ראיון כלכליסט
"המשבר לא ישפיע עלינו, אני רואה רק עלייה בביקושים"
בעל השליטה בחברת הנדל"ן אלוני חץ, נתן חץ, חושב שאין מקום להשוואה ל־2008: "המשבר הקודם נבע מבועת נדל"ן מטורפת ומינופים גבוהים של בנקים. הפעם זה לא ככה"
נתן חץ, המנכ"ל ובעל השליטה (18%) בחברת אלוני חץ, שפעילה בשוק הנדל"ן המניב במדינות ישראל, קנדה, ארה"ב, שוויץ ואנגליה, לא כל כך מתרגש מהמפולת בכלכלה העולמית. "אנו נמצאים בשבוע סוער שנובע ממשבר שקורה בסין", אמר אתמול חץ ל"כלכליסט". "יחד עם זאת, המערכת הפיננסית העולמית חזקה היום הרבה יותר ממה שהייתה במשבר הקודם ב־2008 ולכן אני לא רואה השפעה ישירה על הנדל"ן בעולם ובטח לא בישראל. המשבר הקודם נבע מבועת נדל"ן מטורפת ומינופים גבוהים של בנקים.
- נתן חץ: "נדל"ן מניב כיום הוא כמו הזהב במאה ה-18"
- נתן חץ רוצה את טחנות הרוח בגולן ב-30 מיליון שקל
- רגע לפני קריסת האג"ח אמות ועזריאלי גייסו מיליארד שקל
הפעם זה לא ככה. אני לא רואה שום השפעה על הפעילות שלנו בביקוש. להפך. אני רק רואה עלייה בביקושים ואני לא חושב שזה ישפיע במשהו על הנכסים שלנו בהמשך.
"אני גם לא חושב שזה ישפיע על חברות נדל"ן מניב אחרות בעולם. מה שאני כן רואה זה שהריביות תישארנה נמוכות בתקופה הקרובה. יש ירידה בביקושים בסין ובסחורות וזה אומר שלא נראה עולם אינפלציוני ולא נראה עליית ריבית. זה אומר שהריבית הנמוכה בעולם תישאר לטווח הארוך וזה כמובן יעזור לנו בעלויות המימון שלנו בהמשך. צריך לזכור שאלוני חץ נמצאת בתחום היציב של הכלכלה. אנו מפוזרים בארץ ובעולם ויש לנו אלפי שוכרים ושירותים".
זינוק חד ב־FFO
העלייה בביקושים התבטאה היטב בדו"חות הכספיים של אלוני חץ לרבעון השני של 2015. ההכנסות משכירות של עלו בשיעור זניח של 2% לעומת הרבעון המקביל ל־136 מיליון שקל, אולם החברה תרגמה את הנתון לעלייה של 30% ב־FFO – הרווח הנקי בניכוי הפחתות חד־פעמיות – ל־79 מיליון שקל. שיפור זה מיוחס בעיקר לחברות־הבנות אמות ו־CARR שהציגו ביצועים טובים ברבעון. הרווח הנקי ירד ב־1% לעומת התקופה המקבילה, ל־99 מיליון שקל, כתוצאה מהכנסה חד־פעמית של כמה מיליוני שקלים ממיסים נדחים שנזקפו לזכות החברה ברבעון המקביל. מניית אלוני חץ הגיבה אתמול בעלייה של 5% והשלימה עלייה של 18% מתחילת השנה, לשווי שוק של 4.4 מיליארד שקל.
במקביל לפרסום הדו"חות הודיעה אלוני חץ כי היא מעוניינת לשנות את מנגנון התגמול של חץ שנחתם ב־2012 ואשר תוקפו עומד לפוג בסוף השנה. לפי מדינויות התגמול הקודמת, חץ היה זכאי למענק שהיה תלוי בתשואה השנתית על ההון העצמי. אם התשואה השנתית על ההון העצמי היתה נמוכה מ־6%, לא היה חץ זכאי כלל למענק. תשואה שנתית שבין 6% ל־14% על ההון העצמי, זיכתה את חץ במענק שנע בין 1.4 מיליון שקל ועד לתקרה של 4.5 מיליון שקל. שינוי המנגנון נעשה בעקבות דרישה של המוסדיים לעבור לתשואת FFO, כיוון שזו אינה כוללת בתוכה את גל שערוכי נדל"ן החיוביים שהתרבו לאור הריבית האפסית.
הגדלת שכר הבסיס
לפי ההסכם החדש חץ מעוניין להגדיל בשלוש השנים הבאות את דמי הניהול ב־15%, מ־2.6 מיליון שקל בשנה ל־3 מיליון שקל בשנה. יחד עם זאת, לאור דרישת המוסדיים, חץ יפחית את תקרת עלות השכר שלו (כולל מענק) מ־7.5 מיליון שקל בשנה ל־5 מיליון שקל. על פי מדיניות התגמול החדשה, חץ יהיה זכאי למענק שנתי תלוי ביצועים של 2 מיליון שקל. מיליון שקל ישולמו לו בכל שנה כאשר תשואת ה־FFO השנתית תעלה על 5.5%, ויתרת המענק תשולם לאחר שלוש שנים אם תשואת ה־FFO תישאר גבוהה מ־5.5% בכל אחת משלוש השנים הבאות.
ב־2014 משך חץ שכר בעלות של 5.4 מיליון שקל, כולל בונוס, זאת לאחר שהצליח להשיג תשואה של 8.5% על ההון העצמי. תשואת ה־FFO באותה שנה עמדה על 7.7%, והיא היתה מזכה אותו במלוא המענק על פי המנגנון החדש. ב־2013 עמדה עלות שכרו של חץ על 5.8 מיליון שקל, לאחר שהציג תשואה של 10.3 על ההון. באותה שנה ה־FFO עמד על 6.2%, שגם היה מזכה אותו במענק מלא. לפי המנגנון החדש, עם זאת, חץ עשוי להיות זכאי למענק גם גם אם התשואה השנתית על ההון תהיה נמוכה מ־6%, שלפי המנגנון הישן, היתה מונעת ממנו למשוך מענק. בין 2010 ל־2014 משך חץ שכר בעלות כוללת של 30.7 מיליון שקל לאלוני חץ.