"ככל שיש יותר מודאגים זה זמן טוב להשקעה במניות, והיום יש הרבה אנשים מודאגים"
קרן ההשתלמות היחידה שהניבה תשואה חיובית של 0.2% בפברואר היתה של ילין לפידות שניצבת בראש הטבלה ומגדילה את הפער מהמתחרות שאיבדו בפברואר 0.6% בממוצע. יאיר לפידות: "אנחנו לא ב־2008. אחת לתקופה הבורסה חוטפת התקף לב בלי להודיע מראש. ככה זה בעולם הפיננסים"
חודש נוסף של ירידות שערים בשוק ההון העולמי הביא לירידה חודשית נוספת בקרנות ההשתלמות הישראליות, שסיימו את פברואר עם ירידה ממוצעת של 0.6%, ובכך השלימו ירידה של 1.9% מתחילת השנה. גם שוק המניות בישראל התאים את עצמו לעולם, רשם במהלך פברואר ירידות שערים חדות של 2.6% במדד ת"א־25, והעמיק את הנפילה של החוסכים הישראלים.
- קרן ההשתלמות אלטשולר - שיאנית המינוסים בינואר
- קופות הגמל וקרנות ההשתלמות: כמעט שלא נותר זכר מתשואת 2015
- העמיתים במגדל שילמו בתשואות על החשיפה המנייתית הגבוהה
קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם המשיכה להניב תוצאות חלשות ביחס למתחרות שלה גם בפברואר, עם תשואה שלילית של 0.58%, ונמצאת במקום האחרון בטבלת התשואות מתחילת השנה עם תשואה שלילית של 2.45%. היחידה מבין קרנות ההשתלמות שהניבה תשואה חיובית (0.2%) במהלך פברואר היתה קרן ההשתלמות של ילין לפידות והיא מגדילה את הפער ממתחרותיה בטבלת התשואות לטווח הארוך.
מתחילת השנה הניבה הקרן של ילין לפידות תשואה שלילית של 0.54% בלבד ביחס לנפילה של 6% בחודשים ינואר־פברואר במדד ת"א־25. גם בהסתכלות לטווח של שלוש שנים, ילין לפידות מובילה בראש עם תשואה מצטברת של 18.46%, פער של יותר מ־2% מהפניקס, שתופסת את המקום השני ברשימה עם תשואה מצטברת של 16% בשלוש השנים האחרונות.
יאיר לפידות, מייסד ומנכ"ל משותף של בית ההשקעות ילין לפידות, סיפר בראיון ל"כלכליסט" על האסטרטגיה שלו לניהול ההשקעות, ומה הוא חושב על כיוון השווקים להמשך.
בלי גימיקים וישראבלוף
אתם תופסים פער מול המתחרות שלכם. איך הגעתם לתשואה הזו?
"להבדיל מכל מיני גימיקים שרצים בתעשייה ורצונות לייצר מדדים סקסיים, אנחנו די עקביים בגישה שלנו. היא לא השתנתה בשנים האחרונות כי אנחנו חושבים קדימה לטווח ארוך. האסטרטגיה היא לבחור היטב את הני"ע שלנו".
זה מאוד כללי. אתה יכל לפרט?
"אין מה לפרט. זו עבודה מאוד קשה ובחירה מאוד פרטנית עם ניתוחים של חברות ודו"חות כספיים. אם אתם העיתונאים תקיימו שיחות רציניות, תראו מי עובד קשה ולא מריץ סיפורים על אחרים. תבדוק אצל כל החתמים וחברות ה־IR ותראה שאנחנו עובדים בצורה רצינית לטווח ארוך. אנחנו משקיעים יותר מאשר האחרים באנרגיות ובמאמצים של אנליזה פרטנית. אין קסמים. יש עבודה קשה ותוצאות לאורך זמן. כשמורידים את הגימיקים והישראבלוף, בסוף נשארת עבודה קשה".
מה הגישה שלכם כלפי דמי הניהול?
"אנחנו גוף שעובד בשיטה הוגנת מאוד. מעולם לא העלינו מחירים. אנחנו הגוף היחיד בענף, שמהפקדות גמל, נכון להיום, לא גובה בכלל עמלה. כל האחרים גובים עד 4%. ילין לפידות מעולם לא העלה דמי ניהול בגמל. גם בתיקי ההשקעות לא העלינו דמי ניהול. אני חושב שחייבים לבדוק את הדברים לטווח ארוך ולא כל חודש בחודשו. אנחנו נותנים ללקוחות שלנו תמורה יפה מבלי לגבות מהשוטף מאף אחד".
שוק המניות בישראל נמצא בדומה לעולם במגמת ירידה. החשש ממשבר בסין והצפי לעליית ריבית בארה"ב הביאו לירידה של 3.3% במדד ת"א־100 מתחילת השנה, ויש לא מעט אנשי השקעות שסבורים כי בימים כאלו הדבר הנכון הוא לצמצם חשיפה לשוק ההון ככל שניתן. לפידות חושב אחרת.
"המוטו שאני מדבר עליו בהשקעות לטווח ארוך הוא שהזמנים הגרועים ביותר הם כאשר ישנו קונצנזוס של כלכלנים ויועצים למיניהם, שמספרים כי השמים כחולים, השמש מחייכת ואין עננה בדרך. אם זה מה שאומרים לך, תשקול להקטין פוזיציות. אם אופטימיות רחבה כזו מחלחלת לתוך המחירים, אז סביר לוודאי שהם גבוהים בהתאמה. ככל שיש יותר מודאגים, אלה זמנים יותר טובים להשקעה. והיום יש מספיק אנשים מודאגים ולכן זו סיטואציה טובה להשקיע במניות לטווח ארוך".
מה זה טווח ארוך?
"חמש שנים ומעלה".
גרף הא.ק.ג של הבורסה
אתה חושב שאנחנו לקראת משבר נוסח 2008?
"אני לא רואה את הדמיון. אז, כל התעשייה של הנדל"ן והפיננסים היתה רקובה מן היסוד. שיעורי המינוף היום הרבה יותר נמוכים. זה נכון שהעולם עדיין לא נמצא בנקודת שיווי משקל, אבל אנחנו לא ב־2008. כשמסתכלים על גרף הבורסה, זה מזכיר א.ק.ג שאינו סדיר. אחת לתקופה מגיע התקף לב מבלי להודיע מראש ומרטיט את המערכת. ככה זה קורה בעולם הפיננסי.
"אבל כשאתה בודק את המגמה לאורך זמן, אתה רואה שהתשואות הן חיוביות. למה? כי חברות גדלות ומרוויחות יותר, ובסופו של דבר שוק המניות עשה ב־20 השנים האחרונות תשואה שנתית ממוצעת של 8%".
איזה סקטור מועדף עליכם היום?
"נדל"ן מניב. אני טוען שגופים מוסדיים שישקיעו בנכסים מניבים יעשו לאורך זמן תשואה נמוכה יותר ממי שישקיע במניות הנדל"ן המניב של ישראל שהן כולן בורסאיות. לאורך זמן, מה שיקבע זה מה המחיר שנכנסת אליהן. חברות כמו מליסרון, עזריאלי, גב־ים וביג מחזיקות את המסחר המוביל בישראל. המשרדים המובילים והמתחמים המסחריים המובילים נמצאים אצלן, ולכן עדיף להשקיע בחברות האלה ולא ישירות בנכסים עצמם".
הערך המוסף של לבייב
מה דעתך על כיוון הריבית בארה"ב?
"היא תעלה אבל ייקח להם זמן. מצד אחד הם רוצים לשדר שהם חוששים, ומצד שני לא תהיה להם ברירה. תהיה התקדמות אטית כלפי מעלה של הריבית".
ובישראל?
"אין תגובה".
אתם מחזיקים לא מעט בחברת אסם. לפני חודש נסטלה הגישה הצעה לרכוש את מניות הציבור ולמחוק את החברה מהמסחר בתמורה לתשלום של 3.3 מיליארד שקל. אתם בעד למחוק אותה?
"אני לא רוצה לפרט יותר מדי. מה שכן, אני יכול להגיד לך שזו לא הצעה מעליבה. אבל צריך לשקול את הדברים עם כל האלטרנטיבות שיש".
אתם מחזיקים גם לא מעט באג"ח של אפריקה. מה דעתך על השקט התעשייתי שקיבלה החברה עד נובמבר?
"לב לבייב עדיין מהווה ערך מוסף לאפריקה ישראל, ובפרט בפוזיציה הרוסית. כולנו מקווים שהמצב ברוסיה ישתפר, ואין לנו שום כוונות לעשות משהו אחר בעניין".
לאחרונה ראינו את איתוראן נמחקת מהבורסה וכמות החברות הולכת ופוחתת. מה אתה חושב על כך שחברות נמחקות מהבורסה ואיך אתה חושב שצריך לעצור את זה?
"יש כברת דרך לעשות כדי לגרום לבורסה להיות אטרקטיבית. צריך להקל את הרגולציה קודם כל, ואם העיתונות תפסיק להיות אנטי־מפרגנת לאנשי עסקים, זה גם יעזור".