$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

חברת החשמל יוצאת למכרז לניהול כספי הפנסיה של העובדים

במרץ תצא חברת החשמל במכרז בהיקף 30 מיליארד שקל כדי לבחור גוף שינהל את קרן הפנסיה של 13 אלף עובדיה. דמי הניהול בקרן, שמנוהלת כיום על ידי אינפיניטי, הם 0.07% בלבד מסך הנכסים

רחלי בינדמן 07:5203.01.16

ענף הפנסיה כמרקחה: מכרז בהיקף עתק של 30 מיליארד שקל צפוי לצאת לשוק במרץ 2016. ל"כלכליסט" נודע כי בימים אלו שוקדת ועדת המכרזים של חברת החשמל על מכרז חדש שבו יתחרו גופי הפנסיה והגמל הגדולים על ניהול 30 מיליארד שקל, שמהווים את כספי הפנסיה של 13 אלף עובדי החברה, החל ב־2017. בינואר 2010 יצאה חברת החשמל לראשונה במכרז שבו הציעה לגוף חיצוני לנהל את ההשקעות של כספי הפנסיה. במכרז זכה בית ההשקעות הקטן אינפיניטי, שגבר על שחקנים גדולים בשוק הגמל כמו פסגות, לאחר שהציע את דמי הניהול הנמוכים ביותר. הסכם ההתקשרות עם אינפיניטי, שהחל באפריל 2010, היה לחמש שנים עם שתי אופציות הארכה, שנוצלו. כל גופי הפנסיה צפויים להתחרות במכרז.

 

דמי הניהול קבועים ולא תלויים בהיקף הנכסים

 

לפי ההסכם הקיים עם בית ההשקעות אינפיניטי בשליטתו של אמיר איל, דמי הניהול שמשלמת חברת החשמל עבור ניהול ההשקעות הם קבועים, לא תלויים בהיקף הנכסים המנוהל, ועומדים על 1.6 מיליון שקל בחודש או 19.2 מיליון שקל בשנה. בשיעור מסך הנכסים מדובר בדמי ניהול של 0.07% בלבד. תקרת דמי הניהול החוקית לגבייה בקופות הגמל היא 1.05% וממוצע דמי הניהול בתעשייה עומד על 0.66%. על פי הערכות, במכרז הנוכחי דמי הניהול שייסגרו אף צפויים להיות נמוכים יותר.

 

קרן הפנסיה של עובדי חברת החשמל בניהולו של עופר בלוך היא קופת גמל משלמת קצבה. מטרת הקרן, שמנהל אינפיניטי, היא בעצם לכסות את ההתחייבויות של חברת החשמל כלפי עובדיה. ניהול השקעות הקרן מתבצע תוך התאמת הנכסים להתחייבויות לעמיתים, ולפיכך באינפיניטי בחרו לנהל את התיק במח"מ ארוך שתואם את תקופת החיסכון של העובדים עד יציאתם לפנסיה. אף על פי שמח"מ ארוך חושף את הנכסים לתנודתיות גבוהה יותר, מכיוון שהקרן לא חשופה לנטישת עמיתים לגופים מתחרים, אינפיניטי היה יכול לנהל מח"מ כזה ביתר קלות. למעשה, ניהול ההשקעות של הקרן התבצע בדומה לאופן שבו מנוהלות ההשקעות של קרנות הפנסיה הוותיקות — עיקר ההשקעה היא באג"ח ממשלתיות ארוכות. העובדה שמדובר בקרן סגורה מאפשרת להשקיע בנכסים בעלי מח"מ ארוך יותר, מבלי לחשוש מתנודתיות של ההשקעה בטווח הקצר. כ־56% מנכסי הקרן מושקעים היום באג"ח ממשלתיות ארוכות (מח"מ ממוצע סביב 12 שנים, לעומת מח"מ של 5–4 שנים אצל קופות הגמל בתעשייה), כ־20% מושקעים באג"ח קונצרניות, 20% במניות והיתרה במזומן. עם זאת, בקרנות הוותיקות יש אג"ח מיועדות שמנפיקה המדינה ושאינן קיימות בקרן של חברת החשמל, ולכן האתגר הניהולי גבוה יותר.

 

חברת החשמל חברת החשמל צילום: אלעד גרשגורן

 

הקרן רגישה לשינויים בסביבת הריבית

 

החשיפה לאג"ח במח"מ ארוך חושפת את הנכסים לתנודתיות למול שינויים בסביבת הריבית. זאת מאחר שאג"ח במח"מ ארוך מזנקות כשהריבית יורדת ולהפך. כך קרה שביוני האחרון, כאשר האג"ח הממשלתיות הארוכות קרסו, רשמה הקרן תשואה שלילית חריגה של 6%. עם זאת, במצטבר מתחילת השנה רשמה הקרן תשואה של 2.16% (נכון לסוף נובמבר), לאחר שב־2014 רשמה תשואה פנומנלית של 11.24% בזכות העליות החדות באפיק הממשלתי הארוך. התשואה הממוצעת בענף הגמל עמדה ב־2014 על 5.5% בלבד. מתחילת השנה ועד נובמבר רשם ענף הגמל תשואה ממוצעת של 3%.

 

השוואה נכונה יותר היא לביצועים של קרנות הפנסיה הוותיקות בשל אופי ניהול ההשקעות של הקרן. כך, קרנות הפנסיה הוותיקות המנוהלות היום על ידי עמיתים, גוף בבעלות המדינה שאת השקעותיו מנהל גיורא סרצ'נסקי, רשמו תשואה שנעה בין 12% ל־14% (בתלות בקרן, שכן הם מנהלים כמה קרנות) ב־2014, ותשואה של 1.79% נכון לסוף נובמבר 2015. כלומר, התשואות שהשיג אינפיניטי מתחילת השנה היו גבוהות בהשוואה לעמיתים, שלהם תמהיל השקעות דומה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x