הפיקוח על הביטוח שב ומזהיר את המוסדיים מהסיכון באג"ח קוקו
לאחר האזהרה הקודמת של סלינגר, רוב גופי הפנסיה הדירו רגליהם מגיוס האג"ח קוקו הציבורי של בנק לאומי ומי שרכש בשלב המוסדי היו בעיקר שחקני נוסטרו
יואב גפני, סגן בכיר של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, שלח היום (ב') למנהלי הגופים הפנסיונים מכתב אזהרה נוסף ביחס להשקעה באג"ח בנקים מסוג קוקו.
- השוק מתמחר בזול סיכון דומה לקוקו
- שחקני הנוסטרו השתלטו על גיוס הקוקו של בנק לאומי
- סלינגר תוקפת את המוסדיים בהנפקת הקוקו הפרטית של מזרחי טפחות
לפני חודש, כאשר בנק מזרחי טפחות יצא בהנפקה ראשונה של האג"ח, סלינגר שלחה מכתב דומה לגופים שהשתתפו בהנפקה - הלמן אלדובי, מנורה והפניקס. אך הפעם המכתב נשלח לכל הגופים המוסדיים. גפני מזהיר את המוסדיים מהסיכון באג"ח שכולל מנגנון ספיגת הפסדים.
משמעות הדבר שהמפקח על הבנקים מחזיק בשיקול דעת למחוק את החוב אם לדעתו יש חשש ליציבות הבנק.
אנליסטים מעריכים כי בעת מצוקה, למשל בעקבות משבר דיור, המדינה תעדיף לפני שתכניס יד לכיס להציל את הבנקים, למחוק את החוב למשקיעים. גפני מזהיר במכתב כי הפיקוח על הביטוח יבצע ביקורות מידי פעם לוודא שמנגנון קבלת
ההחלטות של הגוף היה תקין.
לאחר האזהרה הקודמת של סלינגר, רוב גופי הפנסיה הדירו רגליהם מגיוס האג"ח קוקו הציבורי של בנק לאומי ומי שרכש בשלב המוסדי היו בעיקר שחקני נוסטרו. אלא שלפי הערכות חלק מהגופים רכשו אח"כ את האג"ח בשלב הציבורי.
לטענת האנליסט מאיר סלייטר סביבת הריבית האפסית והקושי למצוא אלטרנטיבות השקעה סולידיות מניבות תשואה תמחור האג"ח מסוג קוקו לא בהכרח משקף את הסיכון הגלום בו.
בגיוס הקוקו של לאומי בסוף החודש שעבר גוייסו 926 מיליון שקל כאשר בשלב המוסדי כ-24% היוו שחקני הנוסטרו,24% מוסדיים שקנו עבור הנוסטרו שלהם, והיתר אלו קרנות הנאמנות, גופי הפנסיה וחברות ניהול תיקים כמו הפניקס עמיתים, מגדל מקפת, הלמן אלדובי גמל ואקסלנס גמל. גיוס הקוקו של מזרחי בהיקף של 417 מיליון שקל התבצע בשלושה סבבי גיוס פרטיים מול שלושת המוסדיים שצויינו.
הקוקו הוא מכשיר שמונפק לראשונה בישראל, ומי שמנפיקים אותו כעת הם הבנקים. ייחודו הוא בכך שאם בבנק מתרחש אירוע קיצון כמו ירידה משמעותית בהיקפי ההון, משקיעי האג"ח לא מקבלים בשלב הראשון את החוב המגיע להם כשלמעשה החוב נמחק או מומר למניות. בהמשך, במקרה של מחיקת החוב, קיימת אפשרות להחזרתו בכפוף להחלטת הבנק, ובמקרה של המרה למניות ניתן להשיג פיצוי על מחיקת החוב עם עלית ערך המניות,ככל שתהיה כזו,במקביל להתאוששות הבנק מהמשבר שחווה.