מנורה מתייחסת לראשונה לפנסיית ברירת המחדל: "החרפה של התחרות"
חברת הביטוח נאלצה לבצע הפרשות של 17 מיליון שקל בשל עדכון הנחות למשיכת קצבאות פנסיה וספגה מחיקה בפעילות הקרנות וירידת ערך פעילות הנדל"ן במזרח אירופה. היא פיצתה על כך חלקית עם שערוך נדל"ן שתרם לרווח 63 מיליון שקל אחרי מס
חברת הביטוח מנורה מבטחים המחזיקה בקרן הפנסיה הגדולה בישראל, מבטחים החדשה, מתייחסת לראשונה בדו"חותיה להשפעות האפשריות של רפורמת פנסיית ברירת המחדל. במסגרת הרפורמה יבחר משרד האוצר קרן פנסיה שאליה ישוייכו אוטומטית עובדים שהמעסיק לא דאג שיקבלו דמי ניהול מוזלים בפנסיה. בעוד שהמתחרות מגדל וכלל פרסמו דיווחים מיידים בנושא, מנורה נמנעה מהתייחסות עד כה.
- כלל ביטוח: שוק הון חלש טשטש את השיפור ברווחיות החיתומית שהוביל איזי כהן
- תוצאות חלשות למגדל: צניחה של 70% ברווח הכולל ל-150 מיליון שקל
- מנורה מבטחים רכשה את חלקה של אמפל בקניון לב המפרץ
בדו"חות היא מציינת כי הרפורמה "עשויה לגרום לשינוי משמעותי ביותר בתנאי התחרות בענף הפנסיה - זינוק בנתח השוק של אחד המתחרים, שייקבע כקרן ברירת המחדל לכלל המעסיקים במשק שלא ביצעו מכרז עצמאי, וזאתעל חשבון יתר המתחרים". במנורה ציינו כי זו תביא "להחרפה משמעותית של התחרות על דמי הניהול".
מנורה מסכמת את 2015 עם רווח כולל של 145 מיליון שקל, ירידה של 40% לעומת 2014. תוצאה זו היתה חלשה יותר אלמלא החליטה מנורה לשערך נדל"ן שברשותה, בדומה להראל והפניקס. מנורה רשמה רווח של 84 מיליון שקל לפני מס (63 מיליון שקל אחרי מס) כתוצאה משיערוך הנדל"ן שבבעלותה.
התוצאות הושפעו לרעה משורה של גורמים. רווחי ההשקעות היו נמוכים וכתוצאה נפל הרווח לעומת 2014 ל־143 מיליון שקל לפני מס ו־92 מיליון שקל אחרי מס. בענף ביטוח רכב מקיף נרשמה הרעה משמעותית בתוצאות החיתומיות נוכח עלייה בהיקף התביעה הממוצעת ובשכיחותן. ההרעה הביאה להפסד של 72 מיליון שקל לפני מס (46 מיליון שקל אחרי מס) לעומת רווח של 46 מיליון שקל לפני מס (29 מיליון שקל אחרי מס) אשתקד.
מנורה אף עדכנה את הנחותיה ביחס להיקף התביעות שתשלם למבוטחים בביטוחי חיים ואובדן כושר עבודה, על בסיס מחקר שביצע מבטח משנה. משכך גדלו ההתחייבויות הביטוחיות ב־36 מיליון שקל לפני מס ו־22 מיליון שקל אחרי מס בהשוואה לתקופה המקבילה. מנורה גם עדכנה את ההנחות בחישוב הפרשות לתביעות שעומדות ותלויות נגדה במגזרי ביטוח חיים ובריאות, בגובה 20 מיליון שקל אחרי מס.
אלא שכאן לא נגמרות הצרות של מנורה. זו ביצעה מחקר בנושא מימוש הזכאות לקצבה בביטוחי מנהלים, וממנו עלה כי חלה עלייה בהיקף הסכומים שנדרשו כקצבה במועד הפרישה. עד 2013 שיווקו חברות הביטוח ביטוחי מנהלים מבטיחי קצבה - שבהם הקצבה המוצעת למבוטחים לא אמורה להיפגע בתרחיש של עדכון תוחלת החיים.
עד לאחרונה רוב המבוטחים בחרו למשוך את הכסף בגיל פרישה כסכום חד־פעמי ולא כקצבה, וכך נחסך מחברת הביטוח מימוש הסיכון של התארכות תוחלת החיים. אלא שכעת, יותר ויותר חוסכים מושכים קצבה, ולשם כך נאלצת מנורה להגדיל הפרשות בהיקף 17 מיליון שקל אחרי מס. ב־2014 בוצעה מאותה סיבה הפרשה גבוהה יותר של 65 מיליון שקל אחרי מס.
נוכח המשבר הכלכלי המתמשך ברוסיה והירידה בשער הרובל נרשמו הפסדים מפעילות הנדל"ן של הקבוצה במזרח אירופה. החברה ספגה מירידת ערך הנדל"ן של 20 מיליון שקל אחרי מס ונאלצה לבצע מחיקה של 17 מיליון שקל מפעילות קרנות הנאמנות שלה כתוצאה מפדיונות גבוהים בשנה החולפת.
עלות השכר של יו"ר מנורה מבטחים החזקות ערן גריפל עמדה על 2.5 מיליון שקל. עלות שכרו של יו"ר מנורה מבטחים ומנכ"ל חברת הביטוח ארי קלמן עמדה על 3.1 מיליון שקל. עלות שכרו של המנכ"ל מוטי רוזן הסתכמה ב־5.2 מיליון שקל.