$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

כחלון נגד הבנקים: יקטין את נתח הבעלות שלהם בבורסה

שר האוצר משה כחלון פועל לשינוי מתווה הבעלות על הבורסה, שאושר ביוני, במסגרת הליך ההפרטה של הבורסה והסמיך את מנכ"ל המשרד שי באב"ד לטפל בנושא. תגובת האוצר: "טרם התקבלה החלטה בנושא שעודנו נמצא בדיונים במשרד האוצר"

רעות שפיגלמן 06:5108.09.15

תוכניתו של שר האוצר משה כחלון להקטין את כוחם של הבנקים מגיעה גם למהלך של שינוי מבנה הבורסה, כך נודע ל"כלכליסט". לאחר שכחלון הביע תמיכתו בהפרטת הבורסה, הוא רוצה כעת לחולל שינוי דרמטי ולהקטין למינימום את חלקם של הבנקים בבעלות על הבורסה. כחלון מתנגד לאופן הקצאת מניות הבורסה לאחר שזו תהפוך לחברה פרטית לפי המתווה שאושר בסוף יולי. עוד נודע ל"כלכליסט" כי כחלון הסמיך את מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד לטפל מטעמו בנושא שינוי מבנה הבורסה.

 

שר האוצר לא מרוצה מהעובדה שהבנקים, שכבר כיום מהווים כוח מונופוליסטי, יקבלו נתח גדול בבעלות על הבורסה. כחלון, שרק בתחילת השבוע הביע את שביעות רצונו מתוכניתה של המפקחת על הבנקים חדוה בר להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים ואמר במהלך הוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט": "אנחנו מרוצים מאוד מהקונצנזוס הרחב שקיים לגבי הצורך לפעול באופן נחוש ולנקוט בצעדים אמיצים בכדי להביא את התחרות בבנקים לפתחם של הצרכנים", לא מרגיש בנוח מהעובדה שהבנקים יהיו הבעלים העיקריים במניות הבורסה לכשזו תופרט. גורם בכיר בשוק ההון אמר ל"כלכליסט" כי "כחלון חושש מהתגובה הציבורית שתתעורר אם הבנקים יקבלו נתח שמן בבעלות על הבורסה".

 

הבורסה בתל אביב הבורסה בתל אביב צילום: בלומברג

 

כיום פועלת הבורסה בתל אביב כקואופרטיב – חברה מוגבלת בערבות חבריה (ללא הון מניות). שינוי מבנה הבעלות שאושר בסוף יולי על ידי 26 חברי הבורסה, הוא חלק מהליך שכולל גם הקצאת מניות לחברי הבורסה, והפיכתה לתאגיד למטרות רווח, בדומה לבורסות בעולם. המתווה שאושר על ידי הבורסה כולל שני שלבים, כאשר בשלב הראשון הוא צפוי להעניק נתח בעלות עיקרי של 70% לבנקים ונתח של 30% לבתי ההשקעות ולגופים זרים. על פי המתווה, חמשת הבנקים הגדולים יקבלו בשלב הראשון נתח של 58%, כאשר לקבוצת הבינלאומי שכוללת גם את בנק אוצר החייל, יובנק ובנק מסד צפוי נתח של 21.6%, לבנק הפועלים, כולל פועלים סהר, נתח של 14%, לבנק לאומי נתח של 9.9%, לבנק מזרחי טפחות נתח של 7% ולבנק ירושלים 5.7% ממניות הבורסה. בשלב השני נקבע כי כל גוף לא יוכל להחזיק בנתח של יותר מ־5% ממניות הבורסה, ועל הבנקים יהיה למכור חלק מאחזקותיהם ולרדת מאחזקה כוללת של 58% לאחזקה כוללת שלא תעלה על 25%. מהלך זה צפוי להזרים לקופתם של הבנקים 132 מיליון שקל, זאת על פי הערכת שווי של 400 מיליון שקל לפעילות הבורסה שבוצעה על ידי פירמת ארנסט אנד יאנג (EY) לבקשת הבורסה לפני כמה חודשים.

 

המשוכה הבאה בדרך ליישום מתווה שינוי הבעלות על הבורסה היא השלמתו של הליך חקיקה בכנסת בנושא, שצפוי להסתיים במהלך 2016. גורם בכיר בשוק ההון אמר ל"כלכליסט" כי בין הבורסה למשרד האוצר מתנהלים דיונים בנושא בהובלת יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר, ומהדיונים עולה שמשרד האוצר מבקש להקטין עוד יותר את חלקם של הבנקים מכפי שנקבע במתווה. לאחר שיגיעו להסכמות בדיונים צפוי פרסומו של תזכיר החוק - השלב הראשון בדרך להליך החקיקה. משיחות שערך "כלכליסט" עם גורמים באוצר עולה כי הליך החקיקה צפוי לארוך זמן רב יותר בהשוואה להליכי חקיקה שאינם עוסקים בהפרטה או בשינוי מבני. המשוכה האחרונה לאישור השינוי המבני מחכה לבורסה באסיפת בעלי המניות, שם דרוש רוב מיוחד של 75% מבעלי המניות בדרך להשלמת המהלך.

 

משוכה נוספת בדרך להשלמת המהלך מגיעה מצידה של דורית סלינגר, המפקחת על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר, שמתנגדת להכללת המסלקה בנכסים שיועברו לבעלי השליטה של הבורסה. סלינגר גם מתנגדת עקרונית לעצם העברת הבעלות לבנקים וליתר החברים. המסלקה היא הנכס המרכזי של הבורסה – מדובר בשתי חברות הסולקות את כלל העסקאות הנעשות בניירות הערך (מניות ואג"ח) ובנגזרים. מדובר במקור רווח מהותי של הבורסה וסלינגר טוענת שיש לקיים מכרז למכירת הפעילות, מהלך שיאשר את הורדת עלויות הסליקה המגולגלות לציבור ולחברות הציבוריות.

 

מתווה שינוי הבעלות על בורסה, שאושר ביולי מהווה פשרה לאחר שחברי הבורסה שאינם בנקים (חש"בים) התנגדו למתווה המקורי שביקש להקצות לבנקים 80% מהבעלות על הבורסה. החש"בים הסכימו למתווה החדש אחרי שהנתח שלהם בבעלות על הבורסה עלה, כאמור, ל־30%. מתווה הפשרה הושג בדיונים שהתקיימו בין נציגים החש"בים, הבנקים ויו"ר הבורסה, אמנון נויבך.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "טרם התקבלה החלטה בנושא שעודנו נמצא בדיונים במשרד האוצר".

 

"כלכליסט" פנה לבורסה ולרשות ני"ע, אך לא התקבלה תגובה מצידם.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x