבע שהיא לא ישראלית, והיום קורי טוען שאתם יותר מדי ישראלים ולא מפטרים מספיק בישראל על חשבון מקומות אחרים.
"קורי לא ילמד את טבע על נושא של ישראליוּת או לא ישראליוּת. טבע גאה מאוד בשורשים הישראליים שלה ובצמיחה הגדולה והגלובלית שלה מישראל. טבע גם היום עושה את הדברים שנכונים לה כחברה גלובלית שהאחריות שלה היא לבעלי המניות שלה. היותה בישראל נותן לה יתרונות שמצדיקים את זה. מכלול החשיבה של טבע הוא גלובלי, ובסך הכל יש היום לטבע יותר עובדים בישראל מאשר היו לה לפני עשור, אבל חברה עסקית צריכה להתנהל כחברה עסקית. אני חושב שאנחנו עושים עבודה טובה בשני הצדדים האלה. אני לא צריך להתנצל על זה שאני ישראלי. טבע גאה במורשת הישראלית שלה, אבל צריך גם להיזהר ולהתנהל בצורה עסקית".
גם אם העסקה לא תיסגר, טבע נכנסה למקום הרבה יותר אגרסיבי ברכישות.
"טבע לבדה היא מאוד חזקה והיא יכולה להציע מנועי צמיחה חדשים ושיפור תפעולי בולט בשנים הבאות, בדיוק כמו שהציג המנכ"ל. אנחנו בדרך נכונה. בנושא מיילן, כמו שאמרתי, אנחנו לא עוסקים במה יהיה אם - אלא באיך להגיע למקום שאנחנו רוצים להגיע אליו. אנחנו פועלים בצורה מדודה ומקווים להצלחה".
"חי בעולמות משתנים"
החלק המפתיע בפרופיל של פטרבורג הוא הכהונה בסלקום, בתקופה שקדמה לתחרות העזה בענף הסלולר. "אני אוהב Disruption (שינויים בשגרה - נ"צ)", אומר פטרבורג, "אבל זה כבר נושא לראיון אחר. אני חי טוב מאוד בעולמות שמשתנים, ואני חושב שזה המקום שאנו נמצאים בו עכשיו. זה מה שעוזר להיות גם בעולם של מערכת הבריאות וגם בעולם הפארמה. הכל משתלב לכדי תמונה חדשה אחת. גם בתעשיית הפארמה נכנסים היום לעולמות של הדיגיטל. אנחנו רואים גם שינויים בפרופיל הלקוח, ויש גם לחץ כלכלי מבחוץ ודור אחר שיש לו דרישות אחרות מאיתנו.
"אני רופא ובאתי ממערכת הבריאות", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט" לקראת הופעתו מחר בוועידת פסגת ת"א 100 של "כלכליסט". "בזמן שזה עוד ממש לא היה מקובל החלטתי להיכנס לניהול בצורה מסודרת. יש לי דוקטורט בניהול מערכות בריאות מאוניברסיטת קולומביה ומאסטר במערכות מידע מלונדון סקול אוף אקונומיקס (LSE). ביום שבו סיימתי את ההתמחות כרופא יצאתי ללימודים, וכשחזרתי השתלבתי במערכת הבריאות ועשיתי כל תפקיד אפשרי עד לרמת מנכ"ל בית החולים סורוקה".
"אחרי שסיימתי את התפקיד בסלקום אלי הורביץ (המייסד, המנכ"ל והיו"ר המיתולוגי של טבע - נ"צ) ביקש ממני להצטרף לדירקטוריון בפעם הראשונה. גם ויגודמן גויס במקביל אליי לדירקטוריון, ואפילו ישבנו זה ליד זה. אחרי שנה וחצי המנכ"ל שלמה ינאי הגיע אליי הביתה, ומצאתי את עצמי מצטרף להנהלת טבע. הייתי אחראי לכל החידושים והפיתוח של טבע, שכלל את הקופקסון ואת כל התרופות המיוחדות".
"אחרי כשנה וחצי טבע רכשה את ספלון והיתה החלטה להזיז את מרכז הכובד לארצות הברית. אז ירדתי מתפקידי", אומר פטרבורג ומסרב להביע את דעתו על הרכישה שנחשבת לאחת הכושלות של טבע עד היום. אולם עצם העובדה שהפסיק אז את תפקידו מעידה במשהו על תחושתו לגבי הרכישה שעלתה 6.8 מיליארד דולר והסבה לחברה שורה של כישלונות קליניים.
"החמיא לי שהדירקטוריון פנה אליי מחדש, זה לא מובן מאליו", אומר פטרבורג, "אני בתפקידים שונים בטבע מאז 2009, ומאז תחילת 2015 אני יו"ר החברה. אני מכיר את טבע מבפנים, ואני גם מכיר את חברי הדירקטוריון ואת המנכ"ל לאורך שנים. זה מסייע לעבודה.
"את אלי הורביץ, שהביא אותי לדירקטוריון, אני מעריץ, ואחריו בא פיליפ פרוסט שתרם רבות והיה בעל מניות. הוא כמובן היה בלתי תלוי, אבל אני בעצם היו"ר הראשון שהוא בלתי תלוי לגמרי - וזה משנה את צורת העבודה וגם את ההסתכלות על התפקיד".
רבים רואים בתפקיד שלך את פסגת התעשייה.
"זה כבוד גדול ואחריות גדולה מאוד. הכבוד הוא החלק הקל, ואני מסכים שבתעשייה הישראלית טבע היא חברה ייחודית מאוד. גם בעולם הפארמה העולמי - אנחנו חברה מספר 9 בעולם. יש לי אחריות לאסטרטגיה ארוכת הטווח של החברה ולהבטחה שהיא תהיה פה גם בעתיד. זו חברה בת יותר מ־100 שנים עם שורשים עמוקים בישראל, והאחריות היא לוודא שבעולם המשתנה הזה אנחנו עושים את הדברים הנכונים ומתקדמים לתפוס מקום בחזית תעשיית התרופות. יש לנו מקום ייחודי בישראל, אבל אנחנו גם חברה גלובלית שצריכה להיות מרוויחה ומוצלחת, ולשרת את כל האנשים שהיא משרתת בכל העולם. זו אחריות גדולה להתעורר כל בוקר ולדעת שזה התפקיד שלך".
מה היה התהליך שהוביל אותך לקחת את התפקיד?
"היה תהליך מאוד מסודר ומכובד שבחן לא מעט מועמדים, ואחרי ועדת דירקטוריון ובשילוב של גורמים חיצוניים נבחרתי. היו המון מועמדים ראויים, גם מחו"ל, ומחמיא לי שהדירקטוריון בחר בי. במידה מסוימת זה היה טבעי, כי הייתי חבר דירקטוריון ואני מכיר את טבע לא מעט שנים - הן את היתרונות והן את האתגרים - ומבחינתי זו היתה החלטה מושכלת להציג מועמדות".
קשה גם להתעלם מהשינויים שעבר דירקטוריון טבע בתקופה האחרונה, בין היתר גם על רקע הדרישות של חלק מבעלי המניות לשלב בו דירקטורים מקצועיים יותר. בין היתר יצא מהדירקטוריון חיים הורביץ, בנו של מייסד טבע, ונכנסו אישים בעלי ניסיון בינלאומי בתעשיית הפארמה, כמו ז'אן מישל חלפון. לראשונה גם הפך מנכ"ל טבע ארז ויגודמן לחבר בדירקטוריון במקביל לכהונתו, שינוי שיימשיך גם בעתיד."
"אנחנו בוחנים את כל המבנה מחדש", אומר פטרבורג, "גם לאור זה שחלק מהדירקטורים עומדים לסיים את תפקידם. זו החלטה של האסיפה הכללית, ולכן אני לא יכול להגיד על זה דבר. אנחנו מצפים שהדירקטוריון יהיה חזק יותר ויביא מגוון דעות רחב יותר. יכול להיות שבעוד כמה שנים נרצה להביא מישהו שהיה בכלל באפל, ואנשים יגידו שזה בכלל לא קשור לפארמה. אסור להביא רק אנשים שכולם נראים אותו דבר, שכולם רק מתחום הפארמה. צריך להביא הסתכלות רעננה. אם היינו מביאים רק 13 אנשי פארמה לדירקטוריון, היינו מתבלבלים. כל דירקטוריון צריך להתאים לתקופה שהוא נמצא בה. צריך להבין שהעולם משתנה, נכנסים כל הזמן שחקנים אחרים, וזה ידרוש יכולות אחרות בעתיד. אני מקווה שכשנציג את הדירקטוריון החדש בעוד כמה חודשים, יהיה ברור שאנחנו משנים את עצמנו עם היכולות הנכונות וגם מגיבים לבעלי המניות. חברות שעושות כל הזמן אותו דבר מתות.
"אני תופס את תפקידי כראשון בין שווים. ברגע שמישהו מסיים את תפקידו, כולנו בוחנים מי צריך להיות החבר החדש. יש לנו דירקטוריון חזק מאוד, ויהיה לנו דירקטוריון חזק ומותאם לאתגרים. אני לא מתכוון להתייחס לכל מי שרוצה לזרוק רפש. הדירקטוריון של טבע האזין לבעלי המניות שלו וניסה לשפר ולתקן את מה שיכול לעזור לטבע בהמשך הדרך. צורת העבודה עם ההנהלה היא בתיאום מלא, ויש אמון טוטלי בין היו"ר למנכ"ל ובין ההנהלה בכלל לדירקטוריון. העבודה היא תכליתית, ואנחנו נוגעים בשאלות המרכזיות ומטפלים בנושאים האסטרטגיים. אני לא חושב שדירקטוריון צריך להתעסק בנושאים התפעוליים, אלא באסטרטגיה ארוכת הטווח. השילוב בין עבודת ההנהלה לדירקטוריון השתפר ותורם לחוסנה של טבע. צריך להבין מה זו הנהלה ומה זה דירקטוריון, ואיך לשלב ביניהם".
דיברת על החיסכון שטבע עשתה, והצלחתם לעשות זאת עם פחות פיטורים משהתכוונתם. השאלה היא מה הלאה?
"כל חברה, ללא קשר לאתגרים, חייבת להתייעל כל הזמן וללכת על קצות בהונותיה. זה חלק מהעולם התחרותי. לפטר אנשים זו לא מטרה, ואם הצלחנו להתייעל בלי לפטר כפי שחשבנו, אז אני רק מרגיש גאווה על זה. לא בונים אסטרטגיה של חברה על שמירת עלויות. זה צד הכרחי, אבל זו לא מטרה בפני עצמה. תהליך ההתייעלות השוטף דומה לכל בן אדם שקם בבוקר, ואוכל ונושם, אבל הוא צריך לשאוף ליותר מזה. יש מיזוגים ורכישות ענקיים, שיוצרים גופים חזקים מאוד בתחום הרכש בארצות הברית, שלוש־ארבע חברות מחזיקות 80% מהשוק, והעובדה שהעולם משתנה מובילה לשינוי במערכות הבריאות ונוצר לחץ. 18% מהתמ"ג בארה"ב הם הוצאות על הבריאות, המאיימות על הכלכלה האמריקאית. התגובה היא לחץ על עלות, גם על חברות התרופות אבל לא רק, וצריך למצוא איך נענים לצד של הרוכשים. חברות תרופות אומרות שהעולם הופך למבוגר ויש יותר אנשים למכור להם תרופות, אבל אני טוען ההפך: הלקוח נהיה גם יותר צעיר. צעירים בני 15–16 יודעים בדיוק על מה הם מוציאים כסף, ואותו צעיר שיושב על הטוויטר ומסתכל בפייסבוק - ורוצה הכל עכשיו ומיד - הוא לקוח מסוג אחר, ומי שלא יפגוש אותו בצורה נכונה לא יקבל אותו. הוא דורש שירות הרבה יותר מקודמיו. אם אתה מפספס צעד אחד, אתה הופך מטורף לנטרף. פעם אנשים הלכו לסניף בנק, היום הכל נעשה באינטרנט. הכל משתנה. בנוסף צריך לזכור את העולם הדיגיטלי, ודי להסתכל על הרכישה האחרונה שלנו של מיקרוצ'יפ ב־30 מיליון דולר. אנשים צריכים לפעמים לקחת 17 כדורים ביום, ויש להם מערכת שיודעת לנהל זאת. זה גם עוזר למנוע סתירות בין תרופות שאותו אדם נוטל, וכך זה גם עוזר למערכת הבריאות".
קשה שלא לדבר על הקופקסון, שהפטנטים עליו פקעו.
"ארז (ויגודמן - נ"צ) וההנהלה עשו עבודה מדהימה ב־2014, בתיקון ובארגון מחדש של המוכנות לרגע הזה. העובדה שקופקסון גנרי נכנס היא יתרון. זה נשמע מוזר, אבל כולם ידעו שזה יקרה, וכולם הכילו את הרגע הזה בכל חישוב".
אף מילה על ג'רמי לוין
פטרבורג מתכוון בדבריו אלה לכך שהשוק למעשה תמחר את הקופקסון הגנרי במשך זמן רב, ועכשיו כשהוא אושר לשיווק העובדה שטבע מצליחה לשמר את המכירות של תרופת המקור מוכיחה שהשד אינו נורא. על רקע ההצלחה להגן על הקופקסון בתקופתו של פטרבורג גם טיפסה מניית טבע לשיא כל הזמנים. "למדתי דבר אחד לאורך הקריירה שלי כמנהל. לפעמים החשש שמשהו יקרה הוא יותר גרוע מכל דבר שמתממש.
"אני הייתי אחראי על הקופקסון בצד השני של הכביש לפני ארבע שנים. גם אז אמרו שהקופקסון ייגמר. על הקופקסון צריך לכתוב ספר וללמד אותו בכל אוניברסיטה, כי אין תרופה שהצליחה להחזיק כל כך הרבה זמן. טבע התכוננה, ו־68% מלקוחותינו עברו למינון של 40 מיליגרם, וזה טוב להם וגם לטבע. אגב, על זה עבדנו אז, כשהייתי אחראי לפיתוח. לטבע יש אסטרטגיה מאוד ברורה לאן היא יכולה להגיע בעצמה. יש לנו מנועי צמיחה מאוד משמעותיים. טבע היום היא לא רק חברה גנרית. זו חברה עם עולמות חדשים, והמכלול הזה מוכיח שיש לנו אופק". פטרבורג מתייחס בדבריו אלה לתחום המיגרנות, ולתרופה שהגיעה עם רכישתה של לבריס בכ־800 מיליון דולר, שעשויה להניב לחברה הכנסות של מאות מיליוני דולרים בתוך מספר שנים מועט. עוד הוא מרמז להצלחה של אוספקס בתחום הדיסקינזיה והתנועות הבלתי רצוניות, שההכנסות ממנו עשויות להגיע ל־2 מיליארד דולר בשנת 2020. "מבחינתי, עצם העובדה שיש קופקסון גנרי אולי אפילו מקלה על טבע", הוא אומר.
השאלה היא אם הטיפולים לטרשת נפוצה לא ילכו לכיוון האוראלי.
"אני לא רוצה להיכנס לזה כיו"ר. טבע מבינה את עולם הטרשת הנפוצה, ומה שהיא עשתה עם הכנסת תרופה חדשה ב־40 מיליגרם בעולם שיש בו טיפולים אוראליים - אין לו אח ורע. יש הרבה סוגים של חולים, וחלק מהטיפולים מגדילים את העוגה. ההנהלה עושה עבודה טובה והיא תמשיך לעשות עבודה טובה".
ושאלה אחרונה, אולי תוכל לשפוך אור על מה שקרה עם ג'רמי לוין?
"אני לא רוצה להתייחס לזה. אני רק יכול להגיד שצורת העבודה ביני לבין ארז היא פתוחה לגמרי. אנחנו יודעים לדסקס דברים בינינו, והסיכום הוא שבחזית החוצה ומול ההנהלה העבודה היא שקופה, פתוחה ומיושרת באופן מלא. אני לא רוצה להתייחס למה שהיה בעבר, אבל מבחינתי, זה רק הולך והופך לטוב יותר כל הזמן".