ההתנגדות של הראל עלולה לגרור את אפריקה לביהמ"ש
לב לבייב ניסה לרצות את מחזיקי האג"ח באמצעות הקדמת התשלומים לחודש מרץ. בהראל, אחת המחזיקות הגדולות בסדרות הקצרות, ממש לא קפצו על העגלה והגישו תוכנית משלהם למתווה. אם זו תעבור בהצבעה היום, אפריקה בדרך למאבק משפטי
מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראליצביעו היום על מתווה הביניים שהציעה ההנהלה להצלת החברה מהסדר חוב. ההנהלה מבקשת להימנע מההליך הארוך והמורכב של הסדר חוב, שהחברה כבר ידעה בעבר, ומנסה להרגיע את המאבקים בין מחזיקי סדרות האג"ח השונות כדי לנהל הליך מבוקר של מכירת נכסים.
- מנכ"ל אפריקה ישראל: "אם תבדוק את המשכורות של ההנהלה אתה תהיה שבע רצון"
- אפריקה ישראל עוד תתגעגע להסדר של 2009
- לבייב יתקשה להציל שוב את אפריקה ישראל
אלא שלמתווה של ההנהלה קמה התנגדות - מצד חברת הביטוח הראל. זו פעלה בימים האחרונים לשכנע גופים מוסדיים נוספים להצביע על תוכנית אחרת שגיבשה. אם תוכניתה תצלח, הראל תפעל למנוע תשלום ריבית של 19 מיליון שקל לסדרה כ"ח בחודש מרץ הקרוב. כך עלולה אפריקה ישראל להיגרר לביהמ"ש כבר בימים הקרובים, לתוך הליך של הסדר חוב.
התוכנית שהציעה ההנהלה גובשה בשיתוף עם קרן קלימרק ונועדה להעניק לחברה שקט תעשייתי למשך שמונה חודשים - עד נובמבר 2016. זאת בתמורה להקדמת תשלומי קרן וריבית של 353 מיליון שקל לסדרות כ"ו וכ"ז לחודש מרץ.
בכך אפריקה נוטלת על עצמה את תפקיד המבוגר האחראי - במטרה למנוע מאבק בין נציגי סדרות האג"ח, היא קובעת מועד משותף לתשלום הריבית של 19 מיליון שקל לסדרה כ"ח ולתשלום לסדרות כ"ו וכ"ז. בנוסף מציעה אפריקה להקדים למרץ הקרוב תשלום של 58 מיליון שקל עבור סדרה כ"ח, שאמור להיפרע במרץ 2018.
הראל בפוזיציה ייחודית
השקט ששרר באסיפת המחזיקים ביום חמישי האחרון במלון קראון פלאזה בתל אביב רמז כי המתווה שהציעה אפריקה יעבור בקלות. אלא שבהראל, שנחשבת לאחת המחזיקות הגדולות בסדרות כ"ו וכ"ז, ממש לא אהבו את הקדמת התשלום של 58 מיליון שקל לסדרה כ"ח. הראל הגיבה בתוכנית מטעמה כדי לטרפד את המהלך.
התוכנית, שגיבש מנהל ההשקעות בהראל יוני שר, כמעט זהה לזו של ההנהלה למעט פרט אחד. במקום להקדים למחזיקי סדרה כ"ח את התשלום בשנתיים - ממרץ 2018 למרץ 2016 - מבקשים בהראל להעניק לסדרה כ"ח שעבוד. תחילה הציעו ששעבוד זה יהיה על מניות החברה־הבת אפריקה מגורים, אולם מניות אלה כבר משועבדות לבנק דיסקונט. לפיכך ביקשו בהראל מהנהלת אפריקה לבחור נכס כלשהו לשעבוד ביחס LTV (חוב לנכס) של 90%.
בניגוד ליתר המוסדיים, שמחזיקים בסדרות האג"ח הקצרות (כ"ו וכ"ז) במקביל לסדרה הארוכה (כ"ח), הראל היא הגוף הגדול היחיד עם אחזקה מהותית בסדרות כ"ו וכ"ז ואחזקה זניחה של מיליוני שקלים בודדים בסדרה כ"ח. זו הסיבה העיקרית שחברת הביטוח מובילה את המאבק נגד הקדמת התשלומים לסדרה כ"ח.
הראל אינה מתנגדת לתשלום הריבית עבור סדרה כ"ח בחודש מרץ הקרוב. נהפוך הוא. היא רוצה להבטיח שזו תקבל את תשלום הריבית ובכך למנוע ממחזיקי סדרה כ"ח לבוא בטענות לסדרות כו' וכז' כשיגיע מועד תשלום הקרן במאי 2016.
המחזיקים הגדולים בסדרות כ"ו וכ"ז הם פסגות, הראל, אנליסט, מנורה והפניקס. אלה מחזיקים גם בסדרה כ"ח, כמו גם מיטב דש, מגדל וילין לפידות.
שני שלבים ואיום אחד
היום יצביעו המחזיקים על שתי ההצעות: בשלב הראשון יובאו שתיהן להצבעה כללית וזו שתגרוף את מרב הקולות תמשיך הלאה. בשלב השני יצטרכו המחזיקים להצביע על המתווה שנבחר בשלב הראשון, לאחר חלוקתם לסדרות. על פי שטר הנאמנות, כדי שאחת ההצבעות תעבור את השלב השני, דרוש לה רוב של 75% בקרב מחזיקי סדרות כ"ו וכ"ז ורוב של שני שליש בסדרה כ"ח.
אם אחת ההצעות תעבור את השלב הראשון אולם לא תקבל את הרוב הדרוש בשלב השני, תכונס אסיפה שתדון בנקיטת הליכים משפטיים לעצור את תשלום הריבית לסדרה כ"ח. כך הודיע הנאמן מראש. כלומר, החברה תיכנס להליך של הסדר חוב ולמאבק משפטי. מכיוון שסדרה כ"ח כלל לא הסכימה להביא את ההצעה של הראל להצבעה, אם הצעה זו תעבור את השלב הראשון - אפריקה הולכת לבית המשפט.