כך פספסו ירון ייני והציבור אקזיט אדיר בסיקאם
לפני כשנה מכרה גפן הבורסאית את חלקה (22%) בחברת הביומד סיקאם, שנמכרה שלשום ב־95 מיליון דולר לחברת התרופות הגרמנית מרק. סכום המכירה עשוי להגיע ליותר מ־605 מיליון דולר. גפן קיבלה עבור המניות 3.8 מיליון שקל בלבד
ביום שלישי האחרון חגגו בסיקאם אקזיט מרשים במיוחד. חברת הביומד נמכרה לחברת התרופות הגרמנית מרק בסכום של עד כ־605 מיליון דולר, מהם 95 מיליון דולר כתשלום ראשוני. סיקאם, שמפתחת תרופה לגידולי סרטן קשיחים, מוחזקת כיום על ידי פונטפיקס (30%), מורי ארקין (30%), אורבימד (30%), שיבא ((2.5% ומייסד החברה פרופ' גל מרקל (2.5%). 5% נוספים מוחזקים על ידי העובדים.
- תוך 24 שעות: מאיר גורביץ ביצע הפיכה באימפריית השלדים של ירון ייני
- גפן חידדה למשקיעים: עדיין אין הסכם שליטה חדש בחברה
אלא שמטבלת החוגגים נעדרת אחת החברות שהיתה שם עוד בתחילת הדרך, גפן השקעות, שפספסה אקזיט חלומי שיכול היה להגיע ליותר מחצי מיליארד שקל (133 מיליון דולר). גפן השקעות מכרה את 22% מניותיה בחברה בפעימות, כשהמכירה האחרונה התבצעה באוגוסט 2014. גפן נאלצה למכור את המניות בעקבות צורך במזומנים, ששימשו לתשלום למדען הראשי.
גפן השקעות התחילה כשלד בורסאי שלתוכו נוצקו ב־2010 שתי חממות טכנולוגיות שהיו בשליטת ביומדיקס. כיום החברה מחזיקה בכמה חברות ביומד ונמצאת בשליטת גרינסטון (36%) ואהובה ברנד (30%). גרינסטון, שהיתה בשליטת אולטרה אקוויטי של ירון ייני ויוסי גורביץ', נמכרה לגדי טפר ונסים דג'לטי לפני כחודש.
התחילה עם 67% בסיקאם, אך נותרה בלי כלום
ב־2011 החזיקה גפן השקעות ב־67% ממניות סיקאם, שהוקמה ב־2010. ב־2012 התקיים סבב השקעה בסיקאם בהיקף של כ־5 מיליון דולר, ובסוף אותו סבב ירדה אחזקתה של גפן השקעות ל־22%. גפן השקעות דוללה באחזקותיה לא מפני שמכרה מניות, אלא כי לא השתתפה בסבבי הגיוס של סיקאם. אולם ב־2014, גפן השקעות, שהחזיקה בסיקאם דרך החברה־הבת מיט"ב, מכרה 5% מאחזקותיה ב־1.1 מיליון שקל למשקיעים הקיימים של סיקאם, והתמורה שימשה לתשלום למדען הראשי.
באוגוסט 2014 מכרה גפן את יתרת אחזקותיה (17%) בסיקאם בתמורה ל־2.7 מיליון שקל, גם הפעם למשקיעים הקיימים של סיקאם. מתוך התמורה שקיבלה, היא שילמה למדען הראשי כ־1.3 מיליון שקל. המכירות בוצעו כשהחברה עדיין היתה תחת שליטתה של אולטרה אקוויטי של ייני וגורביץ'.
פספוס נוסף של גפן השקעות מסתתר בהסכם של המכירה האחרונה. בהסכם נכתב כי אם סיקאם תשלים אקזיט עד סוף 2014, גפן תהיה זכאית לתמורה נוספת השווה ל־20% מהתשלומים הבלתי מותנים שיתקבלו בפונטיפקס, ועד לסכום של כ־4 מיליון דולר. מאחר שההסכם נחתם רק השבוע, המשמעות היא כי מדובר בהחמצה של כ־4 מיליון דולר, על רקע העובדה כי פונטיפקס קיבלה כתוצאה מהמכירה 28.5 מיליון דולר. אם גפן היתה ממשיכה להחזיק ב־22% ולא מתפתה למכור את אחזקותיה, הרי שהיום היא היתה יכולה לפתוח שמפניות ולחגוג אקזיט של 21 מיליון דולר מהתשלום הראשוני בלבד, כאשר ישנן עוד אבני דרך שהיו עשויות להגדיל את הסכום ל־133 מיליון דולר.
סיקאם מפתחת טיפול המבוסס על נוגדן המפעיל את המערכת החיסונית נגד מגוון גידולי סרטן כגון סרטן העור, הריאות, שלפוחית השתן, הקיבה, המעי הגס והשחלות. בינואר האחרון קיבלה החברה את אישור רשות המזון והתרופות האמריקאי (FDA) להתחיל בשלב הראשון של הניסוי הרפואי.
מטרת הניסוי שאושר היא הערכת היעילות והבטיחות של הטיפול וקביעת המינון האופטימלי לניסוי שלב 2 שתערוך החברה בהמשך. שלב 1 שהחל באפריל נערך בימים אלה בארבעה בתי חולים: שיבא וסוראסקי בישראל, ובתי החולים הצמודים לאוניברסיטאות ייל ו־UCLA בארה"ב. סיקאם גייסה עד היום כ־8 מיליון דולר בלבד.
לגפן פורטפוליו של 23 חברות ביומד
כיום מחזיקה גפן בשלל חברות תחת שלוש חממות: מיט"ב (86%), הורייזן (30%) ואשקלון תעשיות ידע (100%). לאשקלון יש מגוון חברות בתחום הביומד והאנרגיה הירוקה, ביניהן נובהרמד, קליר קאט, ארט הלת'קר וקוויט תראפיוטיקס, ובסך הכל 18 חברות שונות. תחת מיט"ב מוחזקות שתי חברות, אליום מדיקל (2.7%) ואורביקס מדיקל (2.9%), ואילו תחת הורייזן מוחזקות שלוש חברות: לאנקון מערכות, אי.וי.אר מוטורס ואופטיקיוגיין.