בלעדי לכלכליסט
רשות ני"ע תאפשר לפתוח תיק מנוהל בלי להתייצב פיזית
במסגרת הניסיון להגדיל את הפעילות בשוק ההון, מקדמת הרשות שינוי שיקל את הרגולציה ויאפשר פתיחת תיק באמצעות המחשב מהבית. עוד מתוכנן: אפיון צורכי הלקוח ורמת הסיכון שמתאימה לו באופן מקוון כחלופה לייעוץ פרונטלי בבנק
רשות ני"ע מקדמת מהלך שיאפשר לראשונה לחסוך כספים בחברת ניהול תיקים מבלי לצאת מפתח הבית. זהו מהלך משלים למערכת הסגורה שיצאה לדרך בתחילת 2015, ונועדה לאפשר לאנשים לפתוח חשבונות מסחר עצמאיים באמצעות ברוקרים פרטיים דרך המחשב. המהלך הנוכחי של הרשות הוא חלק מניסיונו של היו"ר שמואל האוזר להקל את הרגולציה על הגופים המפוקחים כדי לעודד פעילות בשוק ההון.
אדם המעוניין כיום להעביר כספים לידי חברה לניהול תיקים חייב להגיע פיזית ולהזדהות בפניה, וזאת בשל הכללים המחמירים של איסור הלבנת הון. דרישה זו, לצד הצורך לבצע התאמה מפורטת של צורכי הלקוח, מערימים קשיים על חברות הניהול לגייס לקוחות חדשים.
התאמת ההשקעות באופן אישי ועלויות נמוכות יותר
החברות האלה הן חלופה לניהול השקעות באמצעות הבנקים, ואלה מציעים היום שתי אפשרויות לניהול כספים: האחת עצמאית, בעזרת יועץ פיננסי שממליץ ללקוח על השקעה בקרנות נאמנות, תעודות סל וניירות ערך פרטניים בהתאם למאפייני הסיכון שלו; והשנייה — באמצעות חברות ניהול תיקים שבבעלות הבנק.
היתרונות של חברת ניהול היא תפירת השקעות בהתאמה אישית, לצד עלויות מופחתות — כמו עמלות קנייה ומכירה ודמי משמרת, שמנצלים את יתרון הגודל של החברה. זאת לעומת התנאים המוצעים למשקיע העצמאי דרך הבנק. יתרה מכך, להבדיל ממוצרים מתחרים, כמו פוליסת החיסכון שמציעות היום חברות הביטוח, הכסף נשאר בבנק עצמו, ומנהל התיקים פשוט מקבל הרשאה לפעול בחשבון הלקוח. אך כאמור, החובה להגיע ולהזדהות בפני חברת ניהול התיקים היא חסם שמערים קשיים בתהליכי גיוס לקוחות חדשים.
ברשות מעוניינים עכשיו לאפשר ללקוחות פוטנציאליים של חברות לניהול תיקים לפתוח חשבון באופן מקוון, אך לשם כך הם זקוקים לאישור ועדת חוקה חוק ומשפט, שכן מדובר בשינוי חקיקה של הוראות הלבנת הון. ברשות מתכוונים להוביל את המהלך בשני שלבים: אחד יעסוק בפתיחת החשבון וצפוי להתעכב בשל האישורים הנדרשים, והשני יתמקד באפיון צורכי הלקוח.
היום לקוח שפותח חשבון בחברת ניהול תיקים צריך למלא שאלון לאפיון צרכים ורמת סיכון. ברשות מעוניינים לאפשר לחברות הניהול לפתח פלטפורמה אלגוריתמית, שתאפשר למלא שאלון התאמת צרכים במחשב — שאלון שיתייחס למאפייני הסיכון ולהעדפות ההשקעה של הלקוח ויבחר בעבורו תיק השקעות על בסיס השאלון. הדבר יחסוך זמן לחברות ניהול התיקים, ושלב זה אינו מצריך שינוי חקיקה, ולכן הרשות תוכל לצאת איתו לדרך כבר עכשיו. מי שצפויה להתנגד, כמובן, למהלך הזה היא המערכת הבנקאית, שעלולה לאבד יותר לקוחות לטובת חברות ניהול התיקים הפרטיות.
קופת הגמל להשקעה היא מוצר עדיף על תיק מנוהל
עבור חברות ניהול התיקים מדובר בבשורה טובה, אך בימים אלה הן מתמודדות – ובעיקר הקטנות שבהן — עם איום עוצמתי. מדובר במוצר מתחרה שבכוונת משרד האוצר להשיק, קופת הגמל להשקעה. הקופה החדשה תאפשר לציבור לחסוך כסף בדמי ניהול תחרותיים, לדחות את תשלום המס על רווחי ההון עד למועד משיכת הכספים, וצ'ופר נוסף בדמות פטור מלא ממס על רווחי הון למי שיתמיד וימשוך את הכספים רק בהגיעו לגיל פרישה כקצבה חודשית.
מדובר במוצר עדיף מכל בחינה על תיק מנוהל, ויציאתו לדרך עלולה לסכן את חברות ניהול התיקים. ברשות מעדיפים להתעלם כרגע מהאיום הזה, אם כי כבר נשמעים קולות שדורשים הטבות דומות גם עבור מוצרי החיסכון שעליהם מפקחת הרשות, דוגמת קרנות הנאמנות.
ברשות ני"ע שוקלים גם להרחיב את המהלך החדש ולהחילו על מערכות הייעוץ הבנקאיות. כיום, כאשר לקוח מבקש לקבל ייעוץ השקעות בבנק, עליו לחתום על הסכם ייעוץ ולמלא עם היועץ שאלון התאמת צרכים והעדפות סיכון. גם במקרה זה מקווים ברשות שהדבר יוכל להתבצע באמצעות מערכת אינטרנטית. כך יוכל הבנק לחסוך זמן ליועצים ולאפשר להם לשרת יותר לקוחות. מגבלות כוח האדם והתשומות של ייעוץ ההשקעות גרמו לכך שהבנקים הגדולים מעניקים היום ייעוץ השקעות רק ללקוחות שצברו יותר מ־200 אלף שקל. לקוחות שלהם סכום נמוך מזה אינם כלכליים לבנק, וברשות מקווים כי מערכת ייעוץ מקוונת תאפשר ליועצים לפנות זמן גם לאנשים עם פחות כסף.