קסם מעלה דמי ניהול בתעודות חו"ל שקליות בשל עלויות הגידור
במשך שנים הדגישה חברת תעודות הסל שהיא סופגת את עלויות הגידור לעומת המתחרה שלה תכלית. כעת, אחרי שנה של תנודתיות במחירי המטבעות, קסם מעלה את דמי הניהול ב־16 תעודות. קסם: "מעדיפה גביית דמי ניהול שקופים על פני העמסת עלויות נסתרות"
קסם, חברת תעודות הסל הגדולה בישראל, העלתה דמי ניהול בשורה של תעודות סל שקליות (מנטרלות חשיפה מטבעית) בשבוע שעבר כדי לקזז חלק מעלויות הגידור. קסם, בשליטת בית ההשקעות אקסלנס, העלתה דמי ניהול בלא פחות מ־16 תעודות חו"ל ובהן תעודת קסם Europe 600 Banks Stoxx שבה דמי הניהול עלו מ־0.8% ל־1% וקסם FTSE 250 Mid Cap שבה דמי הניהול עלו מ־0.35% ל־0.7%.
בקסם, בניהולו של אבנר חדד, מבהירים כי העלאת דמי הניהול מגיעה על רקע "התאמה לתנאי השוק נוכח העלויות הגבוהות בגין התאמות גידור החשיפה למטבע זר (עלויות קואנטו), שאותן סופגת החברה על חשבונה בתעודות הסל שהנפיקה". עלויות הגידור מתחילת השנה בתעודות העוקבות אחר מדדים באירופה היו כבדות ביותר. כך לדוגמה בתעודות יורוסטוקס 600 השקליות עלויות הגידור עמדו על 1.2%. כעת קסם מגלגלת חלק מהעלות על הלקוח בדמות העלאת דמי ניהול, אך היא מעלה גם דמי ניהול בתעודות שבהן לא נרשמו עלויות גידור דוגמת תעודה שקלית על מדד נאסד"ק.
בשנים האחרונות, על רקע היחלשות היורו והדולר, העדיפו לקוחות רבים להשקיע במדדים דרך תעודות מנוטרלות מטבע שמאפשרות להם חשיפה אך ורק לעלייה או ירידה של המדד הרלבנטי.
לא ניתן לצפות מראש את עלויות הגידור
במקור כל חברות תעודות הסל ספגו את עלויות גידור התעודה. אך באוקטובר 2013 הודיעה המתחרה הגדולה של קסם, תכלית, בשליטת מיטב דש, כי תשיק תעודת סל שקלית על מדד יורוסטוקס 600 האירופי, שבה לראשונה עלויות הגידור יגולגלו על הלקוחות. חברות תעודות הסל המתחרות, ובהן קסם, ניצלו את המהלך של תכלית כדי להבליט את עצמן מול היועצים בבנקים, המשווקים את התעודות. בקסם הסבירו ליועצים כי מדובר בעלויות שלא ניתן לצפות מראש ולכן הם יספגו אותן.
היתרון של תעודות שסופגות את עלויות הגידור קיבל משנה תוקף ב־2015, כאשר עלויות הגידור זינקו בשל תנודתיות חריפה במדדים המובילים ובמחירי המטבעות. במחצית השנייה של אוגוסט נפל מדד יורוסטוקס 600 האירופי ב־6.22%, אלא שתעודות הסל השקליות שעקבו אחריו ירדו בשיעורים שונים. בעוד תעודות קסם ופסגות איבדו 5.9% ו־5.8% (אחרי ניכוי דמי ניהול) בהתאמה, התעודה של תכלית נפלה ב־6.2%. הסיבה לכך היא אותן עלויות גידור, שעמדו על 0.3% באותו פרק זמן. מנהלי התעודות, שהמשיכו לספוג את העלויות, לא הסתירו זאת מעיני היועצים בבנקים. כעת נראה שהמהלך הטרי של קסם סותר את התנהלותה בעבר.
עלויות הגידור חשופות במערכת של הבנקים
בכיר בענף תעודות הסל אמר ל"כלכליסט" כי "בקסם השוויצו בכך שהם סופגים את עלויות הגידור, אבל עכשיו, אחרי שספגו עלויות כבדות השנה, הם מגלגלים את העלות הזו על הלקוח, באמצעות העלאת דמי ניהול".
לעומת זאת, בסביבת קסם טוענים כי מעולם לא התחייבו לא להעלות דמי ניהול. לטענתם, הם לא רצו לגלגל על הלקוח חשיפה שלא ניתן לצפות אותה והעדיפו להיות שקופים מולו, כדי שלא יהיה חשוף לעלויות נסתרות אלא אך ורק לדמי ניהול.
אלא שכיום עלויות הגידור חשופות לציבור דרך המערכות לדירוג תעודות הסל של הבנקים שמשקללות גם את עלויות הגידור (על בסיס ניתוח עלויות עבר שמהן משליכים על העלות העתידית). כלומר, ההמלצה ללקוח על תעודה משקללת גם את העלות העקיפה שהיתה בעבר לא שקופה. עם זאת, המערכות הללו לא תמיד מדויקות.
המערכות כבר עדכנו את דמי הניהול של קסם, ולפיהן עדיין לכאורה בשקלול כל העליות, קסם זולה יותר מתכלית בתעודה על מדד יורוסטוקס 600, אלא שהדירוג מבוסס על עלויות הגידור בעבר שהיו חריגות מאוד השנה ולא בהכרח יהיו כאלה בהמשך. אם עלויות הגידור יפחתו — תכלית כבר הופכת ליותר אטרקטיבית. אם לא די בכך, העלאת דמי הניהול של קסם מעוררת קשיים ללקוח שירצה לעבור למתחרה זולה יותר — בשל עלויות מכירת התעודה (עמלת מכירה), רכישת תעודה חדשה ואירוע המס שיתרחש.
מקסם נמסר בתגובה: "קסם מעדיפה לגבות את דמי הניהול בתעודות הסל באופן שקוף וגלוי במקום להעמיס על הלקוחות עלויות נסתרות וחבויות כגון עלויות גידור המטבע".