$
שווקי חו"ל

מדד הייצור התעשייתי הצית מחדש את ההיסטריה לגבי סין

שורת הצעדים שנקטה ממשלת סין מאז הקיץ כדי לעצור את הצניחה בשוק ההון במדינה לא מנעה מהמדדים לאבד 7% אתמול. המסחר הופסק בהוראת הממשלה, שהסתמכה על מנגנון פיקוח שהשיקה בספטמבר. גם אם בטווח הקצר המנגנון משהה את הירידות, הן עלולות להימשך בטווח הארוך

רן אברמסון, דרור רייך ורעות שפיגלמן 08:5605.01.16

היציבות של החודשים האחרונים בשוקי המניות הסיניים התפוגגה אתמול באחת, עם הפסקת המסחר בבורסות שנגחאי ושנזן, שצנחו בכ־7% ו־8% בהתאמה. הממשל הסיני תלה את עצירת המסחר במנגנון שהציג בספטמבר לשמירת היציבות במגזר הפיננסים. אתמול, יום המסחר הראשון בבורסות השבוע, פורסם כי מדד הייצור התעשייתי ירד בדצמבר בארבע עשיריות הנקודה, ל־48.2. כל עוד המדד נמצא מתחת ל־50 נקודות, הוא מאותת על התכווצות במשק הסיני.

 

ההחלטה על הידוק הפיקוח על שוק ההון הסיני הגיעה לאחר קיץ שבו ירדו המדדים המרכזיים בבורסות בכ־40%. אם במהלך הקיץ התערב הממשל הסיני במסחר באופן שרירותי, המנגנון החדש נותן סימנים בשרירותיות. אלא שמדובר בסין, ולכן הוא לא מבטל כליל את החופש של הממשל להתערב בבוטות במשק.

 

 צילום: בלומברג, חיים זיו

 

בסין מושתתות הגבלות מסחר בניירות ערך המתבססות על המגמות במדד CSI300, שמרכז את מניות החברות הגדולות בבורסות שנגחאי ושנזן. לפי אותן הגבלות, ייפסק המסחר בכל נייר שמחירו עלה או ירד ב־10% או יותר באותו היום. לאלה מצטרף המנגנון החדש, שלפיו אם המדד יורד או עולה ב־5%, המסחר יופסק לרבע שעה ואז יימשך. אם לאחר ההפסקה המדד ממשיך לצנוח, המסחר במניות יופסק עד סוף היום (15:00). גם במקרה שצניחת המדד מתרחשת אחרי 14:30, המסחר ייפסק עד סגירת הבורסה.

 

הרגולטור הסיני קבע רף נוסף: ירידה או עלייה של 7% במדד, אז יופסק המסחר עד למחרת. לשם השוואה, המנגנון המקביל של בורסת ניו יורק אינו כה מחמיר, והפסקת המסחר הראשונה בו נעשית רק כשמדד S&P 500 נופל ב־7%. במקרה זה מופסק המסחר ל־15 דקות, ואם לאחר חזרתו יורד המדד ב־6% נוספים, הוא מופסק שוב. אם הנפילה במדדים מתרחשת אחרי 15:25, המנגנון לא מופעל והמסחר נמשך עד סגירת הבורסה ב־16:00.

 

בקיץ נבלמו הירידות הגדולות בבורסות בסין באמצעות התערבות מסיבית של הממשלה בשוק. זאת באמצעות קניית מניות וקביעת תקנות חדשות, כמו איסור מוגבל על מכירת מניות בחסר (מכירה בשורט) או על מכירת מניות מעל היקף מסוים.

לשיטתה של ממשלת סין, הצעדים הללו אמורים לרכך את התיקון בשוק המניות, שהחל ביוני וטרם הושלם. אלא שגם עם ההתערבות השלטונית, התגובות לאינדיקטורים שמצביעים על ההאטה הכלכלית בסין הן עדיין משמעותיות, גם אם לא בהכרח מצביעות על תהליכים חדשים במשק הסיני.

 

היומון "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט" ציין גורם נוסף שהצית מחדש את הירידות — הסרת האיסור על מכירת מניות למשקיעים המחזיקים יותר מ־5% מחברה ציבורית.

 

 

הסיפור שברקע: ניתוק יחסי איראן־סעודיה

יתר בורסות העולם פתחו אף הן את השנה האזרחית בטריטוריה האדומה. לפנות בוקר ירדו בורסות טוקיו והונג קונג בכ־3%, מדד ת"א־25 ירד ב־1.5% וגם בבורסות אירופה נרשמה ירידה, בין 2% בלונדון ל־4% בפרנקפורט.

 

שוק המניות הסיני סגור למשקיעים זרים, והחשיפה הישראלית אליו היא באמצעות השקעה בבורסה בהונג קונג (הבורסה להשקעות זרים) או באמצעות חברות הפועלות בסין ונסחרות בוול סטריט, דוגמת ענקית הקמעונאות עליבאבא או חברת ביידו המכונה "גוגל הסינית".

 

אלעד שמש מחברת שירותי הברוקראז' Colmex הסביר כי הסיפור המעניין יותר שברקע הוא ניתוק היחסים בין איראן לסעודיה. לדבריו, "הניתוק צפוי לפגוע ישירות בפעילות העסקית בפרויקטים משותפים לסין, לאיראן ולסעודיה. הוא ישליך על סקטור התעשייה הסיני, שנהנה לאחרונה מהירידה במחיר הנפט. מנגד, המתיחות בין איראן לסעודיה דוחפת את מחיר הנפט כלפי מעלה ומונעת ממנו לצנוח. הירידות החדות בסין צפויות לפגוע גם בביקוש לנפט".

 

מניות חסומות בהיקף 185 מיליארד דולר

"ב־7 ביולי 2015 הטיל הממשל הסיני איסור על מכירת מניות של בעלי עניין במטרה להוציא את האוויר מהבועה בשוק המניות", מסביר רוני יונסיאן מלאומי שוקי הון. "בגולדמן זקס העריכו בעבר את השווי הכספי של המניות החסומות למכירה ב־185 מיליארד דולר. האיסור שניתן לשישה חודשים אמור להסתיים בעוד שלושה ימים, אלא אם כן הממשל הסיני יחליט להאריך אותו".

 

"הבעיות בסין שנעלמו מהרדאר לאחרונה לא התאדו", הוסיף יונסיאן. "המשקיעים תלו תקווה ברפורמות הסיניות שביקשו לקדם מעבר מכלכלה מוטת ייצור לכלכלה מוטת צריכה. הם גילו כי ההתקדמות בצריכה עדיין לא מפצה על ההאטה העמוקה בייצור, על בעיות עמוקות בסקטור הנדל"ן ועל בנקאות הצללים הסינית".

 

"במבט קדימה לשנה הבאה, הפוקוס של הממשל הסיני יעבור מרפורמות מבניות לשמירה על יציבות פיננסית, וזאת כדי להימנע ממשבר", סיכם יונסיאן. "התנודות החריפות של היואן הסיני ונפילות בשוק המניות יאלצו, ככל הנראה, את הממשל לקחת צעד אחורה מהתוכנית האסטרטגית לשקיפות ולפתיחת השווקים".

 

שוק המט"ח: הדולר האמריקאי והין מתחזקים

"בשוק המטבעות נצפית הסטת כספים לעבר מטבעות המספקים עוגן בעתות משבר, בראשם הדולר, שרושם התחזקות מתונה של 0.1% מול סל המטבעות והיין היפני, שמציג התחזקות חדה של 0.9%", כך הסביר מנכ"ל שיא קפיטל אייל כהן.

 

"המטבע הסיני המשיך להיחלש מול הדולר ב־0.4% וב־5 הימים האחרונים השלים ירידה של 1% מול הדולר. בחודשיים האחרונים הושלמה היחלשות של 3.5%", ציין כהן. "ברם, הירידות החדות עדיין לא משפיעות על המסחר המקומי: יחס הדולר־שקל נותר ללא שינוי מהותי ועומד על 3.89 שקלים לדולר, והיורו נסחר ברמה של 4.23 שקלים ליורו".

 

"הפחד הוא לא מסין אלא מהשווקים המתעוררים"

"הנתונים הכלכליים המתפרסמים בסין מעורפלים וכמו המשק כולו, הם מכוונים על ידי השלטון", מסביר שמואל בן אריה מקבוצת פיוניר. "הם חסרים את השקיפות שקיימת בשוקי ההון המערביים, ויש להביא זאת בחשבון כשמתרחשות ירידות חדות, כמו שנרשמו אתמול".

 

"הגורם שמכביד על השווקים בסין היום יכול באמת להצביע על ירידה חדה בצמיחה שתגרום למשבר כלכלי־עולמי עמוק", גורס בן אריה. "מנגד, זה יכול להיות עוד נתון חלש, מהמורה בדרך, אך בהחלט לא משבר. נכון להיום כולם פועלים באפלה".

 

יואן ודולר יואן ודולר צילום: רויטרס

 

"תמיד היו ויהיו טריגרים לירידות, אבל העניין האמיתי בסין הוא המטבע", מסביר גיא יהודה מבית ההשקעות פסגות. "לסין אין הרבה ברירות מלבד לבצע פיחות לא קטן ביואן. המשמעות של מהלך כזה היא לחץ מוגבר על המטבעות בשווקים המתעוררים, על מחירי הסחורות ועל סביבת המחירים השוררת בעולם".

 

לדברי יהודה, "סין אינה הולכת לקראת מיתון או משבר. המצב הכלכלי במדינה דווקא השתפר מאוד לאחרונה וניכרת התייצבות. הפחד הוא לגבי השווקים המתעוררים, מוטי הסחורות. אלה מצויים כבר היום במצב כלכלי מסוכן, נוכח מחירי הסחורות שיורדים ופיחות של עשרות אחוזים שנרשם במטבעות שלהם".

 

פטריק צ'ובאנק: "לתמחור בשוק הסיני אין ביסוס במציאות"

מאז הקיץ פטריק צ'ובאנק, האסטרטג הראשי של בית ההשקעות סילברקרסט ופרופסור באוניברסיטת קולומביה שבניו יורק, בלט כאחד המבקרים הבולטים של הצעדים שנקטה ממשלת סין לבלימת הנפילה בבורסות. כבר אז הוא טען שהנפילה לא תעצור עד שמדדי המניות ישקפו את המצב האמיתי של כלכלת המדינה.

 

"למרבה הצער, אנשים לא עוקבים מספיק אחרי הכלכלה הסינית, למרות שהיא השנייה בגודלה בעולם. כשהם רואים את הבורסה יורדת הם חושבים שמשהו לא בסדר, אבל אם הם היו קוראים את כל הסיפור - הם היו מבינים שזה בלתי נמנע", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט".

 

"אומנם יש בסין האטה כלכלית רצינית ומתמשכת, אבל לא קרה אתמול שום דבר חדש. בהלת המניות לא מצביעה על איזו הידרדרות מזעזעת בכלכלת סין", הוא מסביר. "הבעיה היא ששוק המניות הסיני מנותק מהמציאות. היתה שם בועת מניות וכשהתיקון התחיל בקיץ, הממשלה התערבה בגסות כדי למנוע ממנו מלהתרחש. בנקודה מסוימת במהלך הירידה אנשים האמינו שהגענו לתחתית והחלו לקנות מניות. אולם, בסופו של דבר הם נכנסו לשוק שלתמחור בו שאין ביסוס במציאות".

 

להערכת צ'ובאנק, התחתית האמיתית נמצאת ב־2,100 נקודות, "בערך שני שליש מאיפה שהמדד המרכזי של בורסת שנגחאי נמצא עכשיו".

 

צ'ובאנק סבור שבהידוק הפיקוח ממשלת סין לקחה על עצמה משימה בלתי אפשרית, גם אם רק במטרה לעכב את התיקון כדי להרוויח זמן לביצוע רפורמות. "סין תגיע לאותה נקודה. במקום לקבל תיקון אחד ארוך, תהיה סדרה של תיקונים קצרים שיטלטלו את הכלכלה, כי אנשים יחשבו שמתרחשים אירועים חדשים. היום אנשים חושבים שמשהו חדש לא עובד בסין אבל אין שום ראיה לכך. היא שהדברים שלא עובדים מתקיימים זה זמן מה. אם המים רוצים לזרום במורד ההר, אפשר לבנות סכרים כדי לעצור אותם, אבל בסופו של דבר הם ימצאו דרך לזרום", הוא מסביר.

 

"אין סיבה אמיתית להתפשטות המפולת. הכלכלה העולמית מתמודדת עם האפקט האמיתי של ההאטה הסינית כבר כמה שנים, וחלק גדול ממנה כבר מתומחר בשווקים. זה לא אומר שהכול בסדר עם הכלכלה הסינית, בפירוש לא, זה גם לא אומר שאין צרות בכלכלות אחרות בעולם. אבל אין שום דבר מפתיע בתיקון של 7% במניות בסין".

 

צ'ובאנק סבור שהירידות המתמשכות בבורסות בסין אינן בהכרח סימן רע. "כולם רוצים תיקון בלי לעבור תיקון. הם חושבים שכל צמיחה היא טובה, וזו חשיבה מאוד דיכוטומית. יש מגזרים שמצויים בייצור יתר וצריכים להתכווץ. דברים רבים שאנשים תופסים כרעים לסין הם דווקא טובים לכלכלתה, במובן מסוים גם הירידה בשוק המניות. אם השוק בתמחור יתר אנו צריכים לשאוף לכך שהוא יירד כדי שהוא יוכל לאותת איך להקצות את המשאבים בצורה יעילה יותר", הוא מסכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x