בלעדי לכלכליסט
הטקטיקות המפוקפקות של בן אקסלר בדרך לקופון השמן
תביעה שהגישה יצרנית האורז ההודית אמירה נגד קרן הגידור ספרוס פוינט של בן אקסלר שופכת אור על התחבולות שמשמשות קרנות מסוגה כדי לעשות מכה. מאיתור הנקודה הכי פגיעה של החברה ועד התחזות למשקיעים, השורטיסטים לא מרפים
איתור הרגע המדויק שבו חברה היא פגיעה ביותר, התחזות למשקיעים ודיבוב עובדים כדי להוציא דבריהם מהקשרם, התבססות על נתונים שאינם בדו"חות החברה הנתקפת ותיאום עמדות עם גופים פיננסיים כדי להוריד את מחיר המניה - מתביעה שהוגשה נגד קרן הגידור ספרוס פוינט של בן אקסלר עולה כי קרנות הגידור הנשענות על שורטים (מכירה בחסר) לא בוחלות באמצעים כדי לגזור קופון.
קרן הגידור פרסמה בחודשים האחרונים שלל סקירות שליליות, בהן על חברת השבבים הישראלית טאואר, על יצרנית משטחי הקוורץ אבן קיסר ועל אירסה, חברת האחזקות שבאמצעותה שולט אדוארדו אלשטיין באי.די.בי. גם Intertain Group הקנדית, הפועלת בתחום ההימורים, חברת NCR ו־iROBOT נכוו מסקירותיו.
בחודש שעבר הגישה יצרנית האורז ההודית אמירה (Amira (Nature Foods תביעה בארה"ב נגד אקסלר, ספרוס פוינט, חברת PPRG שייסד (על פי כתב התביעה) וקרנות וגופים נוספים. החברה המשפחתית, הנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 296 מיליון דולר, ספגה דו"ח שלילי מ־PPRG בפברואר 2015 ומנייתה צללה ב־35%.
הן PPRG והן ספרוס פוינט מציגות עצמן כחברות שמבצעת מחקר מקיף על חברות ציבוריות כדי לחשוף הונאות. אלא שהיא ומקבילותיה הן חברות של שורטיסטים (מוכרים בחסר) מקצועיים, והן נהנות כשמחיר מניה קורס. השיטה פשוטה: אקסלר וחבריו שואלים מניות ומוכרים אותן בשוק במחיר גבוה. כשמתפרסם דו"ח שלילי ומחיר המניה צולל, הם רוכשים את המניה במחיר נמוך, ומחזירים אותה למשאיל תמורת עמלה - והולכים עם היתרה הביתה.
אקסלר (39), יליד ניו ג'רזי המתגורר בניו יורק, מתמחה בניצול הזדמנויות בחברות שלדעתו שוויין מנופח או שיש בהן "הונאות עסקיות". "אנו מתמחים בשימוש בנתונים פיננסיים ובשיטות חשבונאות משפטיות לזיהוי חברות לבצע עליהן שורט", כתב אקסלר בעמוד הלינקדאין שלו. "המשרד שלנו הוכתר כחברה מובילה בתעשייה בשל תשואות הקמפיינים שלנו". את ספרוס פוינט הוא הקים ב־2009, לאחר שהמשבר העולמי ב־2008 חיסל את הקריירה בת שמונה השנים שלו כבנקאי השקעות בקרדיט סוויס ובברקליס קפיטל. אקסלר, בוגר תואר שני בסטטיסטיקה מאוניברסיטת ייל, כותב סקירות בפלטפורמת הבלוגים הפופולרית seeking alpha.
בחודשים האחרונים החל אקסלר לפרסם יותר ויותר דו"חות שתקפו חברות ישראליות שנסחרות בארה"ב או שיש להן קשר ישיר לישראל. בהדרגה הפך שמו של אקסלר מוכר יותר ויותר בשוק ההון בארץ. מנהלים ישראלים שהרגישו את נחת זרועו - לאחר שהמניה של החברה שלהם ירדה לאחר פרסום דו"חותיו החריפים - עלו למתקפה נגדית או שהחלו לטקס עצה כיצד לפעול בעניינו. אלה רואים בדו"חות שלו סילוף שקרי של המציאות, הפגנה של חוסר רצינות ובעיקר פעילות מתוך פוזיציה ברורה שמטרתה לעשות כסף על גבם. אלא שהזעם בקרב המנהלים הישראלים לא הביא עד כה אף חברה לנקוט נגדו צעדים משפטיים. לעומת זאת, החברה ההודית אמירה עברה משלב הזעקה לשלב המעשה.
אמירה ההודית: שקדו שנה שלמה על הדו"ח
מעיון בתביעה שהגישה אמירה ההודית עולות הטקטיקות של אקסלר - והן רבות ומגוונות. כך התגלה כי השורטיסטים עמלים על הכנת דו"ח הסקירה השלילי מבעוד מועד. זה פורסם בפברואר 2015, אך על הכנתו שקדו שנה שלמה. עוד בתחילת 2014 פנו נציגי PPRG לעובדים לשעבר של אמירה תוך שהתחזו למשקיעים המעוניינים לבחון השקעה בה. הם הצליחו לדובב את העובדים, שחלקו מידע על החברה. על פי התביעה, דבריהם של אותם עובדים הוצאו מהקשרם ושימשו בהכנת הדו"ח שהעמיד מצג שקרי על מצבה של אמירה.
השורטיסטים אף מנסים לנצל את התזמון שיכול להסב את הנזק הגדול ביותר לחברה, למשל לפני אירוע פיננסי חשוב שלה. במקרה של אמירה חיכה אקסלר לתזמון המושלם - בדיוק לפני סגירת סבב גיוס החוב שלה. יצרנית האורז שחררה הודעה למשקיעים שבה הודיעה על מועד סגירת גיוס החוב שלה בתוך ימים ספורים. החברה חטפה פגיעה בבטן הרכה: PPRG הפיצה את הדו"ח האגרסיבי שלה שעות בלבד לפני סיום סבב הגיוס של יותר מ־200 מיליון דולר. כותרת שהתנוססה על הדו"ח: "אמירה - אוסף של שקרים ממונפים: מחיר יעד למניה 0 דולר". ההודעה הופצה למשקיעי הון וחוב פוטנציאלים ובמדיות החברתיות.
עוד טקטיקה על פי התביעה היא התבססות של קרן הגידור על נתונים שגויים או לא עדכניים. של אמירה, השווי שהציעה לה PPRG נגזר ממכירות מקומיות של אורז בסמטי ועומד על 766 מיליון דולר. אלא ששווי זה התבסס על ניתוח סקר שוק לא עדכני מ־2012 - שנתיים קודם לכן. אותו סקר שוק נשען על מכירות של מוצרים ספורים בלבד מהמגוון של אמירה, שהתבצעו בערוץ הקמעונאי בלבד.
אמירה תוקפת בתביעה את השיטה הזו להערכת שוויה ומסבירה בכתב התביעה כי שווי היקפי המכירות שלה נמדד על פי התחקות אחרי היקף מכירות של מוצר מסוים תוך השוואת היקף מכירותיו אצל מתחרה בענף.
לטענת יצרנית האורז, הדו"ח של PPRG כלל נתונים על היקף מכירות האורז הבסמטי שלה בפילוח מקומי ובינלאומי, שהיא כלל לא חושפת בדו"חותיה.
טקטיקה נוספת בה נוקטים השורטיסטים היא שיתוף רעיונות ומידע ביחס לדו"חות שיתפרסמו ושימוש באופציות ובנגזרים שונים שמאפשרים להם ללחוץ להורדת מחיר המניה ולהפיק רווח נוסף תוך סיכון מינימלי של כספם.
השורטיסטים נהגו לתאם עמדות ופעולות עם קרנות וגופים פיננסיים כך שכולם יזרימו באותו זמן פקודות מכירה בשוק. המטרה המשותפת: להגדיל את היצע המוכרים וכך להוריד את מחיר המניה בשוק.
אבן קיסר: חפרו ברזומה כדי למצוא רפש
הטענות של החברות הישראליות נגד אקסלר אמנם לא מגיעות לעת עתה לבית המשפט, אך המשקיעים בשוק המקומי כבר מכירים את עבודתו של אקסלר. אבן קיסר, שספגה שני דו"חות שליליים מספרוס פוינט בשנה שעברה, דחתה אז את טענות הקרן. זו גרסה כי שיעור הקוורץ במשטחי החברה אינו לפי התקן, וכי אבן קיסר מטעה את הלקוחות בפרסומים שבהם מוצריה מוצגים כ"פרימיום". קרן הגידור אף גרסה כי בתחום משטחי הקוורץ מתולוננים לקוחות רבים על אבן קיסר, בעוד שהחברה עצמה פרסמה סקר שביעות רצון שלפיו ניכר שיעור מאוד גבוה של שביעות רצון בקרב לקוחותיה.
אקסלר גם קישר כביכול את עברם של מנהליה של אבן קיסר ובראשם המנכ"ל יוס שירן לתפקודם בחברת תפרון, שבה לטענתו כשלו. בדו"ח של אקסלר מוזכר מיכה קורמן, שהתפטר מתפקידו כדירקטור בתפרון כמה חודשים לאחר שתמה כהונתו של שירן כמנכ"ל תפרון. קורמן מוזכר נוכח דמיון בין התפטרותו לבין התפטרות שני הדירקטורים באבן קיסר, רם בלניקוב ואבנר נווה, באוקטובר שעבר.
טאואר: בלב הטיעון: עסקת פנסוניק
במקרה של טאואר גרס אקסלר שהחברה עורכת מניפולציה חשבונאית בדו"חותיה, טענה שהעלה גם נגד אירסה של אדוארדו אלשטיין. לטענתו, טאואר ניפחה את העסקה שביצעה עם חברת פנסוניק ב־2013 והציגה נתונים שגויים בדו"חות כדי לנפח את רמת הרווחיות. כך, נטען, האנליסטים ביססו את תחזיותיהם על נתונים פיננסיים שגויים ועל דו"חות שלא כללו כל מיני הוצאות.
בדו"ח של אקסלר נטען גם כי טאואר ניפחה את שווי העסקה עם פנסוניק מ־100 מיליון דולר ל־360 מיליון דולר, וכך נדחף מחיר המניה בנאסד"ק כלפי מעלה. עוד נטען כי הניפוח סייע לטאואר להמיר את אג"ח סדרה ו' למניות וכך צמצם את חובה.
אחרי הדו"ח השלילי שפרסמה ספרוס פוינט על טאואר הישראלית ביום חמישי שעבר והפיל את מנייתה ב־10%, מנכ"ל חברת השבבים לא יכול היה לשתוק. "מדובר בדו"ח שגוי ומטעה המפגין חוסר הבנה בסיסי של עקרונות חשבונאיים מקובלים", ציין ראסל אלוואנגר. "הטענות שהועלו חסרות אחיזה במציאות, ואנו נפעל ללא הרף עד לסילוקן המלא".
בעל מניות בטאואר אף איים על החברה בתביעה לאחר הנפילה במניה שנבעה מפרסום הדו"ל של אקסלר. בהודעה לבורסה ציינה טאואר כי "התובע החזיק במניות החברה ערב פרסום דו"ח שקרי ומסולף על ידי עובד של מוסד פיננסי שכל מטרתו הפקת רווחים ממכירת בחסר (שורט). הדו"ח כולל מידע כוזב ומטעה בהתייחס לאסטרטגיית החברה".
אקסלר לא הגיב לפניית "כלכליסט" בעניין התביעה שהוגשה נגדו.