$
בורסת ת"א

רפורמת המדדים הוגשה להערות הציבור: יותר מניות, פחות ריכוזיות ויותר ישראליות

הרפורמה במדדי הבורסה יוצאת לדרך - ת"א 25 יהפוך ל-35, ות"א 100 יהפוך ל-125. המשקל המקסימלי למניה בודדת במדד יהיה 4% לעומת 10% כיום, ועדכון המדדים יתבצע אחת לחודש ולא אחת לרבעון

רעות שפיגלמן 16:4927.01.16

רפורמת המדדים של הבורסה יוצאת היום (ד') לדרך. כעת, יחל שלב הערות הציבור לרפורמה, כאשר יהיה ניתן להגיש הערות לרפורמה המתוכננת במשך שבוע וחצי.

 

במסגרת רפורמת המדדים, צפויות להיכנס מניות נוספות למדדים. כך, מדד ת"א 25 יהפוך למדד ת"א 35, מדד ת"א 75 יהפוך למדד ת"א 90, ומדד ת"א 100 יהפוך למדד ת"א 125. כמו כן יושק מדד חדש: בלוצ'יפ 15. בנוסף, תקרת המשקל המקסימלי למניה בודדת במדד תרד מ-10% ל-4%. עדכון המדדים יבוצע מדי חודש ולא מדי רבעון.

 

מטרת המהלך היא צמצום הריכוזיות סביב קבוצת מניות מסוימת המהווה היום את עיקר המסחר, צמצום ההשפעה של עדכון המדדים על הביקושים ועל מחירי המניות, כמו גם חידוד סוגית הזיקה הישראלית כדי למנוע את תופעת מנקיינד שתחזור על עצמה.

 

הבורסה בתל אביב הבורסה בתל אביב

  

עקרונות שונים של הרפורמה הוצגו לציבור כבר בחצי השנה האחרונה אך היום הודיעה הבורסה על המודל שגובש. לאחר שלב הערות הציבור תובא הרפורמה לאישורו של דירקטוריון הבורסה.

 

כל המניות שראויות להיכנס למדדים ירוכזו במאגר שייקרא תמר (תכולת מניות ראויות למדדים). יהיו בו כ-320 מניות. המאגר יתחלק לשלוש קבוצות. הקבוצה הראשונה, שתיקרא מאגר רימון, תכלול 180 מניות שעומדות בסטנדרטים מחמירים (השלמה). ברימון יהיו מדדים כמו ת"א 35, ת"א 90, ת"א 125, ת"א-בנקים-5 ומדד בלוצ'יפ 15. בקבוצה השנייה יהיו מדדים לחברות קטנות ובינוניות כמו מדד SME60, עם תנאים פחות מחמירים ממאגר רימון, ובקבוצה השלישית יהיו מדדים לחברות בצמיחה ומדדים ענפיים.

  

על מנת למנוע ביקושי יתר בעת כניסת מניות למדד, מניות יידרשו לתקופת המתנה של 7-12 שבועות לפני כניסה למדדים, וכן הכניסה תבוצע בהדרגה על מנת לא לייצר ביקושים והיצעים חריגים. תהיה גם החמרה בהגדרה של 'זיקה ישראלית' במדדים הישראליים, כשבמקביל תושק גם סדרת 'מדדי גלובל' בהם לא תהיה דרישה לזיקה ישראלית. 

 

כמו כן, כדי שחברה תיכלל במאגר רימון נדרש בעקבות המהלך שיעור אחזקות ציבור של 35%. אם אחרי הכניסה למדדים שיעור האחזקות יורד הוא יכול לרדת עד 30% מבלי להיגרע מהמדד. היום נדרשים 25% ולחברות גדולות 20%.

 

המשמעות בפועל - חברה גדולה שתרצה להיכנס למאגר הזה עד היום היתה צריכה 20 אחוז ואילו אחרי שהרפורמה תאושר ידרשו לה 35%.

 

שינוי נוסף הוא בתנאי של שווי אחזקות הציבור. היום נדרש 35 מיליון שקל שווי וניתן לרדת עד 25 מיליון שקל מבלי להיגרע מהמדדים. הרפורמה משנה את כללי המשחק ודורשת שווי של 100 מיליון שקל אחזקות ציבור כאשר ניתן לרדת עד 50 מיליון שקל מבלי להיגרע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x