הבנק של אנגליה ייתן רשת ביטחון לסיטי בברקזיט
הבנק מתכונן להזרים מזומן לבנקים המסחריים כדי להבטיח את יציבותם. הנגיד מארק קרני רמז על התנגדותו ליציאת בריטניה מהאיחוד בהופעתו בפרלמנט בלונדון
הבנק המרכזי של בריטניה יציע לבנקים בממלכה סיוע של מיליארדי ליש"ט לקראת משאל העם על יציאת בריטניה מהאיחוד (ברקזיט) שייערך ב־23 ביוני, על כך דיווח "הדיילי טלגרף". באמצעות המהלך שואף המוסד, ששמו הרשמי הוא הבנק של אנגליה, לשמור על יציבות הבנקים במקרה שהלקוחות יבצעו משיכה המונית של מזומנים מחשש לטלטלה בשווקים בעקבות תוצאות המשאל.
- נגיד הבנק המרכזי של אנגליה: "להתכונן להעלאת ריבית ב-2016"
- ורופקיס נגד שר האוצר הבריטי: "מקרה חמור של מחלת הפה והגפיים"
- חדשות רעות לבריטניה: הגירעון זינק ב-16% באוקטובר
צעד דומה נקט הבנק המרכזי במשבר הפיננסי שהחל ב־2008, והבנקים בבריטניה לוו ממנו 180 מיליארדי ליש"ט. גם לקראת משאל העם על עצמאות סקוטלנד שנערך בשנה שעברה יזם הבנק סיוע לבנקים, אך יוזמה זו התגלתה רק לאחר המשאל שקבע כי הממלכה תישאר מאוחדת. הבנק המרכזי מציע לבנקים בממלכה כל חודש הלוואת מזומן. הערובה לפירעון ההלוואה היא נכסים פיננסיים, דוגמת תיקי משכנאות, שעוברים לבנק המרכזי. ביוני הקרוב, שבו ייערך משאל העם, מתכנן הבנק להציע את הסיוע במזומן לא פחות מארבע פעמים.
כלכלנים בבריטניה סבורים שבפרסום התוכנית הבנק המרכזי אותת לבנקים המסחריים כי יש להם רשת ביטחון לכל התרחשות במקרה של ברקזיט. הכלכלן אנדרו גודווין מחברת המחקר אוקספורד אקונומיקס אמר ל"דיילי טלגרף" כי "זוהי דרכו של הבנק להבטיח נזילות במקרה חירום. מדובר בכלי שייעשה בו שימור רק במקרה של ברקזיט. לא ברור מה יהיו ההשלכות של אירוע כזה ולכן יש מקום לתוכנית כזו", ציין.
כשתוכנית הזרקת המזומן לבנקים ברקע, נגיד הבנק מארק קרני ענה היום (ג') בפרלמנט בלונדון לשאלות חברי הבית במשך שלוש שעות, ואמר כי יציאה של בריטניה מהאיחוד עלולה לגרום לערעור יציבות הבנקים בלונדון בטווח הקצר. קרני אישר כי הבנק המרכזי יכול לספק משענת במקרה זה, אך אינו יכול לספק לפרלמנט תשובה באשר ליציבות הבנקים בטווח הארוך.
קרני העריך עוד כי במקרה של ברקזיט, שמשמעותו מערכת רגולטורית נפרדת לחלוטין על המגזר הפיננסי בבריטניה ובאיחוד, הבנקים הגדולים יהיו אלו שיספגו את הנזק הכבד ביותר. הסיבה לכך היא התאמות שהם ייאלצו לעשות בפעילותם כדי לעמוד ברגולציה הכפולה. מוסדות קטנים יותר לא צפויים לעמוד בפני עלייה בהוצאות. קרני רמז עוד שברקזיט עלול ליצור תמריץ ממשי לבנקים ולמוסדות פיננסיים גדולים לעזוב את לונדון. מסיבה זו טען כי על צוות המשא ומתן הבריטי, שדן עם האיחוד האירופי על תנאי ההיפרדות או ההישארות של בריטניה באיחוד, להפנות תשומת לב מיוחדת לנושא.
עוד הוסיף קרני כי האי־ודאות סביב תוצאות משאל העם מורגשת כבר עתה בשווקים הפיננסיים, וכי הצבעה בעד עזיבה תוביל לפגיעה קצרת טווח בכלכלה. "עזיבה אפשרית מייצגת את הסיכון המקומי הגדול ביותר ליציבות הפיננסית", אמר למחוקקים, כאשר מלבד הסיכון לבנקים, קיימות השלכות פוטנציאליות על שוק הדיור והשקעות זרות.