החל מיום שישי: חברות הדירוג יהיו כפופות לפיקוח רשות ני"ע
לאחר הפגמים שהתגלו בפעילות החברות במשבר הפיננסי, החקיקה החדשה מחייבת את מעלות ומידרוג בשקיפות וחשיפת מידע מהותי, ומעניקה לרשות סמכויות אכיפה מול התנהלות פסולה
חוק הפיקוח על חברות הדירוג יחול על חברות הדירוג מדרוג ומעלות, החל מיום שישי הקרוב, ה-1 באפריל. החוק אותו קידם יו"ר רשות ני"ע, שמואל האוזר, אושר בינואר אשתקד - וכעת נכנסות לראשונה חברות הדירוג למשטר פיקוח של רשות ני"ע. החוק נועד הבטיח את עצמאות עבודתן של חברות הדירוג, בשעה שהן מקבלות את שכרן מהחברות המעוניינות בדירוג.
- בועז נגר: "ההוקוס פוקוס של רשות ני"ע ברפורמת המדדים לא יעבוד"
- רשות ני"ע אסרה על סחר באופציות בינאריות
- רשות ני"ע בוחנת: גם חברות קטנות שהנפיקו איגרות חוב ידווחו רק פעמיים בשנה
חברות הדירוג עוסקות בעיקר בהערכת יכולת העמידה של חברות בהתחייבויותיהן או בסיכויי הפירעון של מכשירים פיננסיים, על-פי סולמות השוואתיים. לדירוגי האשראי תפקיד מרכזי במהלכי גיוס חוב של תאגידים, לנוכח השפעתם על הריבית שהלווה נדרש לשלם.
במקביל משמש הדירוג אמצעי מסייע לקראת החלטות על השקעה, למשקיעים פרטיים ולמוסדיים. כמו כן, בשל מגבלות החלות על גופים מוסדיים (גולטוריות או כאלו שנטלו על עצמם מרצון) משפיע הדירוג גם על חלקו של החוב המונפק בתיק ההשקעות של המשקיעים המוסדיים.
לחברות הדירוג והחלטותיהן יש השפעה מהותית על הפעילות בשוק ההון, בישראל ובעולם - ומכאן, בעיני התומכים בחקיקה, החשיבות רבה להסדרת התחום. נימוק נוסף שבו נתלים התומכים בהסדרה נוגע להתנהלותן של החברות במשבר ה"סאב-פריים", ובמשבר האשראי שבא בעקבותיו - תקופה שבה נמצאו פגמים רבים בפעילותן של חברות הדירוג.
בכלל זה נמצאו כשלים במתודולוגיית הדירוג, ניגודי עניינים והיעדר שקיפות. בנוסף, לדעת רבים, חברות הדירוג "התעוררו" מאוחר מידי ופרסמו הורדות דירוג לחברות זמן רב מדי לאחר הנפילה, כשהאג"ח כבר נסחרו בתשואות דו ספרתיות.
החוק מסדיר נושאים שונים שיש בהם כדי להשפיע על תהליכי הדירוג ועל הדירוגים עצמם. בין היתר מתייחס החוק לתנאי הכשירות של חברות הדירוג, לרבות דרישות מהימנות וכללי ממשל תאגידי, צמצום ניגודי עניינים והתוויית תהליכי הדירוג.
כמו כן כוללת האסדרה בתחום הוראות שמטרתן הגברת השקיפות בפעילותן של חברות הדירוג, באמצעות הטלת חובות גילוי לרשות ולציבור, הן בדרך של דיווחים מידיים והן בדרך של דיווחים תקופתיים. חברות הדירוג נדרשות לחשוף את המתודולוגיות והמידע העומדים בבסיס הדירוג ולספק מידע סטטיסטי הנוגע לאיכות הדירוג במבט לאחור.
במקביל ניתנו לרשות סמכויות פיקוח ואכיפה על פעילותן של חברות הדירוג, לרבות אמצעי אכיפה בשל הפרת ההוראות שנקבעו. ואולם, מאחר שהדירוג מטיבו מהווה הערכה בלבד, נקבע כי לרשות לא תהיה סמכות להתערב בתוכן הדירוג ובשיטות ההערכה של חברות הדירוג.