המחזיקים באפריקה ישראל חוששים שלבייב יסגור את הברז
לנוכח קופת המזומנים המצטמקת תובעים המחזיקים מו"מ להסדר, וכן לדעת עד כמה עמוק יכניס בעל השליטה את ידו לכיס — אם בכלל. מחזיקי סדרה כ"ח הארוכה מאיימים לא לאפשר את תשלומי הקרן לסדרות הקצרות כבר במאי, ודרשו אסיפה נפרדת להם
"לב לבייב הזרים מיליארדי שקלים לאפריקה ישראל ולא נראה כי בכוונתו להציע הזרמות נוספות בתקופה הקרובה, אלא לנסות להבריא אותה", כך העריכו גורמים מוסדיים בשיחות עם "כלכליסט". לטענתם, הם נסמכים על שיחות עם מקורבים לאפריקה ישראל, אך כרגע מדובר בהערכות בלבד והן אינן מגובות בביאורים מצד החברה.
- אפריקה קרובה להסדר חוב: המחזיקים דורשים להפקיע את השליטה מלבייב
- חגית לבייב תקבל 15 אלף דולר בחודש מאפי ארה"ב
- אפריקה ישראל סיימה את הרבעון השלישי עם הפסד של 6 מיליון שקל
חמש שנים עברו מאז ביצעה אפריקה את אחד מהסדרי החוב הגדולים ביותר בהיסטוריה של שוק ההון הישראלי, ושוב עולה ריח של הסדר ממסדרונותיה. ביום חמישי הקרוב יתכנסו מחזיקי האג"ח במלון קראון פלאזה בתל אביב לפגישה עם מנכ"ל החברה אברהם (נובו) נובוגרוצקי ועם סמנכ"ל הכספים מנשה שגיב. לבייב עצמו אינו צפוי להגיע לפגישה זו.
ל"כלכליסט" נודע כי שלוש סדרות האג"ח של אפריקה ישראל אינן מציגות חזית אחידה. סדרות כ"ו וכ"ז, שבהן מרבית החוב של החברה ומוחזקות בעיקר על ידי גופים מוסדיים גדולים, מסתמנות כמתונות ומבקשות לשדר עסקים כרגיל. זאת במטרה לקבל קודם כל תשלום קרן של 293 מיליון שקל במאי הקרוב (170 מיליון שקל לסדרה כ"ו ו־123 מיליון שקל לסדרה כ"ז).
המחזיקים של סדרה כ"ח ממש לא מתכוונים לאפשר לזה לקרות, ודורשים להתחיל כבר עכשיו במו"מ להסדר חוב. "לא נאפשר לאפריקה ישראל לבצע את תשלום הקרן במאי הקרוב לסדרות הקצרות, עד שההנהלה תציג מתווה כולל להסדר בחברה", אמר ל"כלכליסט" גורם מוסדי, שהוא אחד המחזיקים הגדולים של סדרה כ"ח. בסדרה זו מחזיקים בעיקר בתי השקעות קטנים יותר ומחזיקים פרטיים.
דבריו של אותו מוסדי לא מותירים מקום לספק. אם אפריקה ישראל לא תכריז ביום חמישי הקרוב על תחילתו של מו"מ להסדר חוב בחברה, מחזיקי אג"ח כ"ח יכריחו אותה לעשות זאת. מבדיקה של אתר סטוקר עולה כי המחזיקים הגדולים של אג"ח כ"ח הם מיטב דש, ילין לפידות, הלמן־אלדובי, מגדל ומנורה.
בחברה המנגינה אחרת
בחברת ההשקעות ביקשו להזכיר למוסדיים את ההזרמות הגדולות של לבייב לחברה. בשורה התחתונה לבייב הזרים יותר מ־3 מיליארד שקל לחברה מאז רכש את מניות השליטה בחברה ב־1997 (כולל הרכישה). מאז צנח שוויה בבורסה ל־700 מיליון שקל. התשלום האחרון שהגיע מלבייב, 160 מיליון שקל בהנפקת מניות, התבצע לפני שנה.
"בהנפקה האחרונה לבייב יכול היה לוותר על חלק ממניות השליטה ולרכוש אותן בשוק בחצי המחיר כמה שבועות לאחר מכן, אבל הוא העדיף להזרים מזומנים בהיקף 160 מיליון שקל", הדגישו מנהלי אפריקה בפני המוסדיים. "אין שום סיבה להקשות על החברה עכשיו. לחברה יש די הון לעמוד בחובותיה בשנה־שנתיים הקרובות. הגופים המוסדיים צריכים להחליט אם הם רוצים להילחם בחברה וכך לפגוע בה, או לחכות להתאוששות ברוסיה כדי ליהנות מהאפסייד. אין בעל שליטה שהשקיע כל כך הרבה בחברה אחת. זה יהיה חסר היגיון לגרור את החברה להליכים משפטיים. אבל לבייב נחוש — אם לא יתנו לו זמן לעבוד הוא יוותר על החברה ויעביר אותה לידי המוסדיים".
חלק מהמוסדיים הגדולים המחזיקים באג"ח אפריקה סבורים שיש לאפשר לה לנסות להתאושש, ואחרים דורשים ביטחונות נוספים לשם כך. המחזיקים הגדולים בסדרה כ"ו הם מנורה, הראל, הפניקס, אנליסט ומגדל. באג"ח כ"ז מחזיקים פסגות (11.4%), הפניקס ומנורה. בסדרה כ"ח המחזיקים הגדולים הם מגדל ביטוח (7.7%) מנורה (4%), הראל (1.8%), מיטב־דש וילין לפידות. אולם אלה מחזיקים גם בשתי הסדרות האחרות.
כאן נכנסים לתמונה המחזיקים פרטיים ובתי ההשקעות הקטנים. אלה לא מחזיקים בשתי הסדרות האחרות ולכן לטענתם הם היחידים שלא ניצבים מול ניגוד עניינים. בכוונתם לדרוש מלבייב הזרמה הון מיידית, אחרת ינקטו הליכים משפטיים כדי למנוע תשלום קרוב של 400 מיליון שקל לסדרות כ"ו וכ"ז במאי הקרוב. ל"כלכליסט" נודע כי מחזיקי כ"ח פנו לנאמן האג"ח של אפריקה ודרשו לקיים אסיפה נפרדת להם, וטרם נענו.
עמוק מתחת לפארי
המחזיקים של אפריקה ישראל מצפים מההנהלתה לשני דברים: להכריז על תחילת מו"מ להסדר חוב ולפרט את היקף התמיכה של בעל השליטה בחברה, אם בכלל.
אפריקה ישראל חייבת למחזיקי האג"ח שלה 3.5 מיליארד שקל, וב־2016 היא נדרשת לעמוד בתשלומי קרן וריבית בהיקף של 533 מיליון שקל. החברה צפויה להתחיל את 2016 עם 535 מיליון שקל בקופתה, כך שהמזומנים יספיקו לשרת את החוב רק עד סוף אותה שנה. לכן האג"ח של אפריקה ישראל נסחרות בתשואות דו־ספרתיות במחירים של 43–62 אגורות — עמוק מתחת למחיר הפארי (מחיר האיגרת אילו היתה נפרעת היום) שלהן. לבנקים חייבת אפריקה ישראל 48 מיליון שקל לאחר שפרעה 8 מיליון שקל בשבועות האחרונים.
לפיכך, מינואר 2017 תהיה אפריקה ישראל בבעיה. אם המצב ברוסיה לא ישתפר, החברה לא תוכל לעמוד בתשלומים לנושיה ותידרש לבצע צעדים קיצוניים כדי לשרת את החוב, כמו מכירה של חברות־בנות. אלא שהמחזיקים לא מתכוונים להמתין עד אז. החברה תולה עכשיו תקוות רק בהמשך מכירה של נכסים בישראל ובחו"ל, בחלוקת דיבידנדים מהחברות־הבנות ובמכירת מניותיהן.
אחד המחזיקים של אפריקה ישראל אמר ל"כלכליסט": "אני מחזיק בסדרות כ"ו וכ"ז. קניתי את האג"ח בחודשים האחרונים בידיעה שהחברה הולכת להסדר, כי אני מאמין שהשווי הנכסי שלה, אפילו במצב של פירוק, גבוה יותר ממה שמשקפים מחירי האג"ח שלה. השאלה המשמעותית היא אם המחזיקים של סדרה כ"ח יגידו שהם רוצים לעצור את התשלום עכשיו לשאר הסדרות. בין שיהיה מתווה להסדר ובין שלא — או דרישה כזו מצד מחזיקי כ"ח או לא — נדרוש מאפריקה שלא תבצע צעדים שייפגעו בקופה, כפי שהזרימה כסף לדניה סיבוס או לאפריקה תעשיות". מחזיק נוסף מסדרה כ"ח אמר: "אם לא יהיה מתווה להסדר לפני התשלום הקרוב הצפוי במאי, נדרוש לעצור את התשלומים לסדרות הקצרות".
מאפריקה נמסר כי "הקבוצה משקיעה מאמצים רבים בטיפול בשירות החוב ובביסוס איתנותה הפיננסית בשנים הבאות, ובוחנת את כל האפשרויות העומדות לרשותה".