$
בורסת ת"א

"זה לא סוד שלשטיינמץ יש לא מעט כסף. שיציע הסדר הוגן"

בעל השליטה בחברת הנדל"ן סקורפיו לא הצליח להשיג את הרוב הדרוש כדי לאשר תספורת של 33% במסגרת הסדר החוב. המתנגדים, ביניהם כלל ביטוח ומיטב דש, טענו כי לא ייתכן שאדם שהתמודד לא מזמן על רכישת כלכלית ירושלים במאות מיליוני שקלים יבצע תספורת בחברה אחרת

אורן פרוינד 08:4211.11.15

מחזיקי האג"ח של חברת הנדל"ן סקורפיו דחו את הצעת הסדר החוב שהציע בעל השליטה בני שטיינמץ. כך דיווחה אתמול החברה למשקיעים בתל אביב. מרבית (60%) מחזיקי האג"ח תמכו בהצעת ההסדר, אולם לא הצליחו להשיג את הרוב הדרוש (75%) כדי לאשר אותו סופית. 

חברות הביטוח הראל, מנורה, והפניקס תמכו בהסדר, אולם הפליק פלאק שעשתה חברת הביטוח כלל, שתמכה בעבר בהסדר והחליטה לשנות את דעתה, טרפדה לשטיינמץ את התוכניות. מתנגדים נוספים הם מיטב דש, מגדל שוקי הון, עתודות ומרבית המחזיקים הפרטיים.

 

בדומה למקבילות ישראליות אחרות, סקורפיו נדל"ן הסתבכה בהתמוטטות שוק הנדל"ן במזרח אירופה ב־2009. שנתיים לאחר מכן נאלצה החברה לבצע הסדר לחוב של יותר מ־570 מיליון שקל עם בעלי האג"ח שלה בישראל. במסגרת ההסדר נפרעה מחציתו והיתרה נפרסה. מאז הונפקו האג"ח ב־2006, שטיינמץ הזרים לחברה ולמחזיקי האג"ח 100 מיליון דולר והעמיד ערבות אישית של 90 מיליון דולר נוספים לבנק הפועלים.

 

הטיעון המרכזי של המתנגדים להסדר היה כי לא ייתכן שאדם שרצה לרכוש את כלכלית ירושלים תמורת מאות מיליוני שקלים יבצע תספורת בחברה אחרת. המחזיקים דרשו משטיינמץ להזרים יותר כסף ויותר מהר. שטיינמץ סירב וכעת הדיונים מתחדשים.

 

אחד המחזיקים אמר ל"כלכליסט" כי "זה לא סוד שלשטיינמץ יש לא מעט כסף. עד לא מזמן הוא ניהל מגעים לרכישת כלכלית ירושלים ויש לו הרבה עסקים בעולם. אנחנו מבינים שאת כל הכסף כבר לא נראה, אבל לפחות שיציע הסדר הגון. מה שהוא מציע כרגע זה לא הגון. אנחנו רוצים ערבות גדולה יותר וקיצור של דחיית החוב".

 

במתווה הנוכחי שהציע, ביקש שטיינמץ מהמחזיקים דחייה של חמש שנים בהחזר 242 מיליון שקל, במקום לשלם בחמישה תשלומים שנתיים שווים, וכן שמר לעצמו את הזכות לפרוע 160 מיליון שקל מתוך החוב הזה במהלך התקופה בתוספת ריבית של 2% והצמדה — תספורת של 33% בחוב. כחלק מההסדר הוא מוחק את האג"ח מהמסחר.

 

בני שטיינמץ מסקורפיו, איזי כהן מנכ"ל כלל ביטוח בני שטיינמץ מסקורפיו, איזי כהן מנכ"ל כלל ביטוח צילום: עמית שעל

 

בעוד הצדדים מתווכחים ביניהם בנוגע לגובה הפיצוי והמתווה של הסדר החוב, שווי הנכסים של סקורפיו ממשיך להתכווץ. בשבוע שעבר דווח כי במהלך הכנת הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי של 2015 העריכו השמאים של החברה כי היקף הנכסים שלה ירד ב־38 מיליון שקל.

 

הירידה חלה בפרויקטים Anri Barbusa, Borispo ו־Podol באוקראינה בהיקף של 34 מיליון שקל, המהווה ירידה בשיעור משוקלל של 26%, ובפרויקטים Tyarlevo ו־Pavlovsk ברוסיה חלה ירידת ערך של 4 מיליון שקל, המהווה ירידה בשיעור משוקלל של 23%.

 

הנהלת סקורפיו תולה תקוות בתוכנית עסקית הכוללת מימוש נכסים ופיתוח פרויקטים למגורים באוקראינה. אך מחזיקי האג"ח לא אהבו אותה ושלחו את היועץ הכלכלי שרון זאורבך לעשות שיעורי בית. בנוגע לערבות האישית של שטיינמץ, תהו מחזיקי האג"ח מה יקרה אם ילך לעולמו במהלך התקופה, ולנאמנים לא היתה תשובה מספקת.

 

מכיוון ששטיינמץ סירב לדרישת רשות ני"ע לפרסם הצהרת הון, סקורפיו תחדל להיות חברה מדווחת לבורסה בתל אביב והאג"ח שלה יהיו לא סחירות. מכאן נובעת המחלוקת בין גופי חיסכון ארוך טווח (פנסיה וגמל) כמו הראל, מנורה וכלל, שיושבים בנציגות ומבקשים לאשר את ההסדר, לבין קרנות הנאמנות כמו מיטב דש, מגדל שוקי הון ושלושה משקיעים פרטיים שמתנגדים לו. הסיבה היא שהקרנות יהיו חייבות למכור את האג"ח בתוך שלושה חודשים מאישור ההסדר, וכך לא ייהנו מהתאוששות החברה, אם תגיע.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x