נציגי הלוואות ההמונים זומנו לוועדה להגברת התחרות במערכת הבנקאית
חברת ההלוואות באינטרנט eLoan לחברי ועדת שטרום: כדי לגדול ולזכות באמון הציבור על המדינה להירשם כמלווה בפלטפורמות שלהם, וגם להעניק ביטוח על שיעור מסוים מההלוואה: "צעד כזה יהיה הכרה בליגטימיות שלנו"
חברי ועדת שטרום להגברת התחרות בין הבנקים פתחו היום את שלב השימוע הציבורי ושמעו את דבריהם של נציגי חברת ההלוואות האינטרנטיות eLoan ושל אגודת האשראי אופק.
- שקד תעלה את חוק "הלוואות חוץ בנקאיות" בוועדת השרים לחקיקה
- השימוע בוועדה להגברת התחרות בבנקים יחל היום
- זהבה גלאון: "הבנקים ניסו להשפיע על המלצות ועדת שטרום"
נציגי חברת eLoan, בניהולו של עמית לוינשטיין, הדגישו את הצורך שהמדינה תתמוך במיזמי ההלוואות האינטרנטיות, כדי שאלה יוכלו לגדול ולזכות באמונו של הציבור. "על המדינה להירשם כמלווה בפלטפורמות הלוואות ההמונים, ו/או להעניק ביטוח על שיעור מסוים מהחוב", כתבו בנייר העמדה שלהם. "צעד כזה יהיה הכרה מיידית בליגטימיות של פעולת פלטפורמות כאלה, ויוריד את מרווחי האשראי. כמו כן, המדינה תוכל לעודד כך את פעילות האשראי במגזרים מסוימים של משקי בית ועסקים קטנים, על פי מטרותיה: הקמת עסקים חדשים, סיוע בלימודים ובתחומים של יציאה לעבודה".
נקודה נוספת שהעלו ב־eLoan נוגעת לדרישות הרגולטורית של אגף שוק ההון במשרד האוצר, ולפיהן על המוסדיים לדרוש בטוחה או דירוג כמעט לכל השקעה שהם מבצעים. בחברה טוענים כי יש לבטל את הדרישה הזו במקרים שבהם מדובר בהלוואות של סכומים קטנים ומבוזרים, שאם לא כן כספי המוסדיים לא יוכלו לפגוש את אפיקי האשראי הצרכני.
בחודש מרץ האחרון אישר המפקח על הבנקים ל־eLoan להשתמש בתוכנה המאפשרת לאסוף מידע על הלקוח היישר מחשבונו האישי באתר האינטרנט של הבנק שבו הוא מנהל את חשבונו, וזאת בכפוף להסכמת הלקוח. המטרה היא לאפשר למי שמעוניין בכך להעניק למוסד פיננסי חדש הרשאה לעיין בנתוני חשבונו, לצורך קבלת הצעת אשראי. החשיפה של החברה למידע הזה תאפשר לה לתמחר בצורה מדויקת יותר את ההלוואה ללקוח. כעת רוצים בחברה לקחת את האישור שהעניק להם דודו זקן צעד אחד קדימה, ומבקשים מהוועדה להורות לבנקים להקים מערכת API — מערכת שמאפשרת התחברות לחברות פיננסיות חוץ־בנקאיות שקיבלו את אישורו של המפקח על הבנקים — כדי לשאוב מהן בצורה דיגיטלית ומאובטחת את כל המידע הבנקאי על הלקוח.
תחום ה־P2P- Peer to Peer הולך וצובר תאוצה בשנתיים האחרונות. המיזם הראשון שהוקם ב־2014 היה eLoan, שמציע פלטפורמה דיגיטלית לקשר בין אנשים פרטיים לצורך מתן וקבלת הלוואות. במאי האחרון רכש בית ההשקעות מיטב דש 19% מהחברה, והצטרף בכך לשוק ההלואוות האינטרנטיות. החברה השנייה שקמה ב־2014 היתה BTB, שפונה לפלח אחר בלב התוכנית האסטרטגית של הבנקים — מגזר העסקים הקטנים. באוקטובר הוקמה גם חברת בלנדר, שעוסקת גם היא בהלוואות בין אנשים פרטיים, ובנוסף צובר תאוצה האתר טריא.
כל הפלטפורמות האלה הלוו ביחד עד כה מעט יותר מ־30 מיליון שקל, סכום אפסי בהשוואה להר האשראי הצרכני, שמגיע כבר ל־130 מיליון שקל. אך זהו תחום שצומח במהירות, ומאז תחילת 2015 כבר הכפיל את עצמו. נראה שגם בבנקים מבינים כי מדובר בתחום שבכוחו להתחיל לאיים עליהם, ולכן ניסה בנק לאומי להשקיע במיזם בלנדר, אך נחסם על ידי הרגולציה.