אופ"ק מצננת את ההתלהבות: אין מגעים להפחתת תפוקת הנפט
על פי דיווחים מוקדם יותר הערב, רוסיה וחברות הקרטל, עמדו לנהל מגעים על מנת להקטין באופן ייזום ומתואם את תפוקת הייצור של הנפט ב-5%. בתגובה זינק הנפט ביותר מ-7%. הודעת ההכחשה צימצמה את העליות לפחות מ-3%
הדרמה בנפט לא עוצרת: לאחר שמוקדם יותר הערב (ה') פורסמו הערכות על כך שמתגבשות הבנות בין סעודיה לרוסיה על קיצוץ רוחבי של 5% בתפוקת הנפט - הודיעו נציגי אופ"ק כי אין מגעים להפחתת התפוקה. לאחר הפרסום הראשוני נסחר הנפט בעליות של יותר מ-7%, ואלה מצטמצמות כעת לפחות מ-3% בנפט הגולמי מסוג WTI. מחירה של חבית מסוג WTI נסחר כעת ב-33.2 דולר.
- אופ''ק: הנפט יטפס לרמה של 70 דולר לחבית עד 2020
- אופ''ק הגדילה את התפוקה ל-31.7 מיליון חביות ביום
- הרובל ממשיך ליפול ומקרב את אפריקה ישראל להסדר חוב
מטרת המהלך עליו דווח מוקדם יותר הערב הוא לגרום לקיצוץ באופן יזום ומתאום של תפוקת הנפט זאת על מנת להעלות את מחירו שידע זעזועים קשים בשנה האחרונה, בה צלל ממחיר של 120 דולר לרמה של 25 דולר. אחד הגורמים המרכזיים שהשפיעו על מחיר הנפט היה מדיניות התפוקות של חברי קרטל אופ"ק - ששולטים על 30% מייצור הנפט הגלובלי. המחירים הנמוכים נובעים בין היתר מעודף היצע בשווקים.
לאחרונה, שר הנפט של ניגריה שמשמש גם כנשיא אופ"ק הודיע כי "מספר" חברות בארגון ביקשו לקיים פגישת חירום, בשל תנאי השוק. לדברי השר, עמנואל אבה קאצ'קו, המטרה של פגישת החירום תהיה לבחות את מדיניות של אופ"ק ולהחליט אם יש צורך להוסיף שינויים.
שר הכלכלה הרוסי, אלכסיי אוליוקאייב אמר בכנס במוסקבה לפני שבועות אחדים כי "ניאלץ למכור בנקים כדי להתמודד עם מחיר הנפט". השר העריך כי מחירי הנפט צפויים להישאר ברמתם הנמוכה במשך תקופה ארוכה והוסיף כי "הסיכון הגדול ביותר לרוסיה הוא לא ב-20 דולר לחבית, אלא באורך התקופה של המחירים הנמוכים".
"מאחורי צניחה של כ-70% מסתתרת כנראה גם לא מעט ספקולציה"
יניב חברון הכלכלן הראשי של אקסלנס התייחס לגורמים המשפיעים על הנפט. לדבריו, "ביום שלישי עלו מחירי הנפט בחדות על רקע שמועות בנוגע לעסקה אפשרית בין מדינות החברות באירגון אופ"ק למדינות שאינן חברות בארגון, כאשר הגורם המרכזי מחוץ לאופ"ק הוא כמובן רוסיה. איש אינו יודע מהם כל המניעים הנסתרים העומדים מאחורי מחיר הנפט הנמוך והאם בכלל יש כאלה, או שזה סתם ספקולציה שיצאה מכלל שליטה - אך אנו יודעים בהחלט להגיד מה תרוויח כל אחת מהיצואניות במקרה של שת"פ כזה - הכנסות כפולות ורווחים כפולים על אותה תוצרת. ברוסיה הודיעו כי ידברו עם סעודיה ועם חברות אופ"ק אחרות בנוגע להפחתת ייצור על מנת להעלות את מחירי הנפט. לאחר מכן, החוזים העתידיים על הנפט עלו ב-5%".
לדברי חברון, "רבים תולים את מחיר הנפט הנמוך בעלייה בהיצע וירידה בביקוש, אך מאחורי צניחה של כ-70% מסתתרת כנראה גם לא מעט ספקולציה, או במלים אחרות - מלחמה פסיכולוגית. למרות ששת"פ אפשרי להעלאת מחירים נראה קצת מרוחק, הוא בהחלט עשוי לקרות כאשר מונחים על השולחן כל כך הרבה ז'יטונים שכנראה יספיקו לכולם".
"כולם נערכים לתקופה ארוכה יותר של מחירים נמוכים ולמרות הכל, כולם יודעים שהמחירים האלו לא יכולים להחזיק מעמד לאורך זמן. גם במחיר של 50-60 דולר לחבית, התעשייה האמריקאית, ולא רק היא, תתכווץ. כנראה שזו הסיבה ששחקנים רבים מעריכים שגם אם מחיר הנפט יצליח לגעת ברמה של 20 דולר לחבית, בתוך זמן לא ארוך הוא יחזור לרמות אלו. מאחורי האימרה הזו מסתתרת כמובן כוונת השקעה והיא - תשקיעו כל מה שיש לכם בסביבה של 20 דולר, כי מכאן זה יזנק", טוען חברון.