$
מט"ח וסחורות

סין משחררת את הרסן מהיואן והעולם מביט בדאגה

המטבע המקומי הסיני איבד כ-4% ביומיים ומצית מלחמת מטבעות מחודשת; הרופי האינדונזי והמטבע המלזי נסחרים בשפל שלא נראה מאז 1998. בשוק המקומי, היורו קפץ ב-0.9% ל-4.25 שקלים

שי סלינס ומיקי גרינפלד 15:3912.08.15

שוק המטבעות העולמי ממשיך לסעור גם היום, על רקע הרפורמה הדרמטית של סין בשוק המטבעות. היואן הסיני ממשיך לצנוח מול הדולר, ומוביל לתגובת שרשרת בעולם.

 

היואן הסיני איבד היום 1.7% מערכו בהמשך לירידה של 1.9% אתמול. לפי דיווחים בסוכנויות הידיעות, הבנק המרכזי בסין התערב במסחר ומכר כמות גדולה של דולרים לאחר שראה כי המטבע הסיני נחלש ב-2% מול הדולר. לפי הדיווח מדובר בהתערבות ברבע השעה האחרונה של המסחר.

 

בתוך כך, הרופי האינדונזי ממשיך את הצלילה מול הדולר לשפל שלא נראה מאז 1998, המטבע המלזי בשפל זהה והדולר הסינגפורי והפזו הפיליפיני נסחרים בשפל של 5 שנים. במקביל היורו מתחזק עכשיו ב-1% מול הדולר, בעוד שבשוק המקומי הדולר היציג ננעל ללא שינוי ב-3.815 שקלים והיורו טיפס ב-0.9% לרמה של 4.25 שקלים.

 

הבוקר הציב הבנק הסיני את נקודת הייחוס על 6.33306 יואן לדולר, נקודת הייחוס החלשה ביותר שנרשמה בסין מאז אוקטובר 2012 - וירידה חדה מנקודת האמצע של אתמול שעמדה על 6.2298 ולאחר שמחיר הסגירה אתמול עמד על 6.3231 יואן לדולר. הדולר היואן הגיב בירידה חדה מול הדולר עד ל-6.426 יואן לדולר.

 

שינוי מדיניות

הרפורמה הסינית בשוק המטבעות שנפתחה אתמול החלה לגלגל כדור שלג שנפתח בעליייה מיידית חזקה בדולר האמריקאי. העלייה בדולר צפויה לפגוע ביצואניות האמריקאיות, ובהתאם המניות האמריקאיות מאבדות גובה, וכך גם תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב. ובמקביל הדולר החזק מוריד את מחיר הנפט העולמי, בין היתר בשל העובדה שיבוא נפט לסין יהפוך ליקר בהרבה (מחירו נקוב בדולרים).

 

הממשל הסיני הודיע אתמול על שינוי עמוק במדיניות סחר החליפין של היואן, המטבע המקומי של המעצמה הסינית. עד כה קבע הרגולטור הסיני כל יום מחדש את נקודת ההתייחסות, ממנה יכול היה לנוע שער המטבע 2% לכל היותר, כלפי מטה או כלפי מעלה. מעתה תיקבע נקודת ההתייחסות על פי שער המטבע ביום הקודם (המקביל לשער היציג). במילים אחרות, נקודת הפתיחה היומית נתלית מעתה בשוק החופשי (המוגבל עדיין בתנועה היומית שלו ב-2% לכל צד). 

 

האם סין בדרך למסחר חופשי ביואן?

"העובדה כי בין אכן קבעה את שער הייחוס של היואן בדומה לשער הנעילה של אתמול הפתיעה אותנו במידה רבה", כך טוענים בברקליס. "למרות ההודעה של אתמול שהגיע מהבנק המרכזי בסין, ההערכות היו כי בכל זאת סין תשחק עם שער החליפין. מדובר פה בהצהרת כוונות רצינית ביותר מצידה של סין לגבי מסחר חופשי ביואן", הוסיפו בבנק הבריטי.

 

יניב חברון הכלכלן הראשי של אקסלנס: "שבוע אחרי שבוע, אנחנו שוב עדים למציאות המתדרדרת של סין. אמנם, בממשלת סין מנסים להחזיר ביטחון על ידי מרדף של הרגולטור אחרי ספקולנטים, אך הכלכלה הריאלית ושוק המניות חושפים את האמת וככל הנראה כבית קלפים, שבכל רגע עשוי להתפרק. מזה שבועות אנחנו מפקפקים ביכולתו של הרגולטור הסיני לעצור את הירידות בשווקים באופן מלאכותי (יוצר אי אמינות לגבי שווין האמיתי של החברות), אך לפחות בינתיים עושה רושם שהוא מצליח, דגש על עושה רושם".

 

רינת אשכנזי, מנהלת מחקר מדדים בקסם מציינת כי "לדברי אשכנזי, "המשך המגמה ייקבע בשבוע הקרוב. ככל הנראה, צפויים מהלכי תגובה של מדינות נוספות בשווקים המתעוררים לפיחות המטבע שלהן. זאת, מאחר שהן הנפגעות הראשונות מהמהלך של סין, בגלל היקפי הסחר הגדולים שלהן מולה. בסופו של דבר, המהלך טוב ליצואניות הסיניות ולא טוב לכל השאר - חברות מערביות שמתחרות באותם מגזרים, כמו טכנולוגיה ורכב. אפל, לדוגמה, היא נפגעת ישירה מהמהלך, כמו גם יצרניות הרכב האירופיות הגדולות".

 

 צילום: csmonitor.com

 

לפי FXCM, המהלך הדרמטי של סין רק ליבה את החששות של השוק הפיננסי לגבי מצבה ויציבותה של סין, וזאת על רקע הקריסה של שוק המניות המקומי ומגמת ההרעה בנתוני המקרו של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, ובעיקר הצניחה המפתיעה בייצוא. "נראה כי בסין שוב החליטו לעשות שימוש לרעה בשליטה של הממשל על המטבע המקומי בניסיון לפחת את המטבע ולהגדיל את יתרון התחרותיות של היצוא הסיני. החשש בשוק המט"ח הוא כי המהלך ייתן לגיטימציה למדינות נוספות להתערב במסחר במט"ח ולהחליש את המטבע המקומי למול הדולר, מה שקרוי "מלחמת מטבעות". מלבד זאת, בזירת הריבית על הדולר, בשווקים ממשיכים לעקוב אחר התבטאויות מנהלי הפדרל ריזרב ואחר הנתונים הכלכליים, כאשר נתון המפתח הבא יהיה דוח המכירות הקמעונאיות, אשר יתפרסם מחר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x