הצניחה במחירים תימשך? הביקוש העולמי לנפט יואט ב-2016
כך לפי תחזית הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, שצופה כי המשבר ביוון והסכם גרעין עם איראן ישפיעו על הביקושים
- אחרי יותר מ-100 שנה: שיקגו וניו יורק סגרו את זירות המסחר בסחורות
- המשבר ביוון הפיל את הנפט ב-7.7% - לשפל של 3 חודשים
- שותפויות גז ונפט בישראל יוכלו להשקיע בפרויקטים בחו"ל
בתחילת יולי נפלו מחירי הנפט מסוג קרוד לרמתם הנמוכה ביותר מזה קרוב לשלושה חודשים, על רקע עלייה בהיצע ובשל הטלטלות הפיננסיות ביוון ובסין, שערערו את השווקים בעולם. מחירי הנפט נפלו ב-60% מוקדם יותר השנה, מרמה של 114 דולר לחבית ביוני 2014 ל-53.62 דולר היום. הסיבות העיקריות לנפילה הן זינוק בהיצע וההאטה בביקוש לנוכח אי הוודאות הכלכלית בשווקים העולמיים.
בעקבות זאת, בסוכנות האנרגיה הבינלאומית מעריכים כי הצמיחה בביקוש העולמי לנפט תואט ל-1.2 מיליון חביות ביום ב-2016 מ-1.4 מיליון חביות ביום השנה. "האיזון מחדש שהחל בעקבות הירידה של 60% במחירים עדיין לא הסתיים", נכתב בדו"ח. "ההתפתחויות האחרונות מצביעות על כך שהתהליך ימשיך גם לתוך 2016".
בדו"ח מציינים כי לקחו בחשבון את שני האתגרים העיקריים כרגע בשווקים: המשבר הפיננסי המתמשך ביוון, שמשפיע לשלילה על הביקוש, והסכם הגרעין הפוטנציאלי עם איראן שעלול להוביל להסרת הסנקציות, שישפיע לחיוב על ביקוש הנפט בעולם. "עזיבה אפשרית של יוון את גוש היורו עלולה לפגוע לא רק בביקוש לנפט ביוון, אלא עלולה לפגוע במשלוחים ברחבי היבשת אם הפעילות המאקרו כלכלית תיחלש", מזהירים בסוכנות,"לעומת זאת, ההסרה האפשרית של הסנקציות על איראן והצמיחה הכלכלית שתתלווה לכך יתבטאו גם בעלייה בביקוש לנפט".