$
שווקי חו"ל

בלעדי לכלכליסט

אייפקס ומבטח שמיר רוצות את אבן קיסר

לראשונה שוקל קיבוץ שדות ים למכור את מלוא אחזקותיו ביצרנית משטחי הקוורץ (33%), והקים ועדה שכבר פגשה את שתי המתמודדות. בתוספת פרמיית שליטה יוכל הקיבוץ לקבל כ־2 מיליארד שקל

גולן חזני 06:5312.04.16

קיבוץ שדות ים החל לבחון את מכירת יתרת אחזקותיו בחברת אבן קיסר, העומדות כיום על כ־33%. ל"כלכליסט" נודע כי ועדה מיוחדת שהוקמה בקיבוץ נפגשה ושמעה הצעות מפי כמה גופים שמתעניינים ברכישת המניות, ובראשם קרן אייפקס שבניהולה של זהבית כהן ומבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר. שני גורמים נוספים המתעניינים ברכישה הם קרן ביין קפיטל וחברה זרה. כהן ושמיר, שמוצאים את עצמם היום משני עברי המתרס בעניין אבן קיסר, היו בעבר שותפים בתנובה.

 

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ישראל מלווה את התהליך

הפגישות נערכו בחודשים האחרונים, והן מעידות על כך שבקיבוץ לא פוסלים אפשרות של התנתקות מהחברה המזוהה עמו. את המגעים עם הרוכשים מוביל בן הקיבוץ עו"ד עמיחי בר, המשמש יועץ משפטי של שדות ים ומכהן גם כדירקטור באבן קיסר. בר הוא שם חדש, ולא נכח באירועים שהתרחשו בשנתיים האחרונות והסעירו את הקיבוץ סביב המכירה. גורם נוסף המעורה במגעים הוא רועי נבון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ישראל, המעורב בשנה האחרונה בכמה עסקאות גדולות בחברות ישראליות הנסחרות בנאסד"ק. נבון מלווה את התהליך, ובמקרה שתיסגר עסקה, הוא צפוי לזכות בעמלה שמנה.

מה דעתך על מניית אבן קיסר:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

בשלב זה מדובר במגעים לקראת קבלת הצעה קונקרטית מאחד הגופים, ונראה כי זו הסיבה לכך שבקיבוץ מדגישים כי אין החלטה למכור את המניות. אכן אין החלטה, אולם כשתוגש הצעה אטרקטיבית בכתב, היא תעלה לדיון ועל פי הערכות גם תזכה לרוב. גם היקף המכירה אינו ברור, וזהבית כהן העלתה בפגישתה עם אנשי הקיבוץ את האפשרות שאולי עדיפה מבחינתה, לרכוש רק מחצית ממניות הקיבוץ ולהשאיר בידיו את המחצית השנייה.

 

שדות ים, שבשנות השמונים היה שקוע בחובות, נהפך לאחד העשירים בקיבוצי ישראל. אבן קיסר נסחרת כיום בשווי של 1.24 מיליארד דולר, כך שמניות הקיבוץ שוות כ־400 מיליון דולר. גורם שיבקש לרכוש אותן ישלם פרמיית שליטה של כ־30%–40%, כך שהקיבוץ יוכל לקבל תמורת חלקו יותר מ־2 מיליארד שקל. מדובר, אמנם, בסכום מכובד, אך באוגוסט 2015 עוד נסחרה יצרנית משטחי הקוורץ בשווי יותר מכפול של 2.5 מיליארד דולר.

 

הירידות במניית אבן קיסר, בהנהלתו של יוס שירן, החלו בתחילת אוגוסט אשתקד, כאשר החברה פרסמה אזהרת רווח לרבעון השני. שבועיים לאחר מכן פרסמה קרן הגידור ספרוס פוינט (Spruce Point) של השורטיסט בן אקסלר דו"ח בן 54 עמודים ובו האשימה את אבן קיסר בייצור מוצרים באיכות נחותה לסטנדרט המוצהר של החברה (93% קוורץ) ומכירתם במחירי פרימיום. כך, לטענת אקסלר, החברה מנפחת את רווחיה ואת מחיר המניה. על רקע חילוקי דעות עם הנהלת החברה התפטרו שני הדירקטורים זאב נווה ורם בלינקוב (דח"צ) והביאו לצניחה נוספת במחיר המניה, שמאז מדשדשת סביב השווי הנוכחי.

 

400 מיליון שקל חולקו לחברי הקיבוץ

במאי 2014 מכר הקיבוץ 19% מאחזקותיו באבן קיסר, שעמדו אז על 52%, תמורת 270 מיליון דולר. המחיר שיקף שווי הגבוה ב־50% משווי החברה היום. לאחר המכירה התנהלו דיונים לגבי השימושים שייעשו בכסף שזרם לקופת הקיבוץ, ולאחר הצבעה של החברים הוחלט כי חלקו יחולק במזומן לחברים וחלקו ישמש לשיפור התשתיות. הוותיקים נטו יותר להשאיר את תמורת המכירה בקופה, ואילו החדשים תמכו בחלוקת הכסף לחברים. בסופו של דבר, הוחלט להשאיר 200 מיליון שקל בקופה לצורכי הקיבוץ והפנסיה של החברים, ולחלק ביניהם את יתרת 400 מיליון השקלים, כאשר כל משפחה קיבלה עד 2 מיליון שקל.

 

יו"ר חדש למועצה הכלכלית

את המחנות שהיו חלוקים בעמדותיהם הובילו שני אנשים דומיננטיים מבני הקיבוץ. בראש מחנה הוותיקים, שהחדשים מכנים אותם "הנסיכים", עומד עמיר רותם, בן למשפחה ותיקה בקיבוץ, שכיהן כמנכ"ל אבן קיסר בשנים 1988–1992. מולם ניצב מחנה המורכב מאנשי חוץ שנישאו לבנות הקיבוץ והתקבלו כחברים ב־10–15 השנים האחרונות, שאותו מוביל מקסים אוחנה, שהתקדם עד לתפקיד יו"ר המועצה הכלכלית של הקיבוץ ויו"ר אבן קיסר. המחלוקות בין המחנות הובילו לכך שלפני כשנה הוחלט לפצל את שני התפקידים, ורותם מונה ליו"ר המועצה הכלכלית. לפני כחצי שנה, כשהמחלוקות לא שככו, הוחלט בהמלצת חברת ייעוץ חיצונית ששניהם ילכו הביתה.

 

במקביל לבדיקת המכירה מתנהל בקיבוץ הליך למינוי יו"ר המועצה הכלכלית של הקיבוץ, שתפקידה לטפל בכל הנושאים הפיננסיים — כולל האחזקה באבן קיסר. הכוונה כרגע היא למנות יו"ר חיצוני, בתקווה שזה יתעלה מעל המאבקים הפנימיים ויקבל החלטות ענייניות.

מפעל אבן קיסר בשדות ים מפעל אבן קיסר בשדות ים צילום: אלעד גרשגורן

 

אחד השמות שעלו הוא מורדי ונטורה, אולם הוא סיים בדצמבר האחרון כהונה של יותר מעשור כדירקטור בחברת הדלק אלון, המזוהה עם אחד הכישלונות הכלכליים הגדולים של התנועה הקיבוצית בשנים האחרונות — חברה שמתרסקת ונמצאת על סף הסדר חוב, ומחזיקה בין היתר באלון רבוע כחול ובמגה. חברים בקיבוץ טוענים כי אסור להעניק את התפקיד למי שמזוהה עם מגה ואלון. מועמד נוסף לתפקיד היו"ר הוא עו"ד בר, החבר בדירקטוריון אבן קיסר וגם במועצה הכלכלית, ולבחירתו עשויה להיות משמעות גם לגבי הליך המכירה, אם אכן ייצא לפועל. ביום שישי הקרוב תיערך הצבעה בין החברים כדי להחליט מי ייבחר, ונטורה או בר.

 

בתגובה לדברים אישר ונטורה כי אכן היתה פנייה אליו מטעם שדות ים והוסיף כי "הם בחנו היטב מכל כיוון אפשרי ומצאו אותי מועמד מתאים. גם נושא אלון עלה, והם לא מצאו שדבק בי רבב. בכל מקום שהייתי מעורב בו באלון פעלתי מתוך אחריות לחברה כמתבקש מחוק החברות. לכל קומה ולכל פעילות יש מועצת מנהלים על כל המשתמע מכך".

 

הקיבוץ: לא התקבלה החלטה

למכירת החברה יש משמעות כלכלית נוספת מבחינת שדות ים. אם יירד הקיבוץ לאחזקה נמוכה מ־26%, הקרקע של המפעל תוחזר לרשות מקרקעי ישראל, דבר שימנע קבלת שכר דירה של עשרות אלפי דולרים בחודש. מעבר לכך, המפעל מממן לימודים לבני הקיבוץ, תומך באגודת השיט, ומשמעותו הכלכלית גבוהה, דבר שגורר התנגדות מצד חלק מהחברים למכירת יתרת האחזקות.

 

אבי בניהו, יועץ התקשורת של קיבוץ שדות ים, מסר בתגובה: "בקיבוץ שדות ים לא התקבלה החלטה על מכירת אחזקות נוספות ממניות הקיבוץ באבן קיסר. הקיבוץ מאמין בחברה, במוצריה, בעתידה ובחוסנה לעוד שנים רבות. עם זאת, מגיעות להנהלת הקיבוץ פניות מגורמים שונים בנוגע לאבן קיסר. משכך, הקים הקיבוץ צוות מתוכו, שנפגש עם אותם גורמים ומקשיב לעמדותיהם והצעותיהם. אם תתקבל הצעה שלא ניתן לסרב לה — היא תישקל ותובא כמקובל לדיון במוסדות הקיבוץ. בינתיים לא התקבלה הצעה כזו". ולגבי בחירת יו"ר למועצה הכלכלית הוסיף בניהו: "אכן קיבוץ שדות ים יבחר בקרוב אדם חדש לתפקיד יו"ר קבוע למועצה הכלכלית. עמית בן צבי הוא מרכז משק בשדות ים ונבחר כיו"ר זמני עד סיום הליך הבחירה המתבצע על פי תקנון הקיבוץ".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x