סלינגר שמה מכשול למשפחת אליהו במגדל
תקנות חדשות של המפקחת על הביטוח יצאו אתמול כטיוטה, ולפיהן בעל שליטה בגוף מוסדי וקרובי משפחתו לא יוכלו לכהן בתפקידי ניהול בכירים, אך יוכלו לשמש דירקטורים. לפיכך, עופר אליהו, בנו של שלמה אליהו, לא יוכל לשמש מנכ"ל מגדל
משפחת אליהו, בעלת השליטה בחברת הביטוח מגדל, נמצאת על הכוונת של המפקחת על הביטוח במשרד האוצר דורית סלינגר. תקנות חדשות עליהן עומלים באגף שוק ההון באוצר צפויות לפגוע במנכ"ל מגדל עופר אליהו — בנו של בעל השליטה בחברה שלמה אליהו.
לפי התקנות, שנמצאות כרגע בשלב של טיוטה ועריכת שימוע לגופים המוסדיים, בעל שליטה בגוף מוסדי או קרובו, לא יוכלו לכהן בתפקידי ניהולי מרכזיים בגוף המוסדי. אותו בעל שליטה כן יוכל לכהן כדירקטור או כיו"ר. כך גם תקף לגבי קרוב של דירקטור בגוף מוסדי – גם הוא לא יוכל לכהן בתפקידי ניהול בגוף המוסדי.
לכן, המצב שקיים כיום, במסגרתו עופר אליהו מכהן כמנכ"ל מגדל, לא יוכל להימשך לאחר שהתקנות יאושרו.לפי התקנות, קרוב משפחה שמכהן כבר בתפקידים כאלה יוכל להמשיך בתפקידו עד שלוש שנים מיום פרסום התקנות.
תקנות אלו של אגף שוק ההון באוצר מבקשות למעשה להעלות את רמת הממשל התאגידי לרמה הדומה לזו של הבנקים. במערכת הבנקאית בעל שליטה בבנק לא יכול לכהן כנושא משרה בכיר. התקנות שהופצו מגדירות תפקיד מרכזי כנושא משרה. נושא משרה הוא כל מי שמכהן כמנכ"ל, סמנכ"ל, מנהל אגף ,מנהל חטיבה, מנהל השקעות וכל תפקיד מקביל או דומה. למעשה מדובר בכל תפקיד שהוא בעל השפעה משמעותית על פרופיל הסיכון של הגוף המוסדי או של כספי החוסכים.
להבדיל מהתקנות בעולם הבנקאות, הטיוה החריגה את הדרישה לגבי דירקטורים ויו"רים, ולא ישראל אליהו, בנו הנוסף של שלמה אליהו, יוכל להמשיך לכהן בתפקידו כיו"ר דירקטוריון במגדל שוקי הון.
התקנות החדשות יחולו על כל הגופים המוסדיים בתחום הביטוח והגמל, אך הן לא יחולו על פעילות בתי ההשקעות שלא עוסקים בביטוח או בגמל. בהמשך הטיוטה מודגש שהרקע לתקנות הוא הרצון להבטיח את הניהול התקין של הגופים המוסדיים שמנהלים כספי ציבור בהיקפים גדולים.
כמו כן, הודגש כי התקנות מבקשות להסדיר את מעמדם הדומיננטי של בעלי השליטה בגופים מוסדיים. בטיוטה נכתב כי "במקרים מסויימים אין הבחנה חדה וברורה בין חברי דירקטוריון הגוף המוסדי, כגורם מפקח ומתווה מדיניות, לבין חברי ההנהלה, שעוסקת בניהול השוטף.
כך קורה שבמקרים מסויימים הגורם המנהל בפועל בגוף המוסדי כלל אינו מכהן בו". כבר ב־2014 סלינגר בחנה את האפשרות להגביל את מעורבותו הניהולית של בעל שליטה בגוף מוסדי. גם אז סלינגר בחנה זאת על רקע ההתפתחויות במגדל: ענת לוין עזבה אז את תפקידה כיו"ר מגדל ביטוח לאחר חצי שנה בלבד, על רקע הקושי שלה לתפקד כיו"ר.
החשד שהתעורר אצל סלינגר הוא שהקושי נבע מהדומיננטיות של בעל השליטה שממוססת את הקו שבינו לבין ההנהלה. סלינגר חששה מכך שמבנה תאגידי שבו בעל השליטה ממנה מטעמו את בני משפחתו לתפקידי ניהול ויו"ר שונים בחברות הקבוצה, הוא מבנה שבו יש קושי ממשי לפקח על ההנהלה.
מבחינת סלינגר המצב נעשה בעייתי יותר כשהתברר שאליהו רוצה למנות את פרופ' עודד שריג, קודמה בפיקוח על הביטוח, ליו"ר החברה, וזאת משום ששריג העניק לאליהו את היתר השליטה במגדל.