"להתמקד בשינוי מבני בשוק ההון, לא בריבית"
ענת לוין, המשנה למנכ"ל כלל ביטוח, השתתפה בפאנל בכירי שוק ההון בפורום של דן אנד ברדסטריט
"התפיסות הישנות היו תפיסות חירום, וכרגע יש להתמקד באיך ומתי מגיעים השינויים המבניים", אמרה המשנה למנכ"ל כלל ביטוח בפורום שוק ההון השנתי של דן אנד ברדסטריט שהתכנס היום (ב') בהשתתפות בכירים בענף. בנוסף ללוין נטלו חלק בפורום מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט, מנכ"ל בית ההשעות מיטב דש אילן רביב, מנכ"ל אקסלנס נשואה עוזי דנינו ועוד. "משנה הבאה ישנו נושא הסולבנסי, שייצור שוקי הון שונים ודרישות הון שונות. עלולה להיות לכך השפעה אדירה על תשתיות, ולכן השיח לא צריך להיות על הריבית, אלא על שינוי מבני".
- האם ענת לוין תתמוך בשכר המנופח של רחל לוין
- הישג לעובדי כנף: יקבלו את הבונוס שהובטח להם
- "השילוב בין ריבית שלילית לרגולציית בנק ישראל נפיץ"
לוין ציינה גם את מיצוי הכלים המוניטאריים ואת הקושי כיום להעלות ריבית. "צריך לטפל בהיבט של יתרות המט"ח, למשל. בנק ישראל מחזיק יתרות אדירות, וצריך לשקול להוריד את הסיכון הזה. אין סיבה שהמשקיעים יממנו את זה". בנוסף הדגישה לוין את החשיבות של התיאום הרגולטורי: "בעולם של ריבית נמוכה חברות מחפשות להתממן לא רק דרך הלוואות אונקול בנקאיות, ומשרד האוצר והבנקים חייבים למצוא פתרונות. לא ייתכן שבישראל של 2015 אין שוק REPO (הלוואות לזמן קצר המבוטחות באג"ח ממשלתיות — ר"ש)", אמרה. לוין הציעה לטפל בנושא זה בעצמה בשיתוף עם מנכ"ל בורסת ת"א יוסי ביינארט וגורמים נוספים. היא התייחסה גם לעניין המונח על שולחנה של המפקחת על שוק ההון דורית סלינגר — להחזיר את הבנקים להיות עושי שוק כפתרון לעידוד המשק.
מנכ"ל הבורסה ביינארט ציין מספר תהליכים מבניים שכבר קורים בבורסה, למשל כניסה של חיתום ולא רק הפצה. לגבי הביקושים למניות מצד המשקיעים אמר: "יש הרבה סקפטיות וצריך לתקן זאת". ביינארט הוסיף ואמר כי "בביוטק רואים לאחרונה חברות זרות שרוצות רישום כפול, וזה יתרון של בורסה קטנה. יש מדדים שאפשר להיכנס אליהם גם אם אינך גדול, ואז יש חשיפה לתעודות סל. להיות דג קטן בבריכה ענקית זה חיסרון".
משתתפי הפורום התייחסו גם לסוגיית הריבית בישראל. "אני בעד שקיפות מרבית", אמר אילן רביב. "הנגידה מזגזגת בעקבות הזגזוג באמריקה, ולדעתי נאמרו בבנק ישראל דברים שלא היו צריכים להיאמר. אך למרות זאת כל העיניים צריכות להיות נשואות לארה"ב. אצלנו יש בעיה נוספת של שער חליפין, שמקשה עוד יותר לזוז ללא תזוזה אמריקאית".