בלעדי לכלכליסט
"המוסדיים הישראלים מגדרים פחות כשהדולר נחלש, ויותר כשהוא מתחזק"
לפי סקירה מיוחדת של גולדמן זאקס, הגופים המוסדיים הישראלים הפחיתו את שיעור הגידור שלהם לנכסים הדולריים ברבעון השני - למרות שהיו צריכים לפעול בדיוק הפוך. בחודש יוני למשל נחלש הדולר ב-2.5% מול השקל ורק מחצית מהנכסים שנרכשו היו מגודרים
למרות הירידה בשער הדולר-שקל ברבעון השני של 2015 - המוסדיים הישראלים הקטינו את הגידור שלהם לנכסים הדולרים בשוק המט"ח. כך עולה מסקירה פנימית של גולדמן זאקס שהגיעה לידי "כלכליסט".
- נד נד במט"ח: לאחר שצלל אתמול - היורו זינק ב-1.1%
- פד, עכשיו לא הזמן להעלות את הריבית
- בנק ישראל לא נבהל מאומדן הצמיחה הנמוך של הלמ"ס: יש סיבות לכך
נסביר כי עיקרון הגידור עובד בצורה הבאה: ככל שהדולר (או נכס הבסיס) יורד - כך שווי הנכס הדולרי יורד. לכן, עדיף ששיעור הגידור יגדל ככל שנרשמת ירידה בשער הדולר-שקל. ולהיפך - ככל שהדולר מתחזק מול השקל, עדיף ששיעור הגידור יירד.
"המוסדיים הישראלים המשיכו לגדר את רוב האחזקות הדולריות שלהם גם ברבעון השני. עם זאת, חלה ירידה בשיעור הנכסים המגודרים וזאת למרות ההיחלשות של הדולר מול השקל בשיעור של יותר מ-5% ברבעון זה", כותבים בגולדמן.
בגולדמן מספקים דוגמה מחודש יוני וכותבים כי מתוך נכסים דולרים שנרכשו בהיקף של כ-600 מיליון דולר - רק מחצית מהם גודרו.
עוד מציינים בגודלמן, כי סך שווי הנכסים שבידי הציבור ירד בכ-48 מיליארד שקל ברבעון השני של 2015 לרמה של 3.28 טריליון שקל. מתוך סכום זה, כ-40% מנוהל על ידי הגופים המוסדיים. "בדרך כלל היקף כה גדול של נכסים במט"ח צפויים לגרור פיחות חד בשער המטבע, אולם מכיוון שחלק לא קטן מנכסים אלו מגודרים, ההשפעה על הדולר היתה זניחה", כתבו בגולדמן.
מה יכול להוות טריגר לשינוי מטה בגידור המוסדיים?
לפי גודלמן הפתעה מכיוון הפד בצורה של העלאת ריבית או פעולה הפוכה מצדו של בנק ישראל יכולים להקפיץ את הדולר ולגרור הפסדים לגופים המוסדיים ויגררו הפחתה ברמת הגידור.
עוד טוענים בגולדמן כי הירידה החדה במחצית הראשונה של 2014 בגידור הנכסים היתה המניע העיקרי בפיחות השקל בשנה שעברה. בתוך כך המגמה ההפוכה ברבעון הראשון של 2015 עם העלייה בגידור של המוסדיים מהווה גורם עיקרי להתחזקות השקל במחצית הראשונה של 2015.
לגבי הצפוי בהמשך, בגדולמן טוענים כי המגמה צפויה להשנות וכי המוסדיים אמורים להזרים ביקושים ולהגדיל את שיעור הגידור. על כן, במקביל למדיניות של הבנקים המרכזיים של ארה"ב וישראל - הדולר צפוי להתחזק מול השקל.