$
בורסת ת"א

השליטה בהפניקס על הכוונת: אמ־טראסט נפגשה עם סלינגר

ההודעה על מזכר ההבנות עם חברת הביטוח האמריקאית הגיעה יממה לאחר ההכרזה על הפסקת המגעים עם פוסון. הסינים אמנם ירדו מעל הפרק, אבל מקורבים לעסקה העריכו כי הפעם יש סבירות גבוהה למתן היתר השליטה

גולן חזני 07:5121.02.16

בחברת הביטוח האמריקאית אמ־טראסט (AmTrust) החלו להתקדם במסלול לקבלת היתר השליטה בהפניקס. לשם כך נפגשו ראשיה לראשונה ביום חמישי עם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר ועם סגנה פיני שחר. אמ־טראסט טרם הגישה בקשה רשמית להיתר. 

דלק שבשליטת יצחק תשובה, בעלת השליטה בהפניקס (52%), הודיעה כי חתמה על מזכר הבנות למכירתה לאמ־טראסט יממה בלבד לאחר שהודיעה על הפסקת המו"מ מול פוסון הסינית. התמורה הכוללת עבור המניות הנמכרות תהיה 87.5% מההון העצמי של הפניקס (נכון ל־31 בדצמבר) כפול שיעור המניות שיימכרו מכלל ההון המונפק. בסוף ספטמבר עמד ההון העצמי של הפניקס על 10.6 מיליארד שקל.

 

סלינגר הבהירה כי תיתן תשובתה רק בתום הבדיקות הנדרשות, אולם מקורבים לעסקה העריכו כי יש סבירות גבוהה למתן היתר השליטה, שכן מדובר בחברה אמריקאית הנסחרת בנאסד"ק. המנכ"ל בארי זיסקינד הוביל את המשלחת מטעם החברה, שבשליטת יהודים חרדים מניו יורק.

 

אמ־טראסט, המתמחה בביטוחי רכוש ונזיקין, נסחרת בשווי של 4.6 מיליארד דולר. בעבר שקלה החברה התמודדות על רכישת כלל ביטוח, אך נסוגה. החיבור עמה נוצר על ידי דני גוטמן, מנהל תחום הפיננסים בדלק לשעבר ויו"ר החברה־הבת ריפבליק, שנמכרה לאמ־טראסט ב־2015.

 

מחצית מהתמורה בעסקה תשולם במזומן עם השלמתה, והיתרה באמצעות שטר חוב מובטח שייפרע בתוך 60 חודשים. מבחינה זו המתווה דומה לזה שנחתם עם משפחת קושנר והתפוצץ בסוף 2014. האמריקאים קיבלו בלעדיות של 30 יום לבדיקות נאותות, ואם לא ייחתם הסכם מפורט עד אז, עשויה דלק לחפש קונה אחר.

 

 יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: ראובן שוורץ

 

האיום: הפחתת מוניטין

דלק ניהלה מגעים עם אמ־טראסט עוד לפני המו"מ עם פוסון אבל הפסיקה אותו לאחר שהסינים קיבלו בלעדיות לפני יותר משנה. לפני שלושה שבועות תמה הארכת הבלעדיות האחרונה של פוסון, ודלק חזרה לפלרטט עם האמריקאים.

 

הפניקס רשומה בדו"חות דלק כנכס מוחזק זמין למכירה. לפיכך, האחזקה אמורה להירשם לפי ערכה בספרים או שווייה ההוגן בניכוי עלויות מכירה — הנמוך מביניהם. החברה רשומה לפי השווי שגולם בעסקת פוסון, מה שאפשר לדלק להימנע מהפרשה גדולה עד כה. אם העסקה תרד מהפרק, דלק תידרש להפחתה גדולה בהרבה, שכן הפער בין שווי הפניקס בשוק לשווייה בעסקה עם פוסון הוא 600 מיליון שקל. שיקול זה ודאי האיץ את דלק לחתום.

 

מנהלי אמ־טראסט כעסו על הדלפת שמה, שנחשף ביום חמישי באתר "כלכליסט". בבוקר עוד נפוצו שמועות כי מדובר בחברת ווייט מאונטיין. חברות אמריקאיות מחויבות לדווח על הסכם מחייב בלבד, ואמ־טראסט לא התכוונה לדווח על המגעים עם דלק.

 

פוסון ספגה דחייה

בסוף השבוע החלה להתפזר העננה סביב הפסקת המו"מ עם פוסון ביום רביעי. מקורבים לעסקה סיפרו שסלינגר העבירה מסר כי לא תעניק לפוסון היתר שליטה בהפניקס, והציעה את תשובתה בכתב או בעל פה. בפוסון העדיפו להימנע מהודעה בכתב, שעלולה היתה לפגוע במעמדם, בהיותם תאגיד שממתין להיתרים דומים בחברות ביטוח אירופיות ואמריקאיות.

 

בלשכת סלינגר הכחישו העברת מסר שכזה.גם שגריר ישראל בסין מתן וילנאי פנה לסלינגר במסר שלפיו מדובר בתאגיד ענק מוערך ולגיטימי שאפשר לשקול לתת לו היתר. סלינגר השיבה כי האחריות על חברות הביטוח מוטלת על כתפיה.

 

היתר השליטה לפוסון היה כבר מוכן, אלא שבדצמבר האחרון נעצר ונחקר יו"ר ובעל השליטה בפוסון גואו גואנגצ'אנג בידי שלטונות סין, ושוחרר כעבור כמה ימים. תקרית זו שינתה את עמדתה של סלינגר. גם תעודת יושר ממשטרת סין לא הניחה את דעתה, והמפקחת החליטה לסגת סופית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x