שערים יציגים על הגדר: הדולר-שקל מצפה להודעת הפד
לקראת החלטת הריבית הצפויה מחרתיים בארה"ב: הדולר היציג ירד ב-0.1% ונקבע על 3.856 שקלים, היורו עלה ב-0.1% ושערו היציג נקבע על 4.231 שקלים. מיטב דש: "קשה לראות בנסיבות הקיימות העלאות ריבית נוספות בחודשים הקרובים"
שוק המט"ח ממתין להכרעת הריבית של הפד, בעוד יומיים בלבד, כשהציפייה הרווחת להעלאת ריבית נותרת בעינה - על אף הירידות החזקות של שבוע שבעבר בשווקים הגלובליים, בהמשך לנפילה במחירי הנפט.
בשוק המקומי רשם הדולר היציג ירידה של 0.1% ונקבע על 3.856 שקלים, היורו עלה ב-0.1% ושערו היציג נקבע על 4.231 שקלים.
בשוק העולמי רושם היורו ירידה קלה של 0.1% מול המטבע האמריקאי -הצמד נסחר ב-1.096 דולר ליורו.
בפסגות מאמינים כי למרות הטלטלה של סוף השבוע בשוקי הנפט, האג"ח והמניות, הפד יספק לנו עוד יומיים את ההודעה המצופה על העלאת ריבית. "בחודש ספטמבר האחרון הפד נכנע לרוחות החזיתיות שהגיעו מהשווקים ובחר שלא להעלות את הריבית. גם לקראת ההחלטה של יום רביעי הרוחות מתחזקות והפד יאלץ, אם ירצה להעלות את הריבית, להילחם בסערה.
"בניגוד לתחזית שלנו בספטמבר, אנו מעריכים כי הפעם הפד יעלה את הריבית, ולו מהסיבה שהוא חייב להראות לעולם שהחלטותיו מתקבלות על סמך ההתפתחויות הכלכליות ולא על סמך האירועים בשווקים. לכן, החלק המעניין ביותר בהודעה של יום רביעי יהיה כיצד יתייחס הפד, אם בכלל, לאירועים האחרונים ובעיקר לירידה במחירי הנפט. תחזיות הפד לאינפלציה ולשיעור האבטלה, כמו גם התייחסויותיו לגבי האירועים מחוץ לארה"ב ילמדו על תוואי הריבית הצפוי קדימה וישפיעו על השווקים", אומר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות.
להערכה זו שותפים גם במיטב דש, אלא שלגבי המשך הדרך, אומר אלכס זבז'ינסקי - הכלכלן הראשי בבית ההשקעות - קשה לראות העלאת נוספות. "אין לבנק המרכזי האמריקאי מזל. למרות השיפור בנתונים הכלכליים, התנאים הפיננסיים היו יכולים להצדיק יותר הורדת הריבית מאשר עלייתה. מדד הסיכון VIX זינק לרמה הגבוהה ביותר מאז ספטמבר, הנפט יורד לרמות של סוף שנת 2008, בשוק אג"ח ה-High Yield מתפתח משבר, שוק המניות ירד בשבוע האחרון בכ-4%, ציפיות האינפלציה לטווח ארוך המגולמות בשוק ואלה של הצרכנים יורדות לרמות נמוכות מאוד.
בתנאים אלה אין כל כך סיבה להעלאת הריבית חוץ מסיבה אחת וזאת הסרת אי הוודאות, אומרים במיטב דש. "ה-FED צריך להסיר את אי הוודאות ע"י העלאת הריבית או הכרזה שהריבית לא תעלה בתקופה הקרובה. השווקים מעריכים שלמרות הגברת התנודתיות הבנק המרכזי לא ייסוג מכוונותיו להעלות את הריבית כפי שגם אנו מעריכים. אולם, קשה לראות בנסיבות אלה המשך העלאות הריבית בחודשים הקרובים.
תוואי הריבית החזויה הנגזרת מהחוזים נדחה לעומת שבוע שעבר ועוד יותר לעומת 16 לספטמבר, ערב החלטת הריבית בה ציפו השווקים לעלייה בריבית בפעם הקודמת. תשואת האג"ח ל-5 שנים ירדה ביום שישי ב-0.12%, הירידה החדה ביותר מאז ספטמבר. היעדר חשש המשקיעים מהמשך העלאות הריבית בא לידי ביטוי בביקושים חזקים שנרשמו בשבוע שעבר בהנפקות האג"ח האמריקאיות ל-10 ו-30 שנה", אומר זבז'ינסקי.
ערן פלג, מנהל השקעות ראשי ב-Clarity Capita, טוען גם הוא שקשה לראות את הפד' מתחיל בתהליך אגרסיבי של צמצום מוניטרי לאחר העלאת הריבית הראשונה. "ייתכן שבעוד שנה, ריבית הפד תעמוד על 0.75% או 1%, אך סביר כי לא הרבה מעבר לכך. הסיבות לכך רבות: גם בארה"ב, הפעילות הכלכלית אמנם השתפרה ביחס לשנים האחרונות, אך איננה חזקה במיוחד וקצב הצמיחה איננו יציב מרבעון לרבעון. לכך יש לצרף את העובדה שבנקים מרכזיים אחרים אינם מעלים ריבית, עובדה המגבילה את יכולת הפד להעלות את הריבית בארה"ב.
כך או כך, גם ללא פעולה של הפד, התנאים המוניטריים בארה"ב כבר בתהליך צמצום. הדולר התחזק מאוד ב-12 החודשים האחרונים, כשבמקביל אנו עדים מזה מספר חודשים להתרחבות מרווחי האשראי - דבר המייקר את עלות ההון עבור חברות הבאות לגייס חוב", אומר פלג.
ב-FXCM ישראל אומרים הבוקר כי העלאת ריבית בארה"ב היא אירוע המפתח האחרון בשוקי המט"ח לשנת 2015, שעשוי להתברר כבעל השלכות על שנת 2016 כולה. "למרות שבשבועות האחרונים הפעילים בשוק שמו את כל "הז'יטונים" על כך שהפד יעלה את הריבית, האכזבה מצעדי הבנק האירופי לפני כשבועיים ובעיקר צניחת מחירי הנפט טרפו את הקלפים, וכעת הסוחרים מגלים זהירות רבה הרבה יותר ומצמצמים חשיפה לדולר".
"העלאת ריבית צפויה לדחוף את הדולר-שקל שוב לעבר 3.90, ואולם לא ברור אם יהיה די בהעלאת ריבית בודדת כדי לתחזק מגמת עלייה מתמשכת של הדולר-שקל. כמו כן, אנחנו שבוע לפני חג המולד, ובתקופה זו הנזילות בשוק הולכת ומתדלדלת והפעילים מעדיפים לצמצם חשיפה, ועל כן ייתכן כי התגובה להחלטה תהיה מתונה יותר, כאשר הסוחרים יעדיפו להתבהרות התמונה עם חזרת השוק לנורמה ב-2016", מוסיפים ב-FXCM.