$
בורסת ת"א

תחזיות 2016

נסיכי הגאות והשפל: אנליסט בראש, הראל מדשדשת

קופות הגמל שספגו את הזעזוע הגדול במשבר של 2008 בלטו לטובה ב־2009, עם התיקון החד בשוק המניות והאג"ח הקונצרניות, שסייע להן לסכם שבע שנים מוצלחות. בנטרול המשבר, כשבוחנים את התשואה לחמש שנים, מגלים תמונה שונה לחלוטין: אנליסט מגיעה למקום האחרון

רחלי בינדמן 07:2430.12.15

שוקי ההון מסכמים שבע שנות פריחה במדדי האג"ח והמניות המובילים, בראלי שכמעט לא ידע מנוח מאז המשבר הפיננסי הגדול והחל מ־2009. אמנם 2015 היתה תנודתית, אך גם אותה צפויים גופי הפנסיה לסכם בתשואה חיובית, גם אם צנועה.

 

בחלום פרעה שפירש יוסף היו שבע שנים טובות ואחריהן צפי לשבע שנים רעות. לא ברור אם התחזית הזו נכונה לגבי שוקי ההון, וצפויות לנו כעת שבע שנים רעות. בינתיים מסכם "כלכליסט" את שיאני התשואות בקרב גופי הפנסיה בשבע השנים האחרונות. נקודת הזמן שנבחרה - ינואר 2009 - מייצגת שפל בשוקי ההון, ולכן המצטיינים בפרק הזמן הנבחן לאו דווקא הובילו בשנים האחרונות. דווקא הגופים שרשמו את הקריסה הכי עמוקה ב־2008 בלטו לטובה ב־2009, לאחר תיקון חד שחווה בעיקר שוק האג"ח הקונצרניות.

 

קופות הגמל

הבחירה של אנליסט באפיק הקונצרני הקפיצה אותה

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הגוף המצטיין של שבע השנים הטובות הוא בית ההשקעות אנליסט, שבשנים האחרונות דווקא מפגר בתשואות ביחס למתחרים. לאנליסט שתי קופות גמל כלליות. האגרסיבית יותר היא אנליסט גמל כללי ב', המציגה חשיפה מנייתית גבוהה יותר ומנוהלת אישית על ידי שמואל לב, אחד הבעלים של בית ההשקעות. הקופה רשמה בשבע השנים האחרונות תשואה פנטסטית של 183%, גם לעומת המקום השני - ששייך לקופה מוטת המניות של ילין לפידות, ילין לפידות גמל כללי ב', שרשמה תשואה של 141.39%.

 

למקום השלישי מתברגת הקופה הכללית של אנליסט, קופת אנליסט גמל כללי, עם תשואה של 122.38%. הפערים בינה לבין יתר הקופות כבר פחות משמעותיים. זו החזיקה חשיפה גבוהה יחסית לאג"ח קונצרניות בעת המשבר ביחס למתחרות, 49.05%. גם אנליסט כללי ב' החזיקה בחשיפה נרחבת של 55.54% לאג"ח קונצרניות סחירות בעת המשבר. זאת בעוד ממוצע החשיפה לאפיק זה בכלל קופות הגמל עמד אז על 21%. הסבר נוסף לבולטות של אנליסט הוא בחשיפה הגבוהה למניות שבדומה לאג"ח הקונצרניות רשמו תיקון חד כלפי מעלה ב־2009.

 

קופת הגמל הגדולה בישראל, גדיש של פסגות, החזיקה בעת המשבר בחשיפה של 24.09% לאג"ח הקונצרניות. גם המצטיינת השנייה, ילין ב', הציגה חשיפה גבוהה של 52.18% לאפיק זה. אלה ספגו מכה אנושה במשבר הפיננסי, אך ב־2009 חוו תיקון חד כלפי מעלה. זאת בעיקר כי המפולת בהן נבעה מפאניקה וגם אג"ח של חברות טובות קרסו, וכשהשוק נרגע מעט - האג"ח בדירוגים הגבוהים זינקו.

 

 צילום: עמית שעל, בועז אופנהיים, דורון גלעד, אוראל כהן

 

עם זאת, מבחינת חמש השנים האחרונות, שתי הקופות של אנליסט אינן בפסגה. ממוצע התשואה בחמש השנים האחרונות של כללי ב' היה 4.87% לעומת 6.85% בקופה במקום השני, ילין כללי ב'. קופת אנליסט גמל כללי רשמה ממוצע שנתי בחמש השנים האחרונות של 4.27% לעומת 5.92% בילין גמל כללי. לכך יש כמה סיבות: אנליסט החזיקה בתמהיל אג"ח קונצרניות מסוכן מזה של ילין - אג"ח בדירוגים נמוכים שקרסו ב־2008 ופגעו בתשואות באופן שהבהיל את הלקוחות עד כדי משיכת כספים מאנליסט. באנליסט נאלצו בתגובה לממש חלק מההחזקות כדי להקטין את רמת הסיכון. לו היו ממתינים בסבלנות לתיקון המלא, ייתכן שהתשואה היתה גבוהה יותר.

 

יתרה מכך, בארעב השנים שקדמו ל־2015 שלטו בתיק ההשקעות האג"ח הממשלתיות, שנשענו על הורדות ריבית חוזרות ונשנות לטובת ראלי אדיר. מנהלי ההשקעות של אנליסט היו חסידים של השקעה במניות ובאג"ח חברות והשקיעו פחות במגרש של הממשלתיות, מה ששיחק לרעתם. גם הזמן שנדרש לאנליסט לצאת להשקעות בחו"ל פגע בתשואות של בית ההשקעות בשנים האחרונות. הקופה השניה המצטיינת, ילין גמל כללי ב', בלטה לטובה גם בבחינה של שבע שנים וגם בבחינה של חמש שנים, עם ממוצע של 6.85% לשנה.

 

תפקידן המכריע של האג"ח הממשלתיות בתשואה בשנים האחרונות ניכרת בביצועי חברת הגמל של אלטשולר שחם. קופת הגמל אלטשולר שחם גמל כללי מתברגת רק למקום השישי בתשואות בשבע השנים הטובות - 106.09%, פער גדול יחסית מול המצטיינות. עם זאת, אלטשולר שחם גמל כללי את הממוצע השנתי הגבוה ביותר בחמש השנים האחרונות - 7.17% לשנה. ההסבר טמון בחשיפה הנמוכה של אלטשולר שחם לאג"ח קונצרניות ערב המשבר (30%), ומנגד בחשיפה הגבוהה לאג"ח ממשלתיות (34%). מכיוון שאלטשולר היה חשוף יותר מהמתחרים לאג"ח ממשלתיות במח"מ ארוך, הוא מככב בתשואות בחמש השנים האחרונות.

 

 

התשואות החלשות בשבע השנים האחרונות ניכרו בקופת הגמל הראל גלעד גמל כללי, שרשמה תשואה של 74.78% בלבד. הסיבה טמונה בהיותה קופה סולידית יותר, עם השקעה של לא יותר מ־20% במניות. בתקופות של גאות הקופה מציגה ביצועים חלשים יותר אך גם נפגעת פחות בתקופות שפל. עם זאת, גם הראל עצמה, קופה נוספת של הראל, שבה אין מגבלה של 20% מניות, רשמה תשואה נמוכה בתקופה זו - 87%. זאת בשל התנהלות סולידית הנובעת מתמהיל החוסכים המבוגר שלה. בהסתכלות על חמש השנים האחרונות שתי הקופות מציגות תשואה ממוצעת שנתית שנעה סביב הממוצע, 5%–5.5% לשנה.

 

ביטוחי מנהלים

איך שלא נסתכל, מנורה בפסגה

 

בביטוחי המנהלים הצטיינה בשבע השנים הללו מנורה מבטחים, עם תשואה של 106.06%. היא ניצבת בפער גדול מול האחרונה בטבלה, הכשרה ביטוח, שהציגה בתקופה זו תשואה של 78.25% בלבד. מנורה מציגה תשואה שנתית ממוצעת טובה גם בבחינת חמש השנים האחרונות: 5.97% לעומת ממוצע ענפי של 5.7%.

 

ביטוחי המנהלים של הראל מתברגים במקום השלישי עם תשואה של 97.83% בשבע השנים האחרונות, אך בחמש השנים האחרונות הם מציגים את התשואה השנתית הממוצעת הגבוהה ביותר - 6.37%.

 

קרנות הפנסיה

אלטשולר מובילה בחמש שנים אך נופלת בספירה של שבע

 

בקרב קרנות הפנסיה המצטיינת בטווח של שבע שנים היא כלל פנסיה, עם תשואה מצטברת של 99.12%. כלל מובילה מול קרנות הפנסיה הגדולות גם בטווח של חמש שנים, עם תשואה שנתית ממוצעת 6.75%. קרן הפנסיה במקום השני בשבע שנים היא הראל פנסיה, עם תשואה של 95.13%. היא ניצבת במקום השני אחרי כלל גם בחמש השנים האחרונות עם תשואה ממוצעת שנתית של 6.66%.

 

אין שונות גדולה בין המצטיינות בקרנות הפנסיה משום שכולן מחזיקות בחשיפה של 30% לאג"ח מיועדות שמנפיקה המדינה, ורק 70% מופנים להשקעה בשוק ההון. האג"ח המיועדות באות במידה רבה על חשבון החשיפה לאג"ח הממשלתיות והקונצרניות, ולכן הדרמה שהתחוללה בשנת 2009 באפיק הקונצרני - העלייה החדה שניכרה בשוק האג"ח

לאחר המפולת של משבר 2008 - אינה כה רלבנטית לביצועים שהציגו קרנות הפנסיה.

 

ההבדלים בין התוצאות של מנהלי הקרנות השונים טמונים בעיקר בביצועי האפיק המנייתי. חריגה היא קרן הפנסיה הקטנה של אלטשולר שחם, שמתברגת למקום הכמעט אחרון בתשואה המצטברת בשבע השנים האחרונות - 73.23%; אך בממוצע שנתי בחמש השנים האחרונות היא מובילה בהפרש ניכר על המתחרים, עם תשואה של 7.28% לשנה.

 

ב־2008 אלטשולר שחם החזיק אג"ח ממשלתיות בשיעור של 27%, גבוה לעומת ממוצע ענפי של 15%. אלטשולר שחם החזיק גם בשיעור נמוך יחסית של אג"ח קונצרניות - 6.31% לעומת ממוצע ענפי של 14%. כלומר, קרן הפנסיה של אלטשולר שחם לא החזיקה בהרבה אג"ח קונצרניות שהתרסקו ואז נסקו מעלה החל מ־2009. אולם, היא החזיקה באג"ח ממשלתיות, שבדומה לתיק הגמל שלה במח"מ ארוך, נסקו בחמש השנים האחרונות. כך מצטיירת זו כחלשה אם בוחנים את התמונה מנקודת השפל של שנת 2009, אך כחזקה בטווח של חמש שנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x