$
שווקי חו"ל

קלינטון: "לא להפנות גב לקפיטליזם", סנדרס: "וול סטריט מנהל את הקונגרס"

העימות הדמוקרטי הראשון התקיים אתמול בערב ועסק בהרחבה במצב הכלכלה ובוול סטריט. המועמד הסוציאליסטי סנדרס תקף את אי השוויון בארה"ב. קלינטון השיבה: "אשנה את וול סטריט, אלחם בבנקאות הצללים"

מיקי גרינפלד 11:1414.10.15

העימות הדמוקרטי הראשון לקראת הפריימריס לנשיאות ארה"ב נערך אמש בלאס ווגאס, ומרבית הדיווחים שיוצאים לתקשורת נותנים ציון לשבח להופעתו של ברני סנדרס (Bernie Sanders), הסנטור מוורמונט, ונכון לעכשיו היריב המשמעותי היחיד של הילארי קלינטון בדרכה לזכייה במועמדות הדמוקרטית.  

עוד השתתפו בעימות מושל מרילנד לשעבר מרטין אומיילי (Martin O’Malley), סנטור וירג'יניה לשעבר ג'ים ווב (Jim Webb) ומושל רוד איילנד לשעבר לינקולן צ'אפי (Lincoln Chafee)

 

שורה ארוכה של נושאים נדונו במהלך השעתיים של העימות, כשסוגיות כלכליות מיקדו באופן טבעי חלק משמעותי מהדיון. לנוכח העובדה שסנדרס מייצג עמדות שמאל כלכלי סוצייאליסטי, שאינן רווחות בקונגרס האמריקאי, אפשר שהדיון בסוגיות אלה עורר הפעם עניין מיוחד עוד יותר.  

 

כבר במילות הפתיחה שלו התייחס סנדרס לאחד ההיבטים המרכזיים בקמפיין שלו - השכר הנמוך מדי שמקבלים העובדים האמריקאים. המועמד אומיילי שדיבר מעט לפניו ציין כי הוא המועמד שפעל בפועל לטובת העובדים, כשאחד מהישגיו החשובים במרילנד היה העלאת שכר המינימום. שכר המינימום "חזר לבמה" בהמשך העימות.

 

קלינטון פתחה באמירה שנועדה למקם גם אותה בצד האמפתי לעובדים האמריקאים - על עובדת היותה נכדה של פועל אמריקאי, לצד היותה סבתא של נכד בן שנה. קלינטון אמרה עוד כי :העשירים משלמים מס נמוך מדי, בעוד שאנשי מעמד הביניים משלמים מסים גבוהים מדי".

 

בתגובה לשאלות על תפיסת עולמו הסוצייאליסטית מול הקפיטליזם האמריקאי ענה סנדרס כי דנמק, שבדיה ומדינות אחרות יכולות ללמד את ארה"ב על התנהלות כלכלית מתוקנת.על כך העירה קלינטון, ש"כמה מהדברים שסנדרס מדבר עליהם הם נכונים, בכל הנוגע לאי שוויון של החברה האמריקאית, אך ארה"ב היא לא דנמרק".

 

סנדרס חזר והדגיש: האם אני רואה את עצמי חלק מהקזינו הקפיטליסטי שבמסגרתו לכל כך מעט יש כל כך הרבה, ולהמונים יש כל כך מעט? אני לא", אמר סנדרס. 

 

המועמדים בעימות הדמוקרטי (מימין): צ'אפי, אומיילי, קלינטון, סנדרס, ווב המועמדים בעימות הדמוקרטי (מימין): צ'אפי, אומיילי, קלינטון, סנדרס, ווב צילום: בלומברג

 

לאחר שאלות על הגבלת נשק ועל מעורבותה של ארה"ב בפעילות מלחמתית בעולם, הגיע הפרק הכלכלי של העימות. סנדרס חזר על טענתו בדבר הצורך להעלות את שכר העובדים בארה"ב, ובאופן ספציפי להעלות את שכר המינימום מרמתו הנוכחית, 7.25 דולר לשעה, לרמה של 15 דולר לשעה.

 

בהמשך העימות הוסיף סנדרס כי העובדה שאין בארה"ב מימון לחופשת לידה או חופשה לטובת טיפול בבן משפחה חולה היא "מבוכה ברמה הבינלאומית". על כך אמרה קלינטון כי "ניתן להציע שיטה שבה נוכל לשלם על כך, באופן שלא יעביר את העול לעסקים הקטנים". 

  

כאן עברו המועמדים לדיון נרחב על וול סטריט,  ובאופן לא מפתיע סנדרס ציין כי הוא גאה בעובדה שהוא אחד האנשים הכי לא אהודים בוול סטריט. גם יתר המועמדים העבירו ביקורת על האנשים המובילים את המערכת הפיננסים של ארה"ב, אך קלינטון סייגה והדגישה כי "תהיה זו טעות להפנות את הגב למערכת הקפיטליסטית". (רשת פוקס ניוז ה"רפובליקאית" יצאה בהודת טוויטר מלאה התפעלות:   Wow @HillaryClinton defended capitalism"")

 

בכל הקשור לרגולציה של וול סטריט, כשאומיילי וסנדרס דרשו לתקן מחדש את חוק גלאס סטיגל, אשר (בין היתר) חייב הפרדה מוחלטת בין פעילות ההשקעות והפעילות המסחרית של הבנקים. ביטול החוק בוצע בתקופת ממשלו של ביל קלינטון, לאחר פעילות אינטנסיבית של לוביסטים מטעם הענקים הפיננסים של ארה"ב.

.

סנדרס טען בעניין זה כי המנהלים הבכירים של גופי ההשקעות הם ששולטים למעשה בוושינגטון: "הקונגרס אינו מנהל את וול סטריט - וול סטריט היא שמנהלת את הקונגרס", אמר סנדרס, שקורא בין היתר למסוי השקעות פיננסיות, ויעוד הכספים למימון לימודים בקולג'. "הדרך היחידה לשנות את ארה"ב היא באמצעות מהפכה פוליטית שתגרום לממשלה לעבוד עבורנו, לא עבור המיליונרים", אמר עוד סנדרס.

 

סנדרס תקף את התנהלות המנהלים של וול סטריט ב-2008: "תאוות הבצע, ההתנהלות הלא חוקית וחסרת המעצורים של וול סטריט, שהפכה את ההונאה למודל עסקי, כל אלה הרסו את הכלכלה האמריקאית ואת חייהם של מילינוי אנשים", אמר סנדרס, שסיפר על פגישה שערך בתקופת המשבר עם שר האוצר דאז, הנרי פאולסון. "אמרתי לו, האנק, האנשים שלך - אתה באת מגולדמן זאקס - החברים המיליונרים והמיליארדרים שלך הם שגרמו לבעיה הזו. מה דעתך שהם יממנו את החילוץ שאנחנו מציעים, במקום האנשים העובדים של המדינה הזו?".

 

הילארי קלינטון, שכמה מתומכיה ותורמיה הגדולים באים מוול סטריט, השתדלה לעקוף את ככל שיכלה את הסוגייה של 2008 ואת הדיון בגלאס סטיגל, ואמרה כי "תוכניותיה לגבי וול סטריט נוגעות לעומק העניין ולא רק לבנקים". קלינטון התמקדה בטענה כי הממשל בראשותה יגן ויקדם את רפורמת דוד פראנק (Dodd-Frank) מפני הרפובליקנים - רפורמה שהונהגה על ידי ממשל אובמה במטרה לרסן את וול סטריט, אך רוסנה באופן דרקוני בהליך החקיקה בקונגרס על ידי הרפובליקנים, ועל פי דעת רבים, לא השיגה את יעדיה המקוריים.

 

עוד הוסיפה קלינטון כי היא תילחם ב"בנקאות הצצלים" שמתפתחת בארה"ב - פעילות גוברת של גורמים מלווים מחוץ למערכת הבנקאית המפוקחת. "כאן על פי המומחים טמון הפוטנצייאל הגדול לבעיה הגדולה הבאה", אמרה קלינטון.

 

בשלב זה הגיע רגע תמוה למדי בדברים של קלינטון, שציינה בגאווה כי בתפקידה כסנאטורית מטעם ניו יורק אמרה לוול סטריט 'להפסיק עם זה כבר' - to cut it out" במקור. אמירה זו גררה תגובות סרקסטיות ברשת הטוויטר. פעיל פיקטיבי התומך בהרצת סגן הנשיא ג'ו ביידן לתפקיד המועמד הדמוקרטי צייץ:

 

 So @HillaryClinton said "cut it out" and that still didn't work!? Well we're out of idea 

  

עמדותיו השמאליות של סנדרס באו לידי ביטוי גם בתגובה לשאלה על האיום הגדול ביותר הניצב בארה"ב. בעוד שקלינטון ציינה את הטרור הגרעיני, ווב את איום הסייבר, בעיקר מכיוון סין, צ'אפי את התוהו ובוהו במזרח התיכון ואומיילי את איראן הגריעינית, עמדתו של סנדרס הלכה לכיוון אחר לגמרי - השינוי האקלימי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x