בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות - צרפת וספרד זינקו ב-3.1%
יוון הגישה אמש תוכנית רפורמות חדשה לנושים האירופים והבורסות ביבשת הגיבו בעליות חדות - פרנקפורט זינקה ב-2.9%, לונדון ב-1.4%; בורסות אסיה: שנגחאי התאוששה ורשמה עלייה של כ-10% ביומיים
לאחר שממשלת יוון הגישה את תוכניתה לביצוע רפורמות בכלכלת המדינה בתמורה לבקשת סיוע, המסחר באירופה התנהל היום (ו') בעליות שערים חדות והבורסות ביבשת ננעלו בטריטוריה הירוקה. מדובר ביום שני רצוף של עליות. גם התגובות הראשוניות החיוביות לתוכנית היוונית תורמות למגמה החיובית. היורו מתחזק מול הדולר ב-0.9%ונסחר סביב 1.11 דולרים ליורו.
מדד סטוקס אירופה 600 עלה ב-2.1%, והבורסה בפריז ובמדריד זינקו כל אחת ב-3.1%. מדד דאקס הגרמני זינק ב-2.9% ומדד פוטסי בלונדון הוסיף לערכו 1.4% הבורסה של יוון תישאר סגורה לפחות עד ה-13 ביולי.
עוד ברקע למסחר: ירידה זה החודש השני ברציפות בגירעון המסחרי של בריטניה - ל-393 מיליון ליש"ט - שפל של 4 שנים. הירידה בחודש מאי נרשמה בשל ירידה בהיקף היבוא למדינה, ובניגוד לתחזיות שצפו התרחבות של הגירעון. נתון מאקרו חשוב נוסף התפרסם באיטליה: התפוקה התעשייתית במדינה עלתה ב-0.9% בחודש מאי, זאת לעומת אפריל וצפי לעלייה של 0.3%. בשיעור שנתי מדובר בעלייה של 3%. התמ"ג עלה ברבעון הראשון ב-0.3%, ובשיעור שנתי - 0.1%. הממשלה צופה לעלייה של 0.7% בתמ"ג ב-2015, לאחר שלוש שנים של התכווצות.
התאוששות בסין
לאחר הקריסה המאסיבית של שוק המניות הסיני, המשיכה בורסת שנגחאי לרשום היום התאוששות עם עלייה של 4.5%, ובסך הכל כ-10% בתוך יומיים. הפעם האחרונה בה רשם מדד זה עלייה רצופה של יומיים היתה ב-24 ביוני, זאת לאחר שהממשלה אסרה על סוחרים מקומיים למכור מניות, והמסחר במחצית מהחברות הרשומות הופסק. זוהי העלייה הגבוהה ביותר עבור תקופת מסחר של יומיים מאז 2008. עם זאת, מדובר בירידה של 24.9% מאז השיא שנרשם ביוני. בורסת שנזן עלתה ב-4.1% אך איבדה 35.2% מאז שיאה בחודש שעבר
המשך ההתאוששות, כמו גם הגשת תוכנית הרפורמות ביוון, סייעו למגמה החיובית ברוב בורסות אסיה. המשקיעים ממתינים גם לדבריה של יו"ר הפד, ג'נט ילן, בהמשך היום בנוגע לתחזית לכלכלת ארה"ב.
מדד MSCI לאסיה ולפסיפיק התחזק קלות כך שהירידה השבועית של המדד הצטמצמה לכ-3%. זהו בכל זאת שיעור הירידה השבועי הגבוה ביותר מאז מרץ 2014. מדד האנג סנג התחזק ב-2.2%, כשמדד המניות הסיניות הנסחרות בהונג קונג עלה ב-4%. הניקיי נחלש ב-0.4%. אוסטרליה עלתה ב-0.4% ומדד קוספי בדרום קוריאה - ב-0.2%.
"סין מרגיעה בכוח את השוק, וזה עובד. אולם האופן שבו היא עושה זאת מפחיד", הגיב טומומי יאמאשיטה, מנהל קרנות בחברת ניהול הנכסים שינקין בטוקיו, "המצב נראה טוב יותר ביוון, ובאופן רגיל השוק היה מתחזק בעקבות זאת, אך זה לא קרה בשל המשך החששות לגבי סין".
3.9 טריליון דולר נמחקו משווי שוק המניות של סין בין ה-12 ביוני ועד ליום רביעי האחרון. 1,365 חברות הפסיקו בעקבות זאת את המסחר בהן היום. מדובר ב-47% מכלל החברות הרשומות. זאת לעומת 1,439 חברות שמייצגות 50%, שלא נסחרו אתמול. ההשהיה הנוכחית משפיעה על מניות בשווי 2.4 טריליון דולר, שהן 36% משווי השוק במדינה.
מרבית מנהלי הקרנות מעריכים כעת כי השוק הסיני חוזר לעליות. גולדמן זאקס ופידיליטי אינווסטמנטס לדוגמה ממליצים לרכוש מניות סיניות.