"זהו יום היסטורי לפייפאל, וחלק נכבד מכך בזכות ישראל"
ענקית התשלומים נכנסה היום לעידן חדש בתום מהלך הפיצול מאיביי - ונסחרת כחברה עצמאית בניו יורק בשווי של יותר מ-45 מיליארד דולר. מנכ"ל פייפאל ישראל: "בכל מרכזי החברה בעולם חוגגים את האירוע, כולל אצלנו - המהלך פותח לפייפאל אפשרויות רבות יותר, ולמרכז הישראלי יש במה להתגאות"
פייפאל העולמית חוגגת: לאחר שהשלימה את הספין אוף מהחברה האם eBay בשישי האחרון - החלה היום מניית פייפאל (PayPal) להיסחר בנאסד"ק, תחת הסימול PYPL.
- דיווח: איביי תמכור את חטיבת האנטרפרייז שלה בכ-900 מיליון דולר
- פייפאל נכנסת למדדים - ותעיף משם דווקא את eBay
- פייפאל מקימה מרכז סייבר בבאר שבע
זהו סבב שני של פייפאל כחברה ציבורית, לאחר סבב ראשון קצר שהסתיים ב-2002 ברכישתה על ידי אי.ביי והפיכה לפרטית - אך מעמדה בעולם השתנה מאז לאין ערוך: פייפאל היום היא חברה בעלת שם עולמי, פרישה עצומה בשווקים הבינלאומיים, ושווי שוק מרשים בהרבה - מעל 45 מיליארד דולר.
"בכל מרכזי פייפאל העולמית מציינים היום את האירוע במסיבות והתכנסויות - המסחר בניו יורק נפתח על ידי מנהלים ועובדים של פייפאל, והיא מועברת לכל המרכזים הבינלאומיים בשידור ישיר, בזמן החגיגות - כולל למסיבה שאנחנו עורכים כאן ישראל", אמר ל"כלכליסט" מתן פרנס, סגן נשיא במערך הסיכונים בחברת פייפאל העולמית ומנכ"ל פייפאל ישראל.
על פי פרנס, ההבדל העיקרי בין פייפאל כחברה עצמאית, מהבוקר בניו יורק, לבין פייפאל שעבדה תחת איביי, עד שישי האחרון, טמון באפשרויות שנפתחו בפניה. "השינוי הוא ברמה האסטרטגית כולה - מעכשיו פייפאל יכולה להתמקד בהתפתחות שלה, להמשיך לבנות מערך תשלומים מתקדם ולפעול לצמיחה של החברה והמותג, בין היתר תוך חבירה לשורה של גורמים שלא יכולנו לעבוד איתם עד עכשיו. פייפאל נכנסת עכשיו למעשה לעולם התשלומים הכללי", אומר פרנס.
פייפאל הפכה להיות חטיבה מלאה בתוך איביי ב-2002, לאחר שהחברה רכשה אותה תמורת 1.5 מיליארד דולר. מאז היא הפכה לחטיבה הגדולה ביותר באיביי ומקור רווח משמעותי עבורה – י43% מהכנסות אי.ביי בשנת 2014 הגיעו מפייפאל.
נשיא ומנכ"ל איביי, ג'ון דונהו (John Donahoe), הסביר ביום ההודעה הרשמית על הפיצול, בספטמבר 2014, כי "עד עכשיו פייפאל הרוויחה כשהיתה חלק מאי.ביי אולם, לפי הערכה של הדירקטווריון שלנו, המיזוג בין החברות יהיה פחות יעיל ורווחי החל מ-2015. שתי החברות יהיו ממוקדות יותר כתוצאה מההפרדה ויהנו מיתרונות תחרותיים בשווקים בהם הן פועלות".
"גאווה גדולה לישראל"
לקראת האירוע החגיגי של היום עברה פייפאל ישראל שינויים והתרחבות. כיום יש לפייפאל ישראל 160 עובדים ב-3 מרכזים, שניים בתל אביב ואחד בבאר שבע, כשגיוס נוסף נמצא ממש בעיצומו. "לפני שבועיים יצאנו בהודעה על גיוס של של 50 אנשים נוספים למרכזי הפיתוח", אמר פרנס, שהדגיש: "חלק נכבד בהתפתחות והתרחבות של פייפאל העולמית, בכל הקשור לבניית אמון בין המוכר לקונה, מניעת הונאה, שמירה על בטחון המידע והאפליקציות למשתמשים מפותחות בישראל, וזו גאווה גדולה".
פייפאל מעסיקה כיום כ-18 אלף עובדים, והיא פעילה בלמעלה מ-200 שווקים, עם 7 מיליון סוחרים פעילים ובין 10 ל-15 מיליון עסקאות ביום. החברה סיימה את הרבעון השני עם הכנסות של 2.3 מיליארד דולר, עלייה של 19% לעומת הרבעון המקביל ב-2014. נפח העסקאות הסתכם ב-66 מיליארד דולר, זינוק של 28% בהשוואה לרבעון המקביל. התחזית השנתית של פייפאל היא לנפח עסקאות כולל של 280 מילארד דולר בסיכום 2015.
פייפאל פועלת בשוק חם מאוד של תשלומי מובייל – כשהשימוש בשירות אפל פיי הולך ומתרחב במהירות, גוגל משיקה פלטפורמת תשלומים חדשה לאנדרואיד וסמסונג משלבת טכנולוגיית תשלומים לתוך הגלקסי. פייפאל עצמה הכריזה במרץ האחרון, במסגרתב תערוכת הסלולר העולמית בברצלונה, על רכישת חברת Paydiant האמריקאית - לפי הערכות, בכ-280 מיליון דולר. חברת Paydiant מפתחת פלטפורמות תשלומי סלולר עצמאיות לרשתות קמעונאיות שאינן מעוניינות להיות כבולות לשירות תשלומים של חברות חיצוניות כגון אפל - ועובדת בין השאר עם וולמארט וסאבוויי.
על פי פרנס, פייפאל מוכנה בהחלט לתחרות, ולא נלחצת ממנה: "יש לחברה יתרון התחלתי של פעילות במעל 200 שווקים כבר עכשיו. אבל יותר חשוב מזה, צריך לזכור שהשוק הפוטנציאלי שבו פועלת פייפאל עומד על 25 טריליון דולר. כל שבפועל, פעילות התשלומים ברשת ובמובייל מקיפה היום אחוז אחד בלבד מהפוטנציאל הקיים. זה אומר שיש לנו עוד הרבה לאן להתפתח", אומר פרנס.
עם כניסתה לשווקים מצטרפת פייפאל ישירות מדד S&P 500 ותחליף במדד את חברת קידוחי הגז נובל (Noble, סימול NE). באופן סמלי, פייפאל נכנסת למדד S&P 100 במקום איביי עצמה שתצא מהמדד.