$
מט"ח וסחורות

נגמר שחור: פסגת הנפט בדוחא הסתיימה ללא הסכם בין היצרניות הגדולות

קשה לומר שזה לא היה באוויר: מנהיגי יצרניות הנפט הגדולות בעולם נכשלו בניסיון להגיע להסכם על הקפאת ייצור הנפט ברמות חודש ינואר. בעקבות התוצאה העגומה צפויים מחירי הנפט מחר לצנוח

אמיר רוזנבאום ושירות כלכליסט 21:1917.04.16

פסגת יצרניות הנפט הגדולות בדוחא הסתיימה לפני זמן קצר ללא הסכם. 16 מנהיגי המדינות שהשתתפו בפגה לא הצליחו להגיע להסכם על הקפאת ייצור הנפט - מה שצפוי להוביל לצלילה חדה במחירי הזהב השחור מחר.

 

קשה לומר שהפיצוץ לא היה באוויר. הפסגה שנמשכה לאורך יותר מעשר שעות מעבר ללוח הזמנים המתוכנן הסתיימה ללא הסכם סופי, אמר לכתבים שר הנפט הניגרי עמנואל קצ'יקוו. הדיונים התפוצצו, נוכח חוסר ההסכמות סביב השאלה אם לכלול בהסכם גם את איראן, שלא נכחה בפסגה. בסיטיגרופ העריכו כי חוסר ההסכמות יובילו לצניחה במחירי הנפט.

 

היתה דווקא אופטימיות

 

מוקדם יותר חזרו נציגי יצרניות הנפט הגדולות לשולחן המשא ומתן בבירת קטאר, לאחר שעות של עיכוב. הפגישה של 16 מדינות המייצרות נפט היתה אמורה להוביל להסכמה על הקפאת הייצור לפי הרמות שנרשמו בינואר השנה, אך היא נתקלה בקושי לאור דרישת סעודיה שאיראן תשתתף בדיונים.

 

 

שר הנפט של ניגריה עמנואל קצ'יקוו מגיע לפסגה בדוחא שר הנפט של ניגריה עמנואל קצ'יקוו מגיע לפסגה בדוחא צילום: רויטרס

 

"ההסכם הכללי קיים", הצהיר מוקדם יותר וילסון פסטור, נציג אקוודור לאופ"ק בראיון לבלומברג. "יש כמה מחלוקות לגבי הניסוח". לדבריו, הנציגים מסכמים פרטים לגבי האופן שבו יפקחו על אכיפת ההסכם וקביעת פגישת המשך. לגבי הייצור האיראני, ציין פורסטר "הדיונים נמצאים ברמה גבוהה בין הסעודים, הרוסים ומדינות המפרץ".

בניסיון להשיג בכל זאת עסקה, שתעזור להעלות בחזרה את מחירי הנפט, מתוכננים השרים להיפגש קודם עם האמיר של קטאר, שייח' תמים בין חמאד אל ת'אני, שנחשב כדמות מרכזית בקידום המגעים בחודשים האחרונים. "עלתה סוגיה. המומחים מחפשים פתרון מקובל על כולם. אני בטוח שהם ימצאו פתרון", אמר לרויטרס מקור בשיחות.

 

שר הנפט של איראן, ביג'אן זנגאני שר הנפט של איראן, ביג'אן זנגאני צילום: בלומברג

 

על פי מקור נוסף, סעודיה חזרה על דרישתה שכל החברות באופ"ק ישתתפו בשיחות, זאת על אף שמוקדם יותר הסכימה לא לכלול את איראן, שהכריזה שלא תסכים להקפאת הייצור.

 

איראן היא החברה היחידה בקרטל שלא מוכנה להשתתף בהסכם, זאת בטענה שהיא רק חזרה לשוק הבינלאומי בינואר, לאחר שהוסרו הסנקציות שהוטלו עליה. "אם נקפיא את ייצור הנפט לפי הרמות של פברואר, פירוש הדבר שלא נרוויח מהסרת הסנקציות", צוטט אתמול (ש') שר הנפט ביג'אן זנגאני בסוכנות החדשות האיראנית. אולם בסעודיה נוקטים עמדה נוקשה כלפי המדינה.

 

מוקדם יותר היום דיווחו ברויטרס כי נציגי המדינות קרובים להסכמה על הקפאת הייצור עד ה-1 באוקטובר, אז תתקיים פגישה נוספת ברוסיה. זאת, לראשונה זה 15 שנים.

 

על פי הדיווחים, ההסכם יחייב את חברות הארגון לשמור על רמת ייצור חודשי ממוצעת שלא תחרוג מהרמה שנרשמה בינואר השנה. ההקפאה הזו בהעלאת הייצור תימשך עד ה-1 באוקטובר, אז תתקיים פגישה נוספת ברוסיה לבחון את ההתקדמות בהפקת "התאוששות פרוגרסיבית בשוק הנפט".

 

במהלך התקופה של ההקפאה, היצרניות ימשיכו לחפש אחר הדרכים הטובות ביותר לחזק את שוק הנפט, וההסכם יאפשר גם למדינות נוספות להצטרף בהמשך. 

 

 שר הנפט הסעודי עלי אל נעימי (באמצע מקדימה) מגיע לשיחות בדוחא שר הנפט הסעודי עלי אל נעימי (באמצע מקדימה) מגיע לשיחות בדוחא צילום: איי פי

 

עוד לא הושגה הסכמה סופית על נוסח ההסכם, אך מקורות בכירים במדינות היצרניות מעריכים כי יושג הסכם בסופו של דבר. "אני אופטימי", הכריז אתמול שר הנפט של כווית אנאס חאלד אל סאלח. "יש הצעה אחת בלבד. להקפיא את הייצור על הרמות של ינואר עד אוקטובר", הוסיף נציג של משלחת אחרת, שביקש להישאר בעילום שם. "יש הצעה להיפגש גם באוקטובר". מקור שלישי אישר לרויטרס כי אכן "יש עסקה".

 

ההסכם כולל הצעה להקים ועדת פיקוח, שתורכב משרי נפט משתי מדינות החברות באופ"ק ושני שרים ממדינות שאינן חברות בקרטל. הם יעבדו ביחד עם צוות של מומחים. ההקפאה אמנם מייצגת צעד משמעותי עבור היצרניות, אך בפועל תהיה לכך השפעה מוגבלת בלבד על רמות האספקה, כך לפי הערכות סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA).

  

"אם לא כל היצרניות הגדולות יקפיאו את הייצור, גם אנחנו לא נעשה זאת"

 

הנסיך הסעודי מוחמד בין סלמן ציין לפני כינוס הפסגה בדוחא שסעודיה תסכים להגבלת ייצור הנפט רק אם מדינות יצרניות אחרות, כולל איראן, יסכימו לעשות זאת. בין סלמן מסביר כי סעודיה תגביל את נתח השוק שלה על ייצור בין 10.3-10.4 מיליון חביות ביום, אם שאר היצרניות יסכימו להקפאת הייצור.

 

"אם לא כל היצרניות הגדולות יקפיאו את הייצור, גם אנחנו לא נעשה זאת", הדגיש הנסיך מוחמד (30), שמתגלה ככוח הכלכלי המוביל בסעודיה. "אם לא נקפיא את הייצוא, נמכור בכל הזדמנות שתהיה לנו".

 

דוחא, קטאר דוחא, קטאר צילום: רויטרס

 

מחיר הנפט ננעל ביום שישי במסחר בלונדון במחיר של 43.10 דולר לחבית, זאת לאחר שהתאושש ביותר מ-50% מאז שפל של 12 שנים שנרשם בינואר. "אם המחירים יעלו לרמה של 60 דולר או 70 דולר לחבית, זה יעזור", הוסיף הנסיך. "אך זהו לא הקרב שלי, אלא הקרב של אחרים שסובלים מהמחירים הנמוכים".

 

"עודף ההיצע בשוק הנפט ייעלם במחצית השנייה של 2016"

 

"עודף ההיצע בשוק הנפט ייעלם במחצית השנייה של 2016" כך טוענים בסוכנות העולמית לאנרגיה (IEA) בדו''ח החודשי שפרסמה בשבוע שעבר. האנליסטים של הסוכנות טוענים כי מחירו הנמוך של הזהב השחור גרם לירידה בכדאיות בהפקת נפט מפתרונות כמו פצלי שמן, וכן פחתה הכדאיות לקדוח בשטחים קשים לתפעול, קידוחים בהם עלות חבית הנפט גבוהה יחסית.

 

בסוכנות מעריכים כי עודף ההיצע העומד היום על 1.5 מיליון חביות ליום ירד בהדרגה ל-200 אלף חביות. בנוסף מציינים האנליסטים כי כמות הייצור של המדינות מחוץ לארגון אופ''ק תרד במהלכה של המחצית השנייה ב-700 אלף ל-57 מיליון חביות ליום, שפל של 24 שנים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x