בלעדי לכלכליסט
זיכיון הכרייה של כיל בספרד הוארך עד 2065
החברה חתמה על הסכם שמעניק לה מעמד של משקיע אסטרטגי. כיל צפויה להשקיע עוד חצי מיליארד דולר במכרות האשלג, והרשויות התחייבו להעניק את ההיתרים ולהקים תשתית שינוע
כיל חתמה בסוף השבוע האחרון על הסכם עם השלטונות בקטלוניה, ספרד, שיעניק לכיל מעמד של משקיע אסטרטגי ויקנה לה שורה של הטבות. כך נודע ל"כלכליסט". הסעיף המרכזי בהטבות שתקבל כיל מאריך את הזיכיונות של החברה לכריית אשלג באזור ברצלונה עד שנת 2065 - תוספת של יותר מ־30 שנה לזיכיון הקיים. דירקטוריון כיל נמצא בימים אלה באירופה וצפוי להשלים את הליכי ההסכם בימים הקרובים.
- דו"חות חלשים לכיל: ההכנסות ירדו ב-12% והסתכמו ב-1.38 מיליארד דולר
- המדינה: כיל חייבת תשלומי ריבית והצמדה על תמלוגים לתקופה של 13 שנים
- אישור ששינסקי 2: כחלון שלף את המכתב שאילץ את נתניהו להתקפל
צניחה רבעונית ברווח
כיל השקיעה בשנתיים האחרונות כ־500 מיליון דולר בהרחבה ובשדרוג של מכרות האשלג באזור ברצלונה, והארכת הזיכיון נועדה לבצע את השלב הבא בהרחבת המכרות שם בהשקעה נוספת של 500 מיליון דולר. בכך תגיע השקעת כיל בספרד ליותר ממיליארד דולר. ההשקעה הקודמת של חצי מיליארד דולר נעשתה כדי להגדיל את יכולת ההפקה מ־700 אלף טונות למיליון טונות בשנה, וההשקעה הנוספת צפויה להגדיל את נפח ההפקה באותו היקף, עד 1.3 מיליון טונות בשנה. עלויות הפקת האשלג של כיל בספרד, גבוהות בעשרות אחוזים לעומת עלויות הפקת האשלג של החברה בישראל.
הבעלות על זכויות הכרייה בספרד היא בידי ממשלת ספרד. כדי לחדש רשיונות כרייה על כיל היה להגיש דו"ח טכני שמתאר את השימוש המיועד של המכרות. שטח הזכיונות הכולל הוא 425 קמ"ר ותמלוגי הכרייה ששילמה כיל בשנת 2014 עמדו על 150 אלף יורו.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בנוסף כולל ההסכם התחייבות של שלטונות קטלוניה להעניק לכיל את כל האישורים וההיתרים הנדרשים ממוסדות התכנון המקומיים להתרחבות העתידית. עוד צפויות הרשויות הקטלוניות להתחייב להקמה של תשתיות תחבורתיות שישרתו את פעילות כיל בברצלונה. בין היתר מדובר בהרחבת כבישים, שדרוג מסילת הרכבת למסוף המטענים החדש שכיל מקימה בנמל ברצלונה והנחת צנרת להולכת עודפי המלח מהמכרה אל הים. כיל, מצדה, תשלם דמי מעבר על השימוש באמצעי ההולכה.
במקביל מפתחת כיל מכרה באתיופיה, שצפוי להפיק כמיליון טונות אשלג בשנה. לשם השוואה, במפעליה בים המלח מפיקה כיל כ־3.5 מיליון טונות בשנה.
מחירי האשלג בירידה
מחירי האשלג נמצאים בירידה מתמדת בשנים האחרונות, והיום המחיר עומד על פחות מ־300 דולר לטונה. הירידה נובעת מעודפי היצע של אשלג בעולם ומושפעת גם מירידה עקבית במחירי הסחורות. באמצעות הגדלת התפוקה מנסה כיל להתמודד עם הירידה בהכנסות. את האשלג שלה מספקת כיל לאירופה, ברזיל ואסיה. במכרות האשלג של כיל בספרד מועסקים כ־1,300 איש, וההשקעות העתידיות אמורות להוסיף כ־500 עובדים נוספים למצבת כוח האדם - להרחבת המכרות והקמת התשתיות. בארץ מחזיקה כיל בזיכיון להפקת אשלג מים המלח, שיסתיים בשנת 2030. בסיומו צפויה המדינה, ככל הנראה, לפרסם מכרז בינלאומי, וכיל מחזיקה באופציה להשוות כל הצעה שתוגש.