ענקית הכרייה גלנקור זינקה ב-12%; "אין לנו בעיה בתשלום החובות"
אתמול צללה ענקית הכרייה הבריטית-שוויצרית ב-30% על רקע הערכות כי לא תצליח לשלם את חובותיה. מנכ"ל US גלובל אינווסטורס: "גלנקור היא כמו ליהמן ברדרס, אם היא תקרוס, תהיה לכך השפעה עצומה"
הירידה המתמשכת במחירי הסחורות עלולה לגבות קורבן ראשון בדמות ענקית הכרייה הבריטית־שוויצרית גלנקור. התכווצות הכנסות החברה הקפיצה את היחס בין ההון שלה לבין התחייבויותיה לשיעור של 120% הגבוה בהרבה מאותו היחס בחברות המתחרות. אתמול (ב') פרסמה חברת הברוקראז' אינווסטק סקירה שלפיה גלנקור עלולה להיקלע למצב שבו כל הכנסותיה יוקדשו לשירות החוב שלה, מה שימחוק לחלוטין את ערכה עבור בעלי המניות. היום, התאוששה מניית גלנקור במסחר בלונדון ועלתה ב-12% אחרי צניחה של 30% במניית החברה אתמול.
- פאניקה בברזיל: המטבע נפל לשפל של כל הזמנים
- "הירידות במחירי הסחורות הן תיקון של מחזור־העל"
- האם מחירי הסחורות הנמוכים מהווים הזדמנות השקעה?
גלנקור נטלה על עצמה את החובות כדי להתרחב בקצב שידביק את הביקוש לחומרי גלם בסין, שצמחה בקצב מטאורי בעשור הקודם. עם ההאטה בכלכלה הסינית ירד גם הביקוש לסחורות וכך גם מחירן. גלנקור נותרה עם החובות וללא מקורות הכנסה שיספיקו כדי לשמור את גובה החוב ברמות שניתן לנהל אותן.
"גלנקור היא כמו ליהמן ברדרס: יש לה את חדר העסקאות המשוכלל ביותר למתכות, פחם, נחושת ועפרת ברזל, היא לא רק מוציאה את המחצבים מהאדמה. אם היא תקרוס, תהיה לכך השפעה עצומה", הזהיר מנכ"ל US גלובל אינווסטורס פרנק הולמס בראיון לערוץ הטלוויזיה CNBC.
שיעור המינוף הגבוה של גלנקור והקשרים המסחריים הענפים שלה עלולים ליצור אפקט דומינו שיפגע בכל תעשיית הכריה. אתר האינטרנט של CNBC ציטט גורם בגלנקור שדחה על הסף את ההשוואות בינה לבין בנק ההשקעות האמריקאי שהתמוטט ב־2008 והפך לסמל של המשבר הכלכלי העולמי.
הגורם ציין כי מאזניה הפיננסיים של גלנקור כוללים 10.5 מיליארד דולר נזילים. החודש הודיעה גלנקור כי היא מתכוונת לחסל 10 מיליארד דולר מחובותיה במטרה להגן על דירוג האשראי שלה. כדי להשיג את המטרה החברה תעצור חלוקת דיבידנדים ותמכור נכסים בבעלותה.
"גלנקור היא דוגמה טובה להשפעה של המצב בשוק הסחורות על שוק האשראי", אמר ל־CNBC אנדרו ברקלי, מנהל הניירות המוסדיים בבית ההשקעות אופנהיימר. "אנחנו נשמע יותר סיפורים על חברות שנכנסות לצרות עם החובות שלהן בגלל שלשוק הסחורות יש תחתית, לשוק האשראי אין".
עם זאת, ישנם אנליסטים שסבורים כי מצבה של גלנקור איננו גרוע כל כך וכי ההשוואה לליהמן ברדרס אינה במקומה. "לליהמן היו נכסים אבל הוא לא היה יכול לממש אותם כשהוא היה צריך. לגלנקור יש האפשרות לממש את הנכסים שלה, גם אם לא במחירים שהיא היתה רוצה", אמר ל־CNBC אנדרו סאליבן, מנהל המסחר בבית ההשקעות הייטונג.