$
פסגת תל אביב 100

פסגת ת"א 100

מנכ"ל קבוצת עזריאלי: "עליית הריבית לא טובה לנו אבל ייקח זמן עד שנראה את זה קורה"

יובל ברונשטיין דיבר במסגרת פאנל נדל"ן מניב בפסגת ת"א 100 של כלכליסט. אבי לוי מנכ"ל מליסרון: "עוד לא ראינו את סוף ירידת הריבית במשק הישראלי"

דותן לוי 18:2307.07.15

"שווי הנכסים הוא תוצאה של שני פרמטרים עיקריים - הגידול בשכר דירה והכנסות מהנכס והשני הוא שיעור ההיוון שמשפיע על ערך הנכס. כשמתסתכלים על הנכסים המניבים בישראל אנחנו מגלים שבשנים האחרונות בנכסים זהים ולאורך זמן ההכנסות בהחלט עולות. לגבי שיעור ההיוון, מספר העסקאות שנעשו בישראל הוא נמוך, עלויות המימון ירדו בצורה משמעותית וההיוון ירד באופן מינורי וזה משאיר כרית ביטחון מאד גדולה משום שהמרווח הזה גם כשהריבית הארוכה יסייע לנו להתמודד עם העתיד", כך אמר הערב, יובל ברונשטיין, מנכ"ל קבוצת עזריאלי בפאנל נדל"ן מניב, במסגרת פסגת ת"א 100 של "כלכליסט". ברונשטיין התייחס לשאלה עד כמה העליוות נבעו משיעור היוון נמוך.

 


 

ברונשטיין הוסיף, כי "יש עסקאות שמתבצעות בשיעורי היוון נמוכים, כך שצד ההכנסות נראה בסדר, שיעור ההיוון נראה שמרני והמרווח גבוה. במישור הכלכלי כשהריבית הארוכה עולה זה תוך ציפייה לצמיחה בכלכלה ואז יש אפקט ישיר על ביקוש למשרדים מה שמסייע גם כן להכנסות החברות. עליית הריבית לא טובה לנו אבל יש מרחק רב עד שנראה את זה קורה".

 

מימין סגי איתן, יובל ברונשטיין, אבי לוי, דרור גד ורוני סופר מימין סגי איתן, יובל ברונשטיין, אבי לוי, דרור גד ורוני סופר צילום: נמרוד גליקמן

 

אבי לוי, מנכ"ל מליסרון ענה לשאלה האם הוא חושש מעליית הריבית: "הירידה של הריבית מאד השפיעה על חברות הנדל"ן הישראליות שהן צרכניות גדולות של אשראי, לנו היה חיסכון של 120 מיליון שקל תוך 3 רבעונים. בתקופה הזו הצטיידנו באשראי ארוך טווח כך שגם עלייה של ריבית תשפיע רק בעוד הרבה שנים. לגבי שיערוך הנכסים, בקניון רמת אביב למשל כאשר הריבית ירדה ב-5% ההיוון ירד בפחות מאחוז. בעפולה עזריאלי היו מוכנים לרכוש נכס עם עמיר בירם ב-6.5% ואלה אנשים שמבינים נדל"ן. אני חושב שלא ראינו את סוף ירידת הריבית במשק הישראלי. ראינו מה שקורה ליורו ולדולר והם עדיין יורדים".

 

ראינו מחקר שמראה שעד 2020 חלק גדול מהצריכה תעבור דרך האינטרנט. איך נערכים לזה?

 

רוני סופר, מנכ"ל גזית גלוב, "לא רק שאנחנו נערכים לזה, אנחנו עובדים בזה והערכה שלנו היא שהמסחר האלקטרוני ימשיך לצבור תאוצה וישפיע בצורה שונה על דיירים שונים כך שיצרכו פחות שטחי מסחר בטווח הארוך ולכן האסטרטגיה שלנו היא להתמקד בערים שבהן יש צמיחת אוכלוסיה גבוהה. בסוף יש חשיבות גדולה לשים את היד על אדמה במקומות שבהם יש מחסור אמיתי ,מנגד, מכרנו נכסים בערים קטנות שבהן זיהינו צמיחה נמוכה יותר. בשורה התחתונה אני סבור שעדיין יהיה מקום לחנויות קונבנציונליות.

 

אבי לוי, מנכ"ל מליסרון: "נתון מעניין הוא שמעל 50% הם מוצרי אלקטרוניקה וצעצועים. בעבר אמרו שבתי הקולנוע יעלמו והנה הם פורחים, למה? כי אנחנו חיה חברתית וחשוב לנו לצאת. לא נראה לי שהאינטרנט יכול להחליף את החוויה".

 

עבודות הרכבת הקלה יגרמו לחברות לצאת מת"א לפארקי תעסוקה?

 

סגי איתן, מנכ"לית נכסים ובנין "בפארקי ההייטק יש ביקושים וצמיחה כבר כמה שנים, החברות שבאות לפארקי ההייטק כמו אינטל אלביט ועוד באות לפארק כדי לקבל את השירות הכולל. יש לנו את פארק מתם ואת הרצליה ששם יש לנו את אפל וכשהיא באה לשקול האם היא מתמקמת שם היא חיפשה פרויקט שיעמוד בלוחות זמנים ויענה על הצרכים שלה. הצמיחה בהייטק תימשך ואם אני מסתכלת על 2014-2015 אני צופה כי הצמיחה בהייטק תמשיך".

 

איך חברות הנדל"ן המניב יתמודדו עם ההצפה הצפויה בשוק המשרדים?

 

דרוד גד, יו"ר ריט 1: "הדיון על ההצפה בת"א מתקיים כבר 3 שנים ועדיין רואים מנופים באוויר. אני מניח שחלק מהפעילות תיתקל בעתיד באתגרים, לא מרגישים את זה בינתיים בת"א אבל זה מעבר לפינה וזה נמצא כבר בבני ברק ובפתח תקווה וזה יגיע גם לת"א בעוד שנה שנתיים. זה כבר קרה בפ"ת ובהרצליה בעבר הרחוק יותר אבל כל עוד המדינה שלנו ממשיכה לצמוח סביב ה-3% אני לא רואה מפולת גדולה".

 

סגי איתן:  "לגבי עודפי ההיצע במשרדים, במידה ויבנו כל המשרדים המתוכננים ומאושרים בשנת -2017 יהיו עודפי היצע אבל הערכה שלי היא שלא הכל ייבנה היות וחלק מהיזמים יושבים על הגדר. כמו כן יש הרבה קבוצות רכישה שלא מתחרות ביזמים ובחברות הגדולות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x