"המפולות בבורסות העולם אינן מייצגות את המצב הכלכלי האמיתי"
הכלכלנים בישראל ובעולם לא מתרגשים מהירידות החדות בשווקים הפיננסים בעולם. מזרחי טפחות: "לא ניתן להשוות בין המצב כיום למצב ב-2008". IBI: "ייתכן כי נראה ירידות של עד 20% לפני שנחזור לעליות"
טלטלה עולמית בשווקים הפיננסים בעולם. המגמה השלילית בשוקי המניות שהחלה עם תחילת 2016 צוברת היום (ד') תאוצה עם ירידות של מעל ל-3% בשוקי העולם שמלוות במחירי שפל של 12 שנה בנפט וסחרור במטבעות השווקים המתפתחים.
- צלילה של יותר מ-3% בבורסות אירופה; הרובל צולל לשפל היסטורי
- היורו קופץ ב-1.2% לרמה של 4.35 שקלים; הדולר על סף ה-4 שקלים
- דיקפריו בדאבוס: "ההיסטוריה תפנה את האשמה ישירות לתאגידי הנפט, הפחם והגז"
לפי רונן מנחם, מנהל מחלקת המחקר והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, נכון לעכשיו המפולת בבורסות העולם ובכללן בתל אביב לא מייצגות את מצב הכלכלה הישראלי. "רק היום פורסם כי ברבעון האחרון של 2015 חברות השירותים, המסחר, התחבורה והתקשורת (חלקים רחבים במשק) רשמו התרחבות בולטת".
"בנוסף", אומר מנחם, "התוצר ממשיך לגדול, בכל מרכיביו. השקל חזק ומצביע, בין השאר, על הביטחון של משקיעים זרים במשק. לכן, ניתן לומר שהירידות כאן קשורות בטבורן לסנטימנט השלילי ולמה שקורה בחו"ל ואם תהייה התאוששות מעבר לים – נחוש בה היטב גם כאן".
לדבריו "לא ניתן להשוות בין המצב כיום למצב ב-2008. היום, הריביות אמנם נמוכות, אך בחלק מהמקומות הן עוד יכולות לרדת ופרט לכך, בנקים מרכזיים גדולים רוכשים אג"ח ומזרימים נזילות כאמור. כמות אמצעי התשלום בעולם אדירה. בישראל, לדוגמא, גדל היצע הכסף כ-45% ב-12 החודשים האחרונים. לשם השוואה, הגידול בכמות הכסף לצורך ביצוע עסקאות כספיות אמור לעמוד על כ-5% בלבד. הפוטנציאל הצרכני עצום", אמר מנחם.
"המצב לא בהכרח גרוע כפי שהוא משתקף בשוקי המניות. ירידה ללא הבחנה של כל המניות כפי שקורה כעת אינה מוצדקת. מטבע הדברים, נוצרות כאן הרבה מאוד הזדמנויות השקעה, כשכל אחת מהן צריכה, כמובן, להיבחן מקצועית לגופו של עניין", מסכם מנחם.
מהלך הירידות אינו חריג
לפי רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI, הירידות בשווקים מראות על תיקון שאינו חריג. עם זאת, אומר מציין גוזלן שתי נקודות בהיבט זה: "בראשונה, מרבית המקרים בהן נרשם דפוס ירידות זהה לזה הנוכחי עוצמת התיקון נעה סביב 15%-20% לפני מפנה לחיוב. בנוסף, מפנה לחיוב כלל במרבית המקרים תגובה מרחיבה של המדיניות המוניטרית. מכאן, החשיבות הגבוהה של העלאת הריבית בארה"ב שהעבירה את הפד מטריטוריית ההרחבה הכמותית (QE) לשימוש בריבית, כך שבכדי לבצע סיבוב פרסה יידרש תיקון שלילי משמעותי יותר." טוען גוזלן.
"כל עוד לא נרשמת ירידת מדרגה משמעותית בתשואות האג"ח בארה"ב ורטוריקה שונה מצד הפד הלחץ השלילי על נכסי הסיכון יימשך", מסכם גוזלן.
לסין אין ניסיון בניהול שוקי מניות
"הגל האחרון של חוסר יציבות בסין לא קשור לשינויים ביסודות הכלכליים של המדינה. אלא הוא תוצאה של שילוב בין גורמים שהציתו עליה בסנטימנט השלילי. רעשים ממקומות אחרים, בראשם הירידה המתמשכת במחירי הנפט, הניסוי הגרעיני בצפון קוריאה והתגברות המתיחות במזה"ת – מכבידים על המצב", טוען פסקל דה קרוזה, דירקטור למזה"ת בבנק השוייצרי פיקטה.
לפי האנליסטים בפיקטה התנודתיות האחרונה בשנגחאי מצביעה על כך שלרשויות בסין אין ניסיון בניהול שוקי המניות. "סין נקטה ביותר מדי אמצעים פזיזים. המדיניות הכלכלית בסין נעה בכיוון הנכון, לעבר שער חליפין גמיש יותר, אך חוסר הוודאות שנובע מצעדים שגויים - מזינה את התנודתיות בשוק", אומרים בבנק.
העצבנות תופסת תאוצה בשווקי בעולם
עוזי לוי, אנליסט ראשי בבית ההשקעות אינפיניטי מסביר כי "ככל שמחיר הנפט הולך ויורד כך העצבנות תופסת תאוצה בשווקי בעולם."
לוי מציין כי "לירידת מחיר הנפט יש אפקט חיובי ביותר והוא עלויות הייצור שיגולגלו בסופו של יום אל הצרכן ויגדילו את הכנסתו הפנויה." לדבריו, "בעולם בו סביבת האבטלה נמוכה ותומכת בביקושים עתידיים מחירי הנפט והאנרגיה הנמוכים ימשיכו לתמוך בצמיחה ואף יאיצו אותה."