לאחר שלא שילמה את החוב לבנק הפועלים: קבוצת אלון בדרך לחדלות פרעון
החברה שבשליטת שרגא בירן והקיבוצים הגיעה למצב הנוכחי לאחר לאחר שלא פרעה תשלום של 19 מיליון שקל לבנק הפועלים שהייתה אמורה להעביר אתמול; בנוסף, חברת מעלות צפויה להוריד לה הערב את הדירוג של האג"ח
דירקטוריון קבוצת אלוןלא העביר לבנק הפועלים תשלום של 19 מיליון שקל, ובכך נכנע למעשה לאולטימטום של מחזיקי האג"ח של החברה, שטענו כי העברת הסכום תהווה העדפת נושים.
- "הפועלים הוציא באיום כספים מקבוצת אלון"
- טלטלה במשק: רשת מגה פונה להקפאת הליכים
- גינדי נגד גינדי: גם האחים משה ויגאל הגישו הצעה לרכישת רבוע נדל"ן
ל"כלכליסט" נודע כי בנק הפועלים, שלא קיבל את התשלום, שיגר אמש באמצעות עו"ד רונן מטרי, מכתב חריף לאלון בו הודיע לדירקטוריון כי החברה לא עמדה בהתחיבויותיה לבנק לפי לוח הסילוקין לחוב של 330 מיליון שקל.
משמעות ההודעה של אלון היא הכרה בעובדה שהחברה איננה מסוגלת לפרוע את חובותיה, מה שעלול להוביל אותה להליכים משפטיים, במידה ובנק הפועלים יחליט לנהוג כך. הפועלים טוען כי אלון העבירה תשלום ריבית של 6 מיליון שקל למחזיקי האג"ח להם היא חבה חוב גדול של 1.75 מיליארד שקל.
אלון הגיעה להסדר חוב עם המחזיקים לפני כשבעה חודשים, במסגרתו העניקה למחזיקי האג"ח בראשות הפניקס, מגדל ופסגות, שעבודים על 4% ממניות תמר המרוכזים בחברת אלחון גז, וכן על מניות דור אלון.
ל"כלכליסט" נודע כי בנק הפועלים הודיע ביולי האחרון לחברה, במקביל לאותו הסדר, כי איננה עומדת באמות מידה פיננסיות של הלוואה של 450 מיליון שקל שנטלה החברה הבת אלון קמעונאות מהבנק, כשמדובר בחוב היסטורי. הבנק הגיע עם אלון שבשליטת שרגא בירן והקיבוצים על לוח סילוקין חדש שבו שילמה אלון 113 מיליון שקל לבנק ביולי, תמורת הפריסה, שבמסגרתה היתה אמורה החברה לשלם שלשום לבנק 19 מיליון שקל. לאחר התשלוםן נותרה אלון קמעונאות חייבת לפועלים 330 מיליון שקל.
כפי שנחשף ב"כלכליסט" שלשלום, מחזיקי האג"ח של אלון, ששמעו מהחברה על התשלום של 113 מיליון שקל לראשונה, שיגרו מכתב אולטימטום חריף לחברה ולבנק, בו דרשו שהבנק יחזיר את הסכום של 113 מיליון שקל, כשהם טוענים כי ככל הנראה הפועלים השתמש באיום על האחזקה שלו לכל אורך שרשרת החברות מקבוצת אלוטן, ועד למגה, דרך רבוע כחול, כדי לחלץ את התשלום מהחברה. המחזיקים באמצעות עו"ד אלון בנימיני דרשו מהבנק להחזיר את הסכום של 113 מיליון שקל אותו גבו ביולי 2015, ולהימנע מתשלום 19 מיליון השקל.
הפועלים טוען כי המשמעות של אי התשלום בשל חשש להעדפת נושים היא סוג של הודאה שהחברה איננה סולוונטית. המשמעות היא הליכה להסדר חוב חדש ככל הנראה, כשהפעם בהשתתפות הבנק והמחזיקים ביחד, כשהבנק טוען כי החזרת הגלגל לאחור מבחינת המחזיקים והחזרת 113 מיליון שקל מהבנק לחברה כפי שהם דורשים אמורה לגרור עימה ביטול הבטחונות שהעניקה החברה על מניות אלון גז בשווי 900 מיליון שקל למחזיקים.
בעלי האג"ח נדהמו כאמור כשגילו כי למרות שאלון דלק העניקה ערבות של 155 מיליון שקל לחוב לבנק הפועלים, הסכום של 113 מיליון שנפרע, לא הוריד את החלק של הבטחונות של החברה לסכום החוב, אלא בא בנפרד.
במכתב לחברה ולדירקטורים שלה היתרו מחזיקי האג"ח בנושאי המשרה באלון שמדובר בתשלום אסור ושיישאו אישית באחריות לנזקים שייגרמו כתוצאה מהתשלום. למעשה הבנק נוקט עתה באיום דומה לאחר ש-19 מיליון השקלים לא הועברו אליו.
בעלי המניות של אלון הן חברת ביילסול שבשליטת שרגא בירן (80%) ודודי וויסמן (20%) שמחזיקה ב-53% מהמניות וארגוני הקניות של הקיבוצים (47%).
דירוג אג"ח של החברה משקף חדלות פירעון
מידרוג מציינת שמאוקטובר 2015 משקף דירוג אג"ח של החברה חדלות פירעון לאחר שהחברה לא שילמה במועדו תשלום של קרן וריבית. בינתיים נכנסה החברה הבת מגה להקפאת הליכים. אלון רבוע כחול אמורה לשלם על פי ההסדר לנושיה 2% מקרן האג"ח והחוב לבנקים בתחילת נובמבר בין השנים 2017–2019, ואת היתרה - 94% מהקרן - תשלם בתשלום אחד בראשית נובמבר 2020.
החוב כולו יישא ריבית שנתית של 5%, וכחלק מהמו"מ נידונה האפשרות לתשלום של 1% מהקרן במקרה של עלייה בשווייה של אלון רבוע כחול. במידרוג מעריכים שהבקשה להקפאת ההליכים מגדילה את הסיכויים שמגה תגיע לסוף דרכה הכלכלית ושערבויות בסכום של 230–250 מיליון שקל שהעמידה לרשותה אלון רבוע כחול ימומשו באופן שיגרום לתספורת של 5%–10% לבעלי אג"ח.